Forma feţei este cel mai bun indicator pentru alegerea unei coafuri care să vi se potrivească.
Aţi vrea să vă schimbaţi coafura, dar nu sunteţi foarte sigură ce anume v-ar avantaja. Puteţi să vă lăsaţi părul lung sau să-l tundeţi foarte scurt, puteţi să vă lăsaţi pe mâinile stilistului care alege să vă tundă până la nivelul umărului. Cam acestea ar fi opţiunile, dar înainte de a alege o anumită coafură, trebuie să ţineţi seama, în primul rând, de forma feţei. Dacă nu ştiţi care este forma feţei dumneavoastră, pentru a o descoperi nu aveţi altceva de făcut decât să vă aşezaţi în faţa oglinzii: prindeţi-vă bretonul cu o clamă şi desenaţi cu ruj pe oglindă conturul feţei. Faceţi un pas în spate şi analizaţi cu atenţie desenul şi gândiţi-vă ce formă geometrică ar putea fi. Tipurile de faţă sunt: oval, pătrat, dreptunghiular, rotund, în formă de inimă sau triunghiular.
INFOBOX
Ovalul, forma ideală
Dacă priviţi cu atenţie manechinele şi actriţele de succes, veţi constata că majoritatea acestora au faţa ovală. Acest tip de faţă este în general compatibilă cu orice tunsoare. Pentru o faţă perfect ovală, este recomandat să alegeţi coafurile care pun în evidenţă şi mai mult conturul feţei, iar ideal este să nu vă tundeţi cu breton şi să nu vă lăsaţi părul pe faţă. Există cazuri în care ovalul feţei nu este perfect, şi atunci coafura poate fi modelată astfel încât să dea impresia de perfecţiune a formei.
Există două moduri de realizare a unei coafuri pentru o faţă rotundă. Puteţi accentua şi mai mult forma, cu ajutorul unei tunsori bob. Dacă totuşi nu doriţi ca faţa dumneavoastră să pară şi mai rotundă, alegeţi un tip de tunsoare care să creeze impresia de alungire. O tunsoare prin care părul filat mult la nivelul obrajilor capătă volum în vârful capului dă impresia unei linii a bărbiei mai înguste. Alegeţi o tunsoare de lungime medie sau lăsaţi părul lung.
Pentru doamnele cu faţă dreptunghiulară sau pătrată
O faţă lungă şi îngustă poate fi rotunjită puţin cu ajutorul unei tunsori de lungime medie, la care bretonul să fie dat pe o parte. Părul trebuie să aibă volum pe lungime, de la frunte până la mijlocul obrajilor, acest volum fiind dat de o tunsoare filată. Nu este recomandat să purtaţi părul lung, cu cărare pe mijloc, pentru că o astfel de coafură nu face decât să alungească şi mai mult o faţă dreptunghiulară.
O formă pătrată a feţei poate fi la rândul ei alungită, adăugând volum în creştet. Impresia de pătrat este redusă dacă părul este filat, iar cărarea nu este pe mijloc sau dacă bretonul este purtat dat pe o parte. Liniile foarte drepte, bretonul drept sau părul întins trebuie evitate. O faţă pătrată este bine încadrată de o tunsoare scurtă sau de lungime medie, dar nu trebuie ca lungimea părului să se oprească la linia maxilarului.
Volumul, elementul - cheie pentru feţele triunghiulare
Doamnele care au faţa în formă de inimă se pot distra încercând mereu noi coafuri. Elementul-cheie este o tunsoare care să aibă mai mult volum la nivelul bărbiei şi mai puţin volum pe frunte. Daţi-vă părul pe spate pentru a vă pune în evidenţă obrajii. Tunsorile scurte nu sunt cea mai potrivită alegere pentru o faţă în formă de inimă, pentru că o astfel de coafură scoate în evidenţă fruntea şi creştetul.
Dacă bărbia este mai lată decât fruntea, deci dacă faţa dumneavoastră este triunghiulară, ceea ce puteţi face este să echilibraţi proporţia, alegând o tunsoare cu volum în creştet şi filată din ce în ce mai mult spre maxilar. Părul scurt este foarte potrivit pentru o astfel de faţă.