Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 7 aug 2017 - Anul XXII, nr. 177 (6593)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Nu mi-e ruşine că-s român

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am citit un articol solid al lui Mircea Eliade în care ironizează intelectualitatea abundentă din ţara sa care se jenează pentru blestemul de a se naşte români. Intelectualii găsesc incompatibilităţi autohtone la substanţa tragică a omenirii, românul neavând acces – cred acei intelectuali, nu Eliade – la performanţa sinuciderii şi la trăirile abisale ale eroilor dostoievskieni. Aşa să fi fost prin anii 30? Acum cum e?
Acum e că nu mai e de fel! Opiniile intelectualităţii sunt strivite de opiniile de gaşcă gălăgioasă ale detaşamentelor subculturale care au ocupat televiziunile, singurele instrumente media accesibile ”maselor largi populare”, credibile până la imbecilizarea dependenţilor. Ei sunt singurii ”intelectuali” vizibili, acaparând orar ziua şi noaptea celor pe care-i dezvaţă să citească şi le vâră în minte deşeuri de gândire şi comportament. Ceilalţi, academicii adevăraţi, creatorii uitaţi prin mansarde, profesorii cu specialităţi sufleteşti, n-apucă să se exprime. Dacă Eliade trăia azi, n-avea cum să emită filosofia de mai sus, în absenţa materialului trebuitor.
Nu ştiu dacă intelectualii de azi se jenează că-s români, dacă au – mulţi dintre ei – ghinionul acestui cusur genetic. N-am de unde afla. Ceea ce ştiu cu siguranţă e că mulţi din românii plecaţi în lume şi care au uitat să se mai întoarcă nu se mai obosesc să-şi înveţe odraslele limba maternă. De ce nu vorbiţi cu copilul limba de acasă, am întrebat o doamnă, născută în satul meu şi care trăieşte de două decenii în Maroc? E dificil, zice ea, şi apoi, la ce i-ar trebui? E la şcoala franceză şi învaţă şi araba, limbi strict necesare în ţara în care ne-am stabilit. Copilul, un adolescent înalt şi simpatic, de 18 ani, a încercat să utilizeze, la Sângeru, cele câteva cuvinte care-l legau de acel difuz ”acasă” al părinţilor, el fiind născut în ţara nord-africană, şi pe care le ştia aproximativ. Mi-a spus că-i place aici şi ar mai veni, a pozat pietrele ciudate cioplite de străbunii săi, dar destinul lui rulează pe alt continent care estompează încet continentul sufletesc al părinţilor. Părinţii, oameni pe care-i ştiu prin părinţii lor, nu sunt jenaţi că-s români, ci doar distanţaţi de ţara în care s-au născut printr-un destin care i-a făcut migratori, alegând distanţa.
Am întâlnit, afară, şi români care nu erau jenaţi că-s români, ci urau din rărunchi tot ce ţine de neamul lor. Dar nu erau intelectuali, ci respectabili zidari într-un oraş din nordul Franţei. Zideau în piatră. Şi eu mai am de refăcut nişte ziduri de piatră dintr-o casă de 200 de ani pe care o reclădesc migălos. Azi nu mai găsesc cu cine. Muzeul Pietrei, la care trudesc de ani, adunând pietre cioplite de meşteri ţărani din toată ţara, e o dovadă de iubire şi de mândrie că-s român. Ce zic şi gândesc alţii, nu ştiu decât din întâmplări marginale, în care joacă oameni simpli, unii cu destine în derivă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nu mi-e ruşine că-s român.
 Vizualizări articol: 3154 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Nu mi-e ruşine că-s român5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei