A îmbunătăţi aspectul feţei sau al corpului reprezintă scopul care a făcut din chirurgia plastică unul din cele mai provocatoare domenii ale medicinii.
Moda retuşurilor faciale şi corporale a ajuns de ceva vreme şi la Suceava, astfel de intervenţii practicându-se cu succes la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou şi la clinica privată Bethesda.
Potrivit specialiştilor, chirurgia estetică face parte, împreună cu chirurgia reparatorie, din chirurgia plastică. Pe scurt, tot ceea ce trebuie remodelat, refaţetat, reparat, indiferent de motiv, se încadrează în chirurgia plastică.
Conform statisticilor, secţiunea de chirurgie reparatorie deţine supremaţia în materie de intervenţii, însumând majoritatea cazurilor. Aceleaşi cifre indică însă şi o creştere a numărului celor care ajung la chirurgia estetică pentru a-şi rezolva problemele.
Astfel, prin multitudinea de intervenţii care ţin de chirurgia plastică ce se efectuează la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi în clinica privată Bethesda, se poate spune că Suceava s-a înscris pe “harta frumuseţii”.
Orice, la cererea pacientului.
Anul trecut, la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi-au îmbunătăţit imaginea facială sau corporală, sub bisturiul specialistului Ingrid Petrea, circa 150 de oameni.
Încă vreo 40 au ajuns la cuţitul chirurgical al medicului sucevean în clinica Bethesda. Tot în această unitate privată, alte aproximativ 10 persoane au apelat, pentru reîntinerirea feţei, la substanţele de umplere a ridurilor şi pliurilor (aşa numitele fillere cutanate) sau la toxina botulinică.
În cea mai mare parte, pacienţii dr. Ingrid Petrea au necesitat intervenţii în urma unor arsuri sau a unor traumatisme, dar, pe lângă cei mutilaţi în accidente dramatice, se regăsesc şi oameni sănătoşi, care n-au dorit decât să-şi înfrumuseţeze aspectul exterior.
Aceştia din urmă au fost operaţi îndeosebi la Bethesda, unde dotarea permite practicarea pe scară largă de intervenţii mai complicate precum lifting, blefaroplastie (corecţia pleoapelor), rinoplastie (remodelarea nasului), remodelarea sânilor (implanturi de silicon, reducere sau mărire de volum, ridicare), lipoaspiraţie, abdominoplastie (îndepărtare a excesului de piele “zbârcită” şi a ţesutului grăsos din regiunea mijlocie şi cea inferioară a abdomenului), otoplastie (corectarea urechilor clăpăuge), mărirea buzelor, îndepărtarea ridurilor de pe frunte şi din jurul gurii, a cearcănelor.
Şi bărbaţii vor operaţii estetice.
În baza datelor contabilizate la nivelul judeţului se poate spune că chirurgia estetică nu mai este doar atributul vedetelor, oamenii obişnuiţi fiind în ton cu tendinţele din străinătate.
Cele mai multe persoane care apelează la manevrele de înfrumuseţare efectuate în Suceava sunt de sex feminin, dar e în creştere şi procentul bărbaţilor care ajung la astfel de proceduri.
Dacă femeile cer mai toate intervenţiile care pot schimba aspectul fizic, bărbaţii se axează deocamdată pe corecţii ale nasului şi ale urechilor.
Printre cei care solicită retuşuri faciale sau corporale în clinica privată Bethesda se regăsesc şi străini, dar deocamdată nu se poate vorbi de un turism medical bazat pe chirurgie estetică. Aceştia vin în general la recomandarea unei persoane în care au încredere, atraşi fiind şi de preţurile mult mai reduse faţă de cele din Occident.
La modalităţile de înfrumuseţare apelează de la tinere de 18 ani, care solicită de obicei mărire de sâni, până la femei cu vârste înaintate, care în multe cazuri doresc să fie supuse unei game mai largi de intervenţii de corectare a aspectului exterior.
Avantaje şi dezavantaje
Deşi dorite, intervenţiile chirurgicale pot naşte în prealabil diverse gânduri şi sentimente, precum o anume teamă. Ele sunt îndepărtate însă la consultaţiile preoperatorii, unde pacienţilor le sunt explicate procedeele posibile, cu avantajele şi dezavantajele lor şi li se recomandă cea mai bună cale de urmat, pentru obţinerea rezultatului dorit în timpul cel mai scurt.
În unele cazuri, medicul poate merge până la a refuza să opereze dacă este de părere că acest lucru nu are suport real.
De exemplu, la mare căutare sunt abdominoplastiile, operaţii care constau în înlăturarea pielii încreţite, întărirea muşchilor abdominali şi aplatizarea abdomenului inferior, şi care sunt cerute de obicei de proaspetele mămici.
“Unele abdominoplastii presupun anestezie generală, iar intervenţia depinde şi de indicaţia chirurgicală. Sunt femei care se plâng că nu pot munci din cauza faptului că sunt prea grase, dar în cazul unei persoane de 200 kg care vrea să aibă burta dreaptă pot să apară probleme la plagă din cauza grăsimii. Dacă, într-adevăr, pielea este urâtă după o sarcină, căzută, cu vergeturi, atunci facem astfel de operaţii. La fel, liposucţiile, care se fac în general pe zone localizate, pentru a corecta anumite probleme de conformaţie, şi nu pentru obezitate. Din punct de vedere teoretic se poate face orice, însă încercăm să convingem pacienţii că în unele cazuri este o absurditate ceea ce ne cer”, declară dr. Ingrid Petrea.
O septuagenară, beneficiara primului lifting
Moda retuşurilor faciale prin intervenţii chirurgicale complexe cum ar fi liftingul a ajuns la Suceava în aprilie 2006, când o septuagenară a fost supusă, la cerere, unei operaţii de acest gen. A fost prima operaţie de lifting efectuată în judeţul nostru, iar pacienta care, la cei 70 de ani ai săi a dorit să-şi îmbunătăţească look-ul, s-a declarat încântată de rezultat.
Suceveanca s-a prezentat la clinica privată Bethesda şi a cerut informaţii cu privire la modalităţile de înfrumuseţare. Ea s-a declarat de acord cu propunerea doctorilor de a i se efectua un lifting cervico-facial care să-i rezolve problemele, adică să-i înlăture ridurile din jurul ochilor şi al gurii şi să-i întindă pielea căzută de pe faţă şi gât. Sub bisturiu, suceveanca şi-a îmbunătăţit foarte mult imaginea, ea întinerind practic cu 10 ani.