Cercetătorii californieni au demonstrat că plăcerea resimţită de creier în timpul degustării de vinuri creşte dacă băuturii i se atribuie un preţ mai ridicat, un rezultat care arată puterea campaniilor de marketing, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, preluat de AFP.
Studiul, coordonat de Antonio Rangel, profesor la Institutul de economie din California, a avut ca obiectiv testarea modului în care marketingul influenţează percepţia consumatorilor şi creşte nivelul de plăcere în timpul degustării unui produs.
Cercetătorii au cerut unui număr de 21 de voluntari să testeze cinci vinuri din soiul Cabernet Sauvignon şi să le claseze în funcţie de preferinţe. Testul a fost efectuat de 15 ori, vinurile propuse fiind oferite în ordine aleatorie.
A fost vorba de un test în care singura informaţie furnizată a fost aceea a preţului sticlei de vin. Fără a le spune nimic subiecţilor, cercetătorii le-au prezentat de două ori acelaşi vin, prima dată însoţit de preţul real al sticlei, a doua oară - de un preţ fals.
Cercetătorii au oferit voluntarilor o sticlă de Cabernet Sauvignon, care costa în realitate 90 de dolari, asociată cu preţul de 10 dolari şi una de 5 dolari asociată preţului de 45 de dolari.
În timpul degustării, cercetătorii au scanat creierul voluntarilor pentru a înregistra activitatea neuronală a cortexului orbito-frontal median, sediul plăcerii asociate cu gustul, mirosul şi muzica.
Rezultatele tomografiilor au demonstrat că, dacă un consumator vede că un produs are un preţ ridicat, o garanţie a calităţii, băutura este resimţită de creier ca a fi de o calitate mai bună. Factorul subiectiv are un efect real asupra creierului, au concluzionat cercetătorii.