Prieteniile sunt extrem de importante în viaţa oricărei persoane. Însă, spre deosebire de familie, pe care ne-o dă Dumnezeu, prietenii ni-i putem alege.
Feluri de prietenii
Dacă, totuşi, la un moment dat considerăm că o relaţie de prietenie nu ne mai face bine, putem să o încheiem pur şi simplu, fără să fie nevoie de un proces, de lacrimi sau reproşuri. Există tot felul de prieteni şi nu toate prieteniile sunt foarte strânse şi profunde. Însă un prieten vechi nu este uşor de înlocuit, pentru că o prietenie veche şi strânsă presupune o „istorie” comună, întâmplări bune sau rele prin care două persoane au trecut împreună şi care creează o anumită intimitate între cei doi. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care o astfel de relaţie merită eforturi din ambele părţi şi cere onestitate, chiar dacă aceasta înseamnă diferenţe de opinie. Perioade bune şi clipe grele există în orice prietenie, dar momentele dificile pot fi depăşite împreună de cei care sunt prieteni adevăraţi.
Prietenie toxică
Există totuşi situaţii în care o prietenie are doar efecte negative asupra dumneavoastră. Este cazul unei relaţii care vă subminează şi vă determină să vă consumaţi psihic, în ciuda faptului că, în aparenţă, anumite obstacole sunt depăşite. Dacă vă simţiţi implicată într-o relaţie de prietenie „toxică” trebuie să îi puneţi capăt, pentru că nu merită să vă consumaţi energia cu o astfel de prietenie când aţi putea să o canalizaţi către altă relaţie, care să vă aducă satisfacţii.
Cu toate acestea, poate fi foarte dificil să pui punct unei prietenii. În general, persoanele care vor să încheie o astfel de relaţie aleg să se îndepărteze de celălalt, hotărând să nu mai sune şi să nu se mai vadă cu „prietenul toxic”, evitând totodată să facă planuri împreună cu persoana respectivă. Partea delicată a unei astfel de situaţii este că persoana „părăsită” se poate simţi rănită sau luată prin surprindere şi rămâne perplexă la gândul că nu poate face mare lucru pentru a îndrepta situaţia.
A încheia sau nu o prietenie
Încheierea unei prietenii depinde foarte mult de intensitatea, valoarea şi durata relaţiei respective. Pentru o prietenie „de ocazie”, un sfârşit „de ocazie” este cât se poate de potrivit: puteţi transmite mesaje din care să reiasă că sunteţi prea ocupat sau că nu mai vreţi să continuaţi, şi totul se stinge de la sine. Dar o prietenie în care aţi investit mult timp şi multă energie merită încheiată? Există câteva aspecte pe care trebuie să le aveţi în vedere într-o astfel de situaţie şi dacă le analizaţi cu atenţie puteţi lua mai uşor o decizie.
Prietenii perfecţi nu există
În primul rând trebuie să ţineţi seama de faptul că prietenii nu sunt obligaţi să vă spună dumneavoastră totul. Se poate să aveţi un prieten despre care dumneavoastră credeţi că are anumite limite. Un prieten poate fi extraordinar în anumite privinţe, dar deficitar din alte puncte de vedere, iar aceste cazuri sunt cât se poate de normale. Dacă vreţi să aveţi prieteni perfecţi, mai gândiţi-vă, pentru că s-ar putea să rămâneţi fără nici unul. În plus, este foarte adevărat că oamenii se schimbă. Se poate ca un prieten să nu îşi dea seama că există o problemă, iar dacă nici dumneavoastră nu o prezentaţi, atunci nimic nu se va schimba în bine şi veţi dori să încheiaţi relaţia respectivă. În loc să luaţi o decizie drastică în această privinţă, daţi-i respectivei persoane şansa de a se schimba, spuneţi-i ce nu merge cum ar trebui. Pe termen scurt va fi destul de greu, dar dacă omul respectiv este gata să se schimbe pentru dumneavoastră, atunci poate merită o şansă.