Tastaturile computerelor au înlocuit în ultimul timp scrisul de mână, fiind considerate un instrument mult mai comod de scris, însă arta tradiţională a caligrafiei este extrem de importantă nu doar pentru procesul de învăţare, ci pentru îmbunătăţirea felului în care ne exprimăm.
Expertul în caligrafie Steve Graham, profesor în cadrul Universităţii Vanderbilt, susţine că scrisul de mână este unul dintre elementele de bază necesare pentru dezvoltarea capacităţii de exprimare, jucând în acelaşi timp un rol esenţial şi pentru învăţare. „Copiii mici, care au probleme în a stăpâni abilitatea de a se exprima, evită scrisul de mână şi nu reuşesc mai târziu să se dezvolte ca scriitori, chiar dacă e posibil să aibă astfel de înclinaţii. În plus, au probleme în a lua notiţe în clasă şi în a ţine pasul cu ceilalţi”, a explicat Graham. El a sugerat că această problemă poate fi remediată foarte uşor, prin începerea sau continuarea orelor de caligrafie, fapt care va creşte randamentul la învăţare şi la alte materii. „Este nevoie ca învăţătorii şi profesorii să continue să înveţe elevii să scrie caligrafic şi să lege literele aşa cum trebuie”, a adăugat Steve Graham. El a ţinut să precizeze că în urma cercetărilor efectuate în acest domeniu s-a constatat că în cadrul sistemului de educaţie din prezent, caligrafiei i se acordă mai puţin de zece minute pe zi, comparativ cu cele două ore acordate în sistemul de învăţământ din anii 1950.
Caligraful Steve Graham este autorul a numeroase cărţi şi lucrări pe tema caligrafiei şi expert în instrucţiuni de scriere şi dificultăţi de învăţare, fiind în acelaşi timp specialist în practici de scriere, el demonstrând în nenumărate rânduri efectele benefice pe care scrisul de mână le are asupra performanţelor de scriere ale elevilor şi studenţilor.