Adolescenţii care se simt relaxaţi după prima ţigară fumată au mai multe probabilităţi de a deveni dependenţi de fumat, un semn că în creier există anumiţi centri care dictează dependenţa de nicotină, potrivit Reuters.
"Ştim că nicotina poate avea un impact imediat asupra creierului, dar mai ştim şi că nu toţi adolescenţii care încearcă să fumeze devin dependenţi”, a declarat autorul studiului, Joseph DiFranza, de la Universitatea din Massachusetts.
Deşi există mai mulţi factori care îi determină pe tineri să încerce să fumeze, precum anturajul, răspunsul creierului la prima doză de nicotină este cel care determină dependenţa, a declarat DiFranza, care şi-a publicat articolul în revista Pediatrics.
Sentimentul de relaxare resimţit după prima ţigară fumată este cel mai important factor de prezicere a dependenţei.
Cercetătorul crede că nicotina acţionează asupra centrilor din creier care generează sentimentul de poftă, care este resimţit ca relaxare. În momentul în care drogul este absent, se creează sentimentul de poftă. „Pofta este dorinţa de a repeta o experienţă plăcută trăită prin intermediul unui drog”, a spus DiFranza.
La studiu, care s-a desfăşurat în perioada 2002 - 2006, au participat 1.000 de adolescenţi. Dintre aceştia, 217 au încercat să fumeze, iar o treime dintre ei au trăit un sentiment de relaxare după prima ţigară fumată. Două treimi dintre adolescenţii care au experimentat fumatul au devenit dependenţi.
Alţi factori de risc ce determină apariţia dependenţei pot fi stările depresive, dorinţa de a încerca ceva nou şi reclamele la ţigări.
"