Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 4 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 98 (6808)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Românilor, am ajuns rău. De atâta bine!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nenorocul m-a adus în casă când ai mei se uitau la o emisiune televizistică de știri. Prompterista, cu un zâmbet generos, a făcut legătura unui alt zâmbet feminin reportericesc larg, găsit la Mamaia, în forfota unui bar în care ”tineretul serbează minivacanța de 1 Mai”. Relatarea purta pigmentul unei precipitări entuziaste, o exaltare care pleca de pe plajă și se suia în ziariști, ca mercurul în țivlica termometrului și ca mustul care dă din sus de cep. Mamaia se prezenta drept inima universului bogătașilor lumii, toți, fără excepție, fiind puști la majorat sau băieți cu capul ras trei sferturi, de jur împrejur, stil castron, la vârste care împrejmuiau 25, să zicem 30 de ani. Reporterița, supraîncântată că se află în acest El Dorado și poate conversa cu vedetele banului, intervieva și transmitea de parcă asistam la prima aselenizare. Mașinile sau elicopterele cu care sosiseră toți acești tineri, mândria țării, erau din generațiile sortite miliardarilor lumii. Cum dracu'de au ajuns acești puști, lăudați de televiziune că stau în camere care costă 3.000 de euro pe noapte, la o asemenea risipă financiară? Cineva mi-a povestit cum a luat un proprietar francez de lanț de patiserii, de la aeroport și l-a adus în București, la un hotel nu de lux, ci mediu. Omul adunase averea lui după șase generații de proprietari de patiserii, primul fiind cel care a plecat de la zero, iar ăilalți, prin trudă, inventivitate, seriozitate, au mai pus câte ceva. Francezul a fost uluit să vadă în trecere niște mașini pe care el nu și le îngăduia, cu toate că putea risipi banii și pe un astfel de bolid de lux. În ce țară sunt? – a întrebat și s-a întrebat, cu toate că știa bine unde aterizase.
Dar să mă întorc la tristul reportaj de la Mamaia opulenței june. La mese sunt cărate roabe cu vinuri scumpe, un fel de sicrie purtate prin aer de câte doi vlăjgani ospătari. Deasupra roabelor ard lumânări ca de scenă de rock. Se fac întreceri pe câte roabe au ajuns la o masă. Băutura e însoțită de un dans bezmetic, în care fetele, de aceleași vârste, etalează sâni, buric, fese, într-o veselie care pare trucată, fiindcă fiecare urmărește ațos ce poartă cealaltă, celălalt, ce țoale, ce belciuge în ureche, ce… Nu vi se pare prea mult trei mii de lei pentru o sticlă de șampanie? – e întrebat un tânăr care pare, prin expresie, virgin în chestiuni de câștigat banul prin muncă. Pot da și 30 de mii de euro! Care-i chestia?! – se miră el. Chestia e de unde ai tu banii ăștia într-o țară care a plecat, după comunism, de la numitorul comun al unei slujbe și al unui apartament la bloc. Cum de vii tu, puștiule, cu țoale care fac cât un Mercedes ultimul tip, al cui ești, de te dai jos din elicopterul care te-a adus pe noul heliodrom din Mamaia? Firește că reporterița, intrată și ea într-o fibrilație a dezmățului, se dădea ca de-a casei și se îmbujorase de mândria de a fi acolo. Adică, banii, ce întrebare-i asta?! Banii sunt, curg, iar ”tineretul patriei” a ocupat Mamaia care devine, înțeleg, una dintre cele mai scumpe stațiuni de pe planetă. Că devine e treaba comercianților. Dar cum de au găsit atât de ușor clienți care cheltuiesc, în trei zile, cât alții în trei vieți?
Am văzut, electrocutată de posesia în exces a banului, o populație feminină de eleneudrea și, masculină, de fii ca ai vedetelor de la Hollywood. Cei mai mulți, 70 la sută, sunt – conform unui patron de turism, fii și fiice de bogătași autohtoni. Nu și-a revărsat Coasta de Azur clienții americani sau japonezi la Mamaia, ci, în majoritate, ei vin din satele noastre măricele numite București, Cluj, Iași și chiar Vaslui. Părinții lor, pe care-i presupun neîngrijorați de evoluția progeniturilor, sunt cei care au transformat autostrăzile inexistente ale României în conturi personale babane, cei care au vândut fierul vechi al industriei românești, clădind opulente cartiere de viloaie, cei care au amanetat solul, subsolul, viața acestei țări. De aici rezultă și puștiul care dă 7 mii de euro pentru o seară la bar și puștoaica semiîmbrăcată, semidezbrăcată care suge dintr-un pai de lux o băutură de fițe.
Tineretul țării se distrează, pare a fi concluzia optimistului reportaj care pe mine m-a întristat. Tineretul țării nu e ăsta, sau nu e doar ăsta. Știu un copil, că așa-i zic, student la două facultăți de stat și care, noaptea, lucrează la un depozit, spre a se întreține, fiindcă părinții nu pot. Știu…dar ce mai contează! La Mamaia, ”tineretul țării” – ăsta să fie? – s-a distrat pe bani grei. Să ne trăiască!
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românilor, am ajuns rău. De atâta bine!.
 Vizualizări articol: 3631 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 11 voturi
Românilor, am ajuns rău. De atâta bine!4.6511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Fasole făcăluită sau bătută – versiunea cu afumătură Minunată este fasolea bătută pregătită în versiunea sa de post, dar în această variantă este de-a dreptul irezistibilă… Secretul este să o pregătim numai din boabe uscate, nu din cele gata fierte în conservă. Durează mai... Citeşte