Persoanele scunde au o stare a sănătăţii mai proastă decât cele înalte din cauza unei atitudini nesănătoase faţă de viaţă, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, publicat în Clinical Endocrinology, informează thisislondon.co.uk.
La studiu, intitulat Health Survey for England, au participat peste 14.000 de persoane, care au oferit detalii despre înălţime, greutate, vârstă, sex, boli cronice şi statut social.
Participanţii la studiu au fost apoi rugaţi să evalueze starea lor de sănătate luând în considerare indicatori precum mobilitatea, durerea şi depresia.
În general, persoanele considerate scunde - 1,62 m pentru bărbaţi şi 1,52 m pentru femei - aveau, potrivit propriilor evaluări, o stare a sănătăţii mai proastă din punct de vedere fizic şi psihic decât persoanele de înălţime medie. Studiul nu a luat în considerare starea reală a sănătăţii participanţilor la studiu, ci propriile lor evaluări.
Cu cât persoana este scundă, cu atât starea sănătăţii fizice şi mentale raportată de acesta va fi "mai proastă", potrivit coordonatorului studiului, Torsten Christensen, de la compania Novo Nordisk.
Fiecare doi centimetri adăugaţi înălţimii poate avea un impact pozitiv
Christensen a mai spus că fiecare doi centimetri adăugaţi înălţimii, de exemplu cu ajutorul tocurilor de la pantofi, poate avea un impact pozitiv asupra calităţii vieţii unei persoane scunde.
Christensen a descoperit că tocurile de 7,5 centimetri contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii cu 6%.
Persoanele scunde întâmpină mai multe dificultăţi faţă de persoanele de înălţime medie în domenii variate ale vieţii, precum educaţia, slujba şi relaţii.
Înălţimea mică la vârsta adultă poate fi determinată atât de o dezvoltare normală cât şi de boli precum deficienţa de hormon de creştere şi sindromul Turner.
Tratamentul cu hormoni de creştere în copilărie poate contribui la creşterea în înălţime cu până la 10 centimetri."