Aluzii, fluierături sau chiar bancuri, toate fac parte din atitudinea plină de prejudecăţi a unor domni, autohtoni, faţă de doamnele care au ales să-şi vopsească părul blond. Nu toate aceste doamne se lasă însă impresionate de atitudinea lipsită de respect, deşi nu puţine sunt cele care trăiesc un complex al culorii părului.
Doamnele blonde din Primăria Suceava, care au ajuns să facă o carieră în administraţia locală, nu par deloc impresionate de „bârfele” lansate cu răutate la adresa blondelor.
Viceprimarul Angela Zarojanu, care cochetează de ceva vreme cu nuanţele de blond, declară răspicat că nu a avut niciodată un complex al blondelor şi consideră că prejudecăţile au apărut din cauza faptului că există o tendinţă a femeilor de a-şi colora părul blond.
Misoginismul, în floare
„Cred că sunt remarce răutăcioase pentru că, din păcate, la noi misoginismul este în floare, iar bărbaţii au găsit un punct nevralgic creat artificial”, este de părere viceprimarul Angela Zarojanu, care vede în faptul că blondele deţin anumite funcţii un lucru benefic, de vreme ce „blondul face faţa mai luminoasă, mai zâmbitoare şi mai prietenoasă”.
Despre bancurile cu blonde, viceprimarul Sucevei spune că, de foarte puţine ori, îi răpesc cel mult un zâmbet. Fiind o feministă convinsă, fără a duce această convingere la extrem, bancurile despre femei nu-i sunt pe plac, preferând să vadă femei promovate profesional şi privite pe picior de egalitate cu colegii de sex masculin.
Bancuri bune
Când nu studiază documentaţii de urbanism, analizează planşe tehnice sau îşi pune semnătura pe autorizaţii de construcţie, Ceraselei Prelipceanu, şefa Serviciului Urbanism din Primăria Suceava, îi place şi să mai glumească pentru a destinde atmosfera de la serviciu.
Aceasta declară că, în ciuda faptului că este blondă, râde copios atunci când aude un banc bun, indiferent de subiectul acestuia. Bancurile cu blonde îi plac însă în mod deosebit. Ultimul banc cu blonde pe care l-a auzit este un dialog între două doamne ce se pot lăuda cu o podoabă capilară vopsită astfel.
Blonde la duş
„Două blonde la duş:
Dă-mi, te rog, şamponul potrivit pentru părul meu.
Nu pot. Avem doar şampon pentru părul uscat, iar tu ai deja părul ud.”
Cerasela Prelipceanu este de părere că nu se poate vorbi despre egalitate între femei şi bărbaţi, pentru că „personalitatea şi inteligenţa face, de fapt, diferenţa între oameni”.
A ales să fie blondă în urmă cu 23 de ani şi de atunci nu a mai renunţat la această nuanţă pentru păr pentru că, spune ea, se simte foarte bine aşa cum este. Pe de altă parte, nu consideră corectă asocierea culorii părului cu gradul de inteligenţă.
Personalitatea, un sprijin„O femeie ar trebui să fie delicată. Contează foarte mult modul în care te prezinţi, atât fizic, cât şi ca maniere. O femeie trebuie să fie, în primul rând, elegantă. Femeia-bărbat nu se poate face deloc plăcută. Pe mine, personalitatea m-a ajutat să nu fiu niciodată ridiculizată”, crede Cerasela Prelipceanu.
Şefa Biroului Buget din Primăria Suceava, Rodica Mandiuc, râde de fiecare dată când ascultă un banc inteligent despre blonde şi crede că, dacă ar fi fost blondă naturală, nu ar fi deranjat-o atâta timp cât ar fi avut „creierul”, adică mintea pe care o are acum.
Este convinsă însă de faptul că bărbaţii adoră blondele, iar misoginii nu au prejudecăţi legate numai de blonde, ci de femei în general.
Trucuri
„O femeie se poate impune, în primul rând, prin moralitate, corectitudine şi prin muncă, de fapt, ca orice om. Cel mai mult contează să fii vertical şi foarte hotărât în ceea ce faci” este de părere Rodica Mandiuc.
În opinia acesteia, părul blond conferă luminozitate feţei, dar poate deveni şi un truc pentru a ascunde urmele lăsate de trecerea timpului. Complexele nu trebuie să vină, nici pe departe, din culoarea părului sau din alte aspecte ale fizicului unei femei, o femeie complexată fiind „într-adevăr lipsită de inteligenţă”.
Dincolo de toate aceste principii pe care a încercat să le imprime şi în educaţia copiilor, Rodica Mandiuc savurează bancurile despre blonde.
„Două doamne în dialog:
Bruneta: Eu când beau cafea nu pot să dorm.
Blonda: Eu când dorm nu pot să beau cafea.”
„Blondele, mai feminine”
Persoanele cu prejudecăţi faţă de blonde nu sunt suficient de înţelepte şi de puternice, este de părere şefa Serviciului Autorizare Corp Control Comercial din Primăria Suceava, Ileana Amariei, complexul blondelor fiind „o chestie legată doar de pigment”. A ales să devină blondă, din şatenă, din dorinţa de a-i conferi chipului o notă mai optimistă şi un aspect mai tineresc.
„Am citit undeva că o femeie, până la 25 de ani, e frumoasă oricum. Între 25 şi 35 de ani, femeile au frumuseţea pe care şi-o construiesc, iar după 35 de ani, frumuseţea pe care o merită. Eu am ales să fiu blondă din dorinţa de a fi cochetă. Până la urmă, şi unii bărbaţi au o notă de cochetărie în manifestările lor”, spune Ileana Amariei.
Frumuseţea, din interior
Frumuseţea, în opinia acesteia, „stă în ochii privitorului”, iar dacă a fi blondă nu înseamnă obligatoriu a fi mai frumoasă decât celelalte femei, este normal ca starea de bine să vină de undeva din interiorul fiecăruia.
Despre bancurile cu blonde crede că au apărut din cauza faptului că blondele au o feminitate mai accentuată, fiind preferate de bărbaţi. Pentru că în viaţă totul trebuie să fie echilibrat şi compensat, blondele au devenit subiect de bancuri.
Ileana Amariei recunoaşte că bancurile cu blonde o amuză la fel de mult ca şi cele cu Bulă, deşi îi place mai mult să le împărtăşească pe cele despre blonde.Rusul, americanul...
„Un rus, un american şi o blondă discută.
Rusul spune: Noi am fost primii care am ajuns în spaţiu!
Americanul: Noi am fost primii care am ajuns pe lună!
Blonda: Noi vom fi primele care vom ajunge pe Soare!
Rusul şi americanul: Nu se poate ajunge pe Soare. Veţi arde înainte de a ajunge acolo.
Blonda: Dar ce, crezi că suntem aşa de proaste, ne vom duce noaptea...”