Peste 20 de suceveni din întreg judeţul au trecut pragul de 100 de ani. Potrivit evidenţelor Serviciilor Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanei din judeţ, nu mai puţin de 21 de suceveni se pot lăuda cu un secol de viaţă.
Cel puţin, spune Paul Baban, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor, aceasta era statistica la 15 iulie 2007.
De atunci, însă, „Monitorul” v-a mai prezentat cazul unui bătrân care a învins timpul, iar, la începutul lunii trecute, a ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani. Ion Toderaş a devenit atunci cetăţean de onoare al comunei Salcea, titlul fiindu-i înmânat chiar de primarul oraşului. La petrecerea dată în cinstea lui, bătrânul a dezvăluit şi secretul longevităţii sale: nu a fumat niciodată, iar alcool a băut doar „câte un păhărel”.
A murit moş Costică?
Constantin Onişoru, din comuna Boroaia, are 102 ani. Celor care îl întreabă despre secretul longevităţii sale le răspunde simplu: „Cumpătarea”.
În mai 2005, când a împlinit 100 de ani, Constantin Onişoru a devenit cetăţean de onoare al comunei Boroaia. Mai bea şi la această vârstă câte o ceaşcă de cafea şi nu se dă în lături de la un pahar de vin bun. Când întrebi prin Boroaia de casa lui moş Costică, sătenii îţi arată spre casa cu drapelul arborat pe faţadă.
„Când am pus drapelul la poartă, oamenii au ieşit din crâşmă şi au întrebat dacă a murit moş Costică pentru că nu sunt obişnuiţi să vadă aşa ceva pe casă”, râde bătrânul.
Fără pastile şi injecţii
Spre începutul lunii februarie a acestui an, rudele Mariei Buburuzan din comuna Mănăstirea Humorului au dat o petrecere în cinstea ei, la împlinirea unui secol de viaţă.
Mătuşa Maria a fost o ţesătoare şi o creatoare de artă populară vestită în întreaga ţară. Mâinile sale au cusut mii de cămăşi, prosoape şi catrinţe, devenind, în 1994, membră a Academiei Artelor Tradiţionale din România. „Am trăit 10 zile rele, şi una bună”, mărturiseşte bătrâna.
Maria Buburuzan spunea nu demult că singurele pastile pe care le-a înghiţit vreodată, le-a luat cu puţin timp în urmă, din cauza durerilor de picioare.
„Nu am luat nici o pastilă şi nu am făcut nici o injecţie, şi nu m-a durut niciodată în viaţă capul, sau stomacul, sau ce-i mai doare pe oameni acuma”, e mândră mătuşa Maria, mărturisind că în fiecare dimineaţă obişnuieşte să bea o cafea cu lapte.
Viaţă lungă la CâmpulungPaul Baban ne-a declarat că, potrivit informaţiilor adunate din judeţ, cei mai mulţi bătrâni care au trecut deja de a 100-a aniversare a zilei de naştere sunt din zona Câmpulung Moldovenesc, 15 la număr.
„La Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanei de la Siret sunt înregistrate alte trei persoane care au trecut de 100 de ani, la Vatra Dornei, două, iar la Solca, una. Situaţia e de la 15 iulie a.c., e posibil să fi suferit mici modificări...”, a explicat Baban.