Cristian Mungiu este dezamăgit că "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" nu a fost selecţionat între filmele care continuă cursa pentru Oscar, mai ales pentru că filmul său a fost primit cu entuziasm de presa americană, potrivit unui comunicat al regizorului, aflat la Tokyo, pentru promovarea acestui film.
"Sunt dezamăgit, desigur, că «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" nu a fost selecţionat între filmele care continuă cursa pentru Oscar în principal pentru faptul că primirea grozavă din presa americană crease această aşteptare. Dacă parcurgem însă lista filmelor reţinute faţă de cea a filmelor nereţinute, constatăm că suntem într-o companie foarte plăcută şi că votanţii pentru Oscarurile americane pentru film străin pur şi simplu preferă un alt tip de cinema", arată Cristian Mungiu.
Acesta a mai adăugat că premiile şi distincţiile au rostul lor în promovarea filmelor, însă "e bine să ne amintim cu ocazii ca cea de azi că reuşita unui film constă în emoţia pe care o resimt spectatorii privindu-l mai mult decât în onorurile publice pe care se întâmplă să le colecţioneze sau nu".
Nominalizările.
Lista lungă de nominalizări la premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o altă limbă decât engleza, realizată de membrii Academiei americane de film, a fost dată publicităţii marţi.
Cele nouă filme selecţionate sunt: "The Counterfeiters" (Stefan Ruzowitzky, Austria), "The Year My Parents Went on Vacation" (Cao Hamburger, Brazilia), "Days of Darkness" (Denys Arcand, Canada), "Beaufort" (Joseph Cedar, Israel), "The Unknown" (Giuseppe Tornatore, Italia), "Mongol" (Sergei Bodrov, Kazahstan), "Katyn" (Andrzej Wajda, Polonia), "12" (Nikita Mihalkov, Rusia), "The Trap" (Srdjan Golubovic, Serbia).
Un comitet format din membri ai Academiei americane de film va alege cele cinci filme finaliste. Nominalizările la premiile Oscar vor fi anunţate pe 22 ianuarie, în timp ce ceremonia de decernare a prestigioaselor distincţii va avea loc pe 24 februarie.
Performanţe.
După ce a reuşit să obţină la Cannes trofeul suprem din partea unui juriu prezidat de Stephen Frears, în circa opt luni, "4,3,2" a obţinut, potrivit Mobra Films, alte 14 premii internaţionale: premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Presei Cinematografice) şi Premiul Educaţiei Naţionale din Franţa - tot la Festivalul de Film de la Cannes, FIPRESCI Grand Prix pentru cel mai bun film al anului 2007 - la Festivalul de Film de la San Sebastian, Hollywood Film Award, cel mai bun film şi cea mai bună actriţă (Anamaria Marinca) - la ediţia a 18-a a Festivalului Internaţional de Film de la Stockholm, cel mai bun film european şi cel mai bun regizor european al anului - Academia Europeană de Film 2007, premiul pentru cel mai bun film străin şi premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Ivanov) - Asociaţia criticilor de film din Los Angeles, cel mai bun film străin - Asociaţia criticilor de film din Chicago, cel mai bun film al anului 2007 - Times and Sunday Times Critics, cel mai bun film străin - Asociaţia criticilor de film din Toronto, cel mai bun film al anului 2007 - Flemish Film Critics Association şi cel mai bun film străin - Asociaţia Naţională a Criticilor de Film din SUA.
Cristian Mungiu mai deţine şi performanţa de a fi primul regizor român al cărui film a primit o nominalizare la premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.
(18 ian 2008, 10:06:11