Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 19 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 235 (6945)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


România a murit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Discut, în cabinetul său din București, cu unul dintre cei mai școliți doctori din România, erudit cum puțini cunosc eu în lumea umblată cu pasul, analist nu politic, ci de istorie, bazându-se pe învățături și citate din marii gânditori ai patriei și ai lumii. La un moment dat vorbim despre ziariști, cu priviri interogative pentru mine. Meseria mea nu mai există decât în forma mercenariat, îi spun. Ziaristica ține de istorie, de un fel de arheologie a iluziei. Trebuie dezgropată fosila trupului unui creion pentru a afla vechi dăruiri și cazne patriotice, ca la Eminescu.

Profesorul, care-i mai vechi nițel ca mine pe pământ, dar cu o călăuzitoare și zveltă lumină a gândirii, care nu uită și nu iartă, îmi povestește cum a stat o vreme lângă profesorul Ana Aslan. Fusese ziua ei și primise felicitări și cadouri de la șefi de stat, personalități mondiale. Universul deșertase reverențe pe lunga masă a Institutului de Geriatrie. M-a împins discret spre un buchet de flori lângă care era un bilețel. Pe el îi uraseră, cu scris de mână, cam școlăresc, la mulți ani, Elena și Nicolae Ceaușescu.

Da, zic eu, dictatorii comuniști – culmea – aveau un anume respect pentru valorile intelectuale, iar Aslan era un om de știință de care-și agățau și ei speranța nemuririi. Nu cred că ar fi făcut asta pentru Nichita Stănescu! Dar dictatorii comuniști de azi, mă rog, social democrați, gen Dragnea, nu dau doi bani pe meseriile minții și talentului. Ei sunt statuile, ei au banii toți, ca atare  de dincolo de ei nimic nu mai contează.

Îi povestesc întâmplarea cu Tudor Arghezi invitat de Gheorghiu Dej la Palat, să stea de vorbă. Dej era un muncitor primitiv, dar isteț și, auzind el că ar trăi încă unul numit Tudor Arghezi, scriitor, a vrut să-l vadă, că se preda și la școală. Arghezi, înfumurat și bășcălios, s-a dus cu o oră mai târziu și a urcat agale scările Comitetului Central. Era bătrân. Dej nu s-a supărat și a fost mândru că l-a avut în față pe Arghezi. Comunistul nu era un dictator luminat, ci unul care știa că-s alții, fără funcție politică, mai importanți ca el la scara timpului și a vrut să se pozeze, în istorie, lângă acest scârța scârța pe hârtie, scriitor genial.

Ăsta de azi, care e șeful de fapt al României, zice profesorul, că Iohannis e figurant și, bașca, i-au luat toate sau aproape toate drepturile de președinte, lucru ușor fiindcă nu s-a opus decât formal, nu dă doi bani pe mințile țării. Mai mult, spre a anula valorile reale, academicii pe merit, și-a construit o falsă intelectualitate subordonată, compusă din indivizi care au făcut facultatea la 40 de ani și la 45 erau dublu doctori și fac legi pe care parlamentul le votează la comandă. Omorârea intelectualității se face concomitent cu construirea unui surogat.

Ce va fi, domnule Lucian? – mă întreabă, ca pe un jurnalist care știe tot, profesorul.

Nimic, ce să fie. Nimicul ne cuprinde, ne strivește, ne împresoară. Dar dumneavoastră, domnule profesor, care ați vindecat și dictatori vechi și dictatori noi, de boli grave sau accesibile, ce credeți? Și mi-a rostit, mai întâi din Titulescu, apoi din Argetoianu, citate care spun – eu am tras concluzia, comprimând – că România a murit și nu mai e nimic de făcut.

Eu încă mai trag nădejde, am zis că nu-i așa, iar episodul de acum, în care un singur om, primitiv și sinistru, abil ca diavolul, își inventează România lui, legile lui, camarilele distructive și hoațe, intelectualii lui confecționați peste noapte, presa lui de argați săritori, va trece.

Profesorul m-a privit sceptic la despărțire, amintindu-mi că unitatea noastră ca popor, sărbătorită formal azi, se strică iute sau nu există deloc. Acum o șterg unii și din cărți, așa cum îl șterg pe Eminescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România a murit.
 Vizualizări articol: 3495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 10 voturi
România a murit3.8510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ardei umpluţi cu varză (muraţi pentru iarnă) Murături clasice, acești ardei sunt minunaţi alături de tocane sau fripturi. Arată bine, se pregătesc ușor și au un gust inconfundabil.Pentru un borcan de 10 litri avem nevoie de:4 kgardei (20-24 bucăţi), 3 kg varză, 2 morcovi mari, 4 cepe mari, 2... Citeşte