O expoziţie permanentă, cu piese sculptate de elevi în cadrul orelor de practică sau prezentate ca lucrări la examenul de absolvire, funcţionează într-un hol din internatul Colegiului Tehnic Petru Muşat din Suceava.
Expoziţia are peste 300 de piese, lucrate cu migală în lemn de copiii care au deprins această artă pe băncile şcolii. Iniţiativa expunerii lucrărilor a venit din partea unuia dintre maiştrii care îi iniţiază pe elevi în tainele prelucrării artistice a lemnului, Ioan Cazacu.
În urmă cu 10 ani, acesta a solicitat conducerii liceului aprobarea de a arăta şi altora ce a ieşit din mâinile unor sculptori care au vârste cuprinse între 16 şi 19 ani.
În holul transformat în două săli de expoziţie pot fi văzute intarsii cu Vladimir Ilici Lenin, Karl Marx şi Nicolae Ceauşescu, acestea din urmă fiind ultimele rămase la şcoală din lotul pregătit drept cadou de foşti elevi pentru Congresele al IX-lea şi al X-lea ale PCR, din 1965 şi 1969. “Atunci s-au făcut mai multe piese care au fost trimise la Bucureşti, în dar pentru Ceauşescu. Numai astea au mai rămas şi le păstrăm, doar sunt făcute de noi”, ne-a declarat maistrul Cazacu.
Restaurări de mobilier vechi.
În aceeaşi sală mai poate fi admirată mobilă veche de peste 100 de ani, recondiţionată, oglinzi încrustate în rame de lemn sculptat şi obiecte decorative.
A doua sală este dominată de o gospodărie ţărănească sculptată în urmă cu 25 de ani pentru proiectul de absolvire, de Ioan Ursaciuc.
Elevii şi absolvenţii Colegiului Petru Muşat au mai cioplit mobilier pentru păpuşi, statuete cu temă religioasă sau istorică, suporturi pentru ghivece de flori, mobilier de cabană sau de iatac.
“Toate obiectele le-am făcut cu elevii şi au vrut să facem o expoziţie, să le vadă şi musafirii care vin la liceu. Nu sunt de vânzare, dar dacă ar fi să le evaluez la preţul de piaţă, tot ce este aici valorează peste 1 miliard de lei”, a spus Ioan Cazacu.
Din păcate, deşi lucrările atrag privirile vizitatorilor, în afară de elevii şcolii şi delegaţiile care au trecut pe aici, nu le-a mai văzut nimeni, pentru că nici o instituţie nu a făcut vreo ofertă de a le expune într-un spaţiu public.
Mobilier şcolar executat de elevi.
Directorul adjunct Elvira Georgescu ne-a declarat că lucrările elevilor au adus anual liceului premii la concursurile naţionale de profil. “Liceul nostru este unul cu tradiţie în prelucrarea artistică a lemnului şi un mare număr dintre absolvenţii noştri îşi deschid ulterior ateliere de confecţionat mobilier sau de tâmplărie. Cea mai recentă diplomă obţinută de maistrul Cazacu şi de şcoală a fost în septembrie 2007, când am participat la concursul <Artă meşteşugărească şi tradiţii în Bucovina>, pe un proiect finanţat prin PHARE”, a spus Elvira Georgescu.
Conform acestuia, tot prin programul PHARE liceul a reuşit să-şi doteze foarte bine atelierele cu aparatura de care au nevoie elevii pentru a deprinde meşteşugul lucrului în lemn. Astfel, şcoala are utilaje moderne şi echipamente de lucru de ultimă generaţie, inclusiv maşini cu comandă numerică şi maşină de sculptat prin copiere.
Cu ajutorul lor, colegiul îşi rotunjeşte bugetul executând mobilier pentru alte şcoli. Iar comenzi există, deoarece preţul este cu circa 20 la sută mai scăzut faţă de cel practicat de firmele de profil.
Un tâmplar bun se formează în 5 ani de şcoală.
Mihai Roşcăneanu este elev la Şcoala de Arte şi Meserii (SAM) a colegiului, în clasa a X-a. În pauză, l-am găsit în atelier lucrând la un birou. Cu maistrul şi colegii lui trebuie să facă, în circa două luni, 20 de vitrine, 10 dulapuri închise, 8 catedre şi 96 de băncuţe şcolare, în valoare de circa 200 de milioane de lei vechi.
„Îmi place meseria asta, îmi place să fac o mobilă de la cap la coadă. Când nu ştiu ceva sau mi se pare prea complicat, îl întreb pe maistru şi a doua oară nu mai greşesc”, ne-a spus Mihai.
La SAM, un ciclu complet de şcolarizare durează 5 ani. Astfel, clasele a IX-a şi a X-a sunt echivalente cu fosta şcoală de ucenici, a XI-a cu fosta şcoală profesională, iar absolvirea claselor a XII-a şi a XIII-a echivalează din punct de vedere profesional şi al documentelor de studii cu liceul.
Absolvenţii au calificarea de tehnicieni şi se pot înscrie la universitate. În acest an vor fi două clase de absolvenţi calificaţi în prelucrarea lemnului.