Bebeluşii pot face diferenţa între prieteni şi duşmani de la vârsta de şase luni, potrivit unui studiu american.
La studiul organizat de trei cercetători de la facultatea de psihologie din cadrul Universităţii Yale, SUA, au participat bebeluşi care au vizionat de mai multe ori o scenă pe un ecran, în care un personaj încearcă în mai multe reprize să urce pe un deal. La a treia încercare, un alt personaj intervine, fie pentru a ajuta, fie pentru a-l împiedica pe primul să-şi atingă scopul.
Majoritatea bebeluşilor cu vârste cuprinse între şase şi zece luni, care au fost puşi să aleagă între persoana "pozitivă" şi cea "negativă", au ales-o pe prima, întinzând braţele spre aceasta. Rezultatele indică faptul că bebeluşii care încă nu vorbesc evaluează oamenii în funcţie de atitudinea acestora faţă de o a treia persoană.
Într-o a doua fază, cei trei psihologi au observat reacţiile copiilor atunci când persoana care vrea să urce dealul se apropie de persoana pozitivă şi, respectiv, de persoana negativă. Cercetătorii au remarcat o stare de alertă, manifestată prin uimire, atunci când persoana care urcă dealul se apropie de cea negativă.
Cercetătorii au repetat experimentul cu obiecte inanimate (păpuşi fără cap şi fără mâini) şi au constatat că bebeluşii nu au mai făcut diferenţa între personaje. Preferinţa nu este, deci, legată de percepţia vizuală, ci de comportamentul social.