Datorită conţinutului foarte bogat în vitamine, enzime, săruri minerale şi oligoelemente, tărâţele de grâu sunt recomandate ca vitaminizant şi mineralizant. De asemenea, ajută foarte mult în rezolvarea unor probleme de sănătate ale stomacului şi intestinelor, combătând eficient constipaţia.
Se iau, zilnic, câte trei linguriţe de tărâţe înmuiate, timp de 10 ore, în apă. Se face o cură de două luni, care se reia după o pauză de o lună.
Sucul de tărâţe este recomandat copiilor care nu au poftă de mâncare. Se prepara astfel: la 1 l de apă se pun 5 linguri de tărâţe de grâu şi se fierb timp de 10 minute. Se strecoară, se amestecă bine cu o linguriţă de miere polifloră şi se lasă în repaus timp de 15 minute. Se beau câte 250 ml, de 2 ori pe zi.
Extern, cataplasmele cu terci de tărâţe de grâu sunt foarte eficiente în caz de furuncule sau abcese, generând colectarea şi drenarea secreţiilor purulente. Se prepară din 5 frunze de varză albă tocate, 2 cepe tocate şi un pumn de tărâţe de grâu. Peste acestea se toarnă puţina apă şi se fierbe timp de 10 minute, amestecând mereu. Acest terci se aplică sub forma de cataplasmă caldă şi se lasă timp de câteva ore.