Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 feb 2008 - Anul XIII, nr. 36 (3717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mituri ale sarcinii

Ştirea potrivit căreia cofeina creşte probabilităţile de avort spontan le-a îngrijorat pe multe femei însărcinate. Însă cu ce alte pericole se confruntă un făt?

Alcoolul, sexul, sportul, regimul alimentar şi stresul sunt doar câteva din lucrurile pe care se dă vina pentru un avort spontan. Însă ce afectează cu adevărat sănătatea unui făt şi ce avertismente sunt doar „poveşti de babe”?

 

Mituri.

Una dintre cele mai mari preconcepţii în legătură cu avortul implică sarcina accidentală. Multe femei care pierd un copil care nu a fost planificat cred că fătul a fost, într-un fel, afectat de sentimentele lor de nesiguranţă.

„Mai mult de jumătate dintre sarcini sunt neplanificate şi aproape toate viitoarele mame se confruntă cu o anumită anxietate”, a indicat Annette Briley, moaşă-consultant la organizaţia caritabilă Tommy’s.

Nici un dram de adevăr nu este nici în mitul potrivit căruia sexul în timpul sarcinii poate afecta fătul.

Briley continuă: „O doamnă m-a întrebat odată dacă o alimentaţie bogată în cartofi poate afecta copilul. Unii oameni chiar au idei năstruşnice”.

Aproape jumătate dintre avorturile spontane sunt provocate de o anomalie cromozomială din ovul şi, în acest caz, nimic din ceea ce face mama nu poate influenţa soarta fătului.

Nu există modalităţi de a demonstra că avortul nu va avea loc şi, în cele mai multe cazuri, motivul nu va fi descoperit. Însă există metode de a reduce acest risc.

 

Sfaturi.

Dieta alimentară: alimentele bogate în amidon şi carbohidraţi sunt necesare pentru menţinerea energiei pe întreaga zi. În prima etapă a sarcinii, nivelul de zahăr din sânge poate scădea brusc. Respectă regula celor cinci porţii zilnice de fructe şi legume şi asigură necesarul de proteine din carne, ouă şi peşte (benefice pentru creierul viitorului copil). De asemenea, trebuie să se asigure un nivel echilibrat de calciu. Nu se consumă carne, fructe de mare sau produse lactate crude sau nepasteurizate, inclusiv pateu, şuncă de Praga, maioneză de casă, brânzeturi cu mucegai.

Femeile care beau cantităţi mari de cafea în timpul sarcinii prezintă mai multe riscuri de a suferi un avort spontan, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în urmă cu două săptămâni în American Journal of Obstetrics and Gynecology. Femeile care au consumat zilnic cel puţin două ceşti de cafea sau cinci cutii de băuturi cu cofeină (echivalentul a 200 de miligrame de cofeină) au prezentat de două ori mai multe riscuri de avort faţă de cele care nu au consumat cofeină pe timpul sarcinii. Femeile care au consumat zilnic mai puţin de 200 de miligrame de cofeină au prezentat cu 40% mai multe riscuri de a suferi un avort. Cofeina se găseşte în cafea, dar şi în ceai, băuturi energizante sau ciocolată caldă.

Organismul poate spune singur că nu suportă anumite alimente şi băuturi care îi fac rău şi poate să indice prin pofte elementele nutriţionale de care are nevoie, spune Briley.

Stresul: nu există o asociere demonstrată directă între stres şi avort. Dar este binecunoscut faptul că stresul afectează, în general, sănătatea. „Ascultă organismul”, spune Briley. „Femeile au organisme foarte inteligente. Dacă simţi nevoia să te odihneşti, fă-o”, a adăugat Briley.

Sportul: nu există reguli stricte în privinţa exerciţiilor fizice practicate în timpul sarcinii, dar dacă sarcina nu prezintă probleme, sportul poate fi benefic pentru mamă şi făt.

Fumatul şi alcoolul: afectează grav sănătatea copilului. „Nu se cunosc dozele care pot afecta sănătatea copilului, deci evită-le. Chiar şi fumatul pasiv”, spune Briley.

„Fiecare sarcină este unică”, continuă Briley, „şi, dacă simţi că ceva este în neregulă, trebuie să vorbeşti cu medicul tău”.

Organizaţia Tommy's furnizează informaţii în legătură cu sarcina şi îngrijirea copiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mituri ale sarcinii.
 Vizualizări articol: 1296 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mituri ale sarcinii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Găină în sos de ceapă 6 porţii 120 minute 1 găină 1kg ceapă2 ardei graşi100g ulei1 căpăţână de usturoi± sare, piper Curăţaţi găina de tuleie, pârliţi-o la flacără, spălaţi-o şi scurgeţi-o de apă. Tăiaţi-o în bucăţele,... Citeşte