Bărbaţii celibatari şi cei care mestecă gumă prezintă mai puţine probabilităţi de a se îngrăşa, potrivit unor studii prezentate la o conferinţă asupra obezităţii, care a avut loc la New Orleans, SUA, informează AFP.
La conferinţă au participat 1.800 de cercetători, medici şi dieteticieni, care încearcă să găsească noi modalităţi de a combate pandemia de obezitate.
Un studiu la care au participat 8.000 de tineri americani, care a durat cinci ani, a scos la iveală faptul că oamenii căsătoriţi prezintă mai multe probabilităţi de a se îngrăşa faţă de celibatari. Odată cu înaintarea în vârstă, toată lumea se îngraşă, în medie, cu şapte kilograme, în cazul femeilor, şi cu 11 kilograme în cazul bărbaţilor, potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chapel Hill, Carolina de Nord.
3kg în plus pentru cei însuraţi
Totuşi, persoanele căsătorite se îngraşă mai mult decât cele celibatare, în medie, cu trei kilograme în plus, în cazul bărbaţilor. Femeile căsătorite se îngraşă, în medie, cu 4 kilograme în plus faţă de cele celibatare. Cercetătorii spun că există mai multe motive pentru apariţia acestei creşteri în greutate, printre care se numără apariţia copiilor şi lipsa de timp pentru exerciţiile fizice.
Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, a scos la iveală faptul că obezitatea ar putea fi "contagioasă pe cale socială" şi că frecventarea prietenilor obezi poate fi o modalitate sigură de a lua în greutate (cu 57% mai multe riscuri).
Un alt studiu, la care au participat 357 de cupluri, în care unul dintre cei doi parteneri era diabetic, urma o dietă alimentară strictă şi făcea exerciţii fizice, a demonstrat că şi partenerul sănătos pierde în greutate, în timp, pentru că este solidar cu soţul/ soţia.
Un alt cercetător, scoţiana Marion Hetherington, de la Universitatea Glasgow Caledonian, a dorit să verifice dacă este adevărat că guma de mestecat taie pofta de mâncare.
Importanţa mestecatului îndelung
La studiu au participat 60 de persoane care au fost invitate să mestece gumă în timp ce li s-a pregătit masa. Senzaţia de foame la persoanele care au mestecat gumă s-a atenuat semnificativ în comparaţie cu persoanele care nu au mestecat gumă. În total, numărul de calorii consumate de persoanele care au mestecat gumă a fost mai mic cu 46 de unităţi, faţă de numărul de calorii consumate de ceilalţi participanţi la studiu.
Mai multe studii au insistat asupra importanţei "mestecatului îndelung", care oferă mai rapid senzaţia de saţietate.
Studiul realizat de Julie Flood şi Barbara Rolls de la University Park, Pennsylvania, a scos la iveală faptul că fructele proaspete sunt mai săţioase decât cele din compot sau cele transformate în suc, deşi se are în vedere acelaşi număr de calorii."