Toamna este sezonul în care gospodinele îşi pregătesc cămara pentru iarnă. Dulceţurile şi gemurile au şi ele locul lor bine stabilit în „agenda” oricărei gospodine care se respectă. Pentru a nu munci în zadar atunci când vine vorba de prepararea dulceţurilor, iată câteva mici sfaturi pentru ca munca dumneavoastră să fie încununată de succes.
Sterilizaţi borcanele
Înainte de orice trebuie să pregătiţi borcanele în care veţi păstra dulceaţa. Este foarte important ca acestea să fie foarte bine sterilizate. Fie că este vorba despre borcane noi sau refolosite, acestea trebuie să fie lipsite de orice bacterie. Praful şi reziduurile invizibile sunt adevăraţi inamici atunci când vine vorba despre conservarea dulceţei. Chiar dacă dulceaţa fierbinte şi zahărul oferă o sterilizare a recipientelor, este indicat să realizaţi această operaţiune înainte. Pentru aceasta există mai multe metode. Fie cumpăraţi un produs special pentru acest lucru, fie aşezaţi borcanele într-o oală mare în care le acoperiţi cu apă în întregime. După aceea lăsaţi-le să fiarbă aproximativ 20 de minute. Lăsaţi borcanele să se scurgă şi să se usuce pe un prosop de bucătărie curat.
Supravegheaţi fierberea
Mai întâi transformaţi zahărul în sirop fierbându-l la temperatura de 120 de grade Celsius. Abia după aceea adăugaţi fructele. Lăsaţi compoziţia pe foc până când aceasta ajunge la consistenţa dorită. Îndepărtaţi mereu pojghiţa care se formează deasupra amestecului şi evitaţi să mestecaţi violent deoarece astfel distrugeţi fructele. Nu lăsaţi dulceaţa nesupravegheată. Câteva minute de neatenţie vă pot compromite întreaga muncă, deoarece dacă dulceaţa se întăreşte prea mult este bună doar de aruncat. Folosiţi o cratiţă cu dimensiunile adecvate cantităţii de fructe pe care doriţi să o folosiţi. Fructele trebuie amestecate cu siropul de zahăr toate o dată şi nu pe rând. Pentru a mesteca utilizaţi o lingură din lemn. Mai aveţi nevoie de o spumieră şi de un polonic.
Umplerea borcanelor
După ce dulceaţa a atins consistenţa ideală, umpleţi borcanele până la refuz, deoarece aceasta are tendinţa de a-şi reduce volumul atunci când se răceşte. Închideţi ermetic borcanele, răsturnaţi-le şi lăsaţi-le aşa până când dulceaţa se răceşte complet. Acest lucru limitează degajarea de vapori şi deci condensarea, ceea ce oferă o mai bună protecţie împotriva mucegăirii.
Altă metodă pentru a „lupta” împotriva mucegaiului este următoarea: după ce aţi umplut borcanele, ţineţi-le răsturnate timp de cinci minute, după care puneţi-le într-un vas cu apă rece 20 de minute. Răcirea bruscă oferă o mai bună fixare a dulceţei şi a culorii fructelor.
INFO BOX
Dulceţurile se consumă reci. Specialiştii sunt de părere că este bine să aşteptaţi cel puţin opt zile după ce aţi pus dulceaţa în borcane înainte de a o desface, pentru a-i da timp să-şi lase toată aroma.
Conservarea dulceţurilor
Chiar dacă dulceaţa se conservă bine graţie zahărului şi ca urmare a sterilizării borcanelor, asta nu este un motiv pentru a neglija depozitarea. Borcanele trebuie ţinute într-un spaţiu uscat, ferit de lumină şi la o temperatură care să nu depăşească 18 grade Celsius. Termenul de valabilitate al majorităţii dulceţurilor este de un an. Există şi dulceţuri, cum ar fi cele din fructe uscate, precum nucile sau migdalele, care nu rezistă mai mult de două-trei luni. Acestea trebuie degustate la un interval de 15 zile şi, în cazul în care observaţi schimbarea gustului, puneţi borcanele în frigider şi consumaţi-le în cel mai scurt timp. Etichetaţi borcanele, notând fructele pe care le-aţi folosit şi data la care aţi făcut dulceaţa.
Sfaturi pentru a nu rata dulceaţa
- Evidenţiaţi gustul fructelor adăugând în timpul preparării zeamă de lămâie
- Pentru a şti care este consistenţa ideală a dulceţei, puneţi o picătură pe o farfurie rece. Dacă aceasta nu curge, este semn că dulceaţa este gata
- Dacă aţi oprit deja focul, dar vă daţi seama că siropul este prea subţire, nu vă rămâne decât să mai puneţi dulceaţa la fiert încă 5-7 minute
- Dacă nu spumuiţi dulceaţa în timpul fierberii, adăugaţi la final zece grame de unt. Spuma se va resorbi.
- În cazul în care aţi ţinut fructele la congelator, decongelaţi-le complet înainte de a le pune pe foc.
Este bine să preparaţi cantităţi mici de dulceaţă. Se recomandă să nu se fiarbă mai mult de un kilogram de fructe odată. La fel de importantă precum sterilizarea borcanelor este şi spălarea fructelor. Înainte de a le pune în cratiţă, fructele trebuie spălate în mai multe ape. Cele care nu sunt perfect sănătoase se îndepărtează.