Schimbarea a venit ca toate marile schimbări – peste noapte. Asta pentru că, vorba unui internaut, în America, alegerile se întâmplă noaptea. De ce oare, unde mai pui că nu e prima dată? E drept că internauţii sunt de foarte multe feluri, inclusiv de felul acesta, incredibil de stupid. Dar tocmai această diversitate ne face viaţa mai frumoasă.
Odată cu rezultatul alegerilor din Statele Unite ale Americii au apărut şi reacţiile planetei. De la indici bursieri care s-au dus în cap, până la felicitări oficiale ale şefilor de state, dar trecând musai prin părerile oamenilor de rând, care simt nevoia să-şi exprime punctul de vedere cu privire la politicile de securitate ale marilor puteri militare, angajamente, teatre de operaţiuni, implicaţii, războaie etc., tot felul de chestiuni, parte a atribuţiilor celui mai puternic om al planetei – preşedintele Statelor Unite. Adică un fel de fotbal la care ne pricepem cu toţii. Şi exact ca la fotbal, unde spectacolul tribunei este savuros, aşa şi comentariile publicate în reţelele de socializare vizavi de câştigătorul alegerilor, Donald Trump, sunt care mai de care mai hazlii. De pildă, n-am putut să nu remarc „amărăciunea” cu care un român îşi arăta dezamăgirea că Madonna nu-şi va mai putea pune în practică promisiunile ispititoare făcute votanţilor lui Hilary Clinton. De partea direct implicată a Atlanticului, în America, soluţia tot una românească e – emigrarea. Se ia în discuţie această manevră ca singura alternativă la dezastrul numit Trump, numai că ei nu pleacă în Congo, ca românii, ci în Canada, că e peste drum. Cu menţiunea că sistemul electronic de solicitări pentru migranţi din Canada se blocase deja din primele ore de după anunţarea rezultatului. Aşa o fi...
În acelaşi context, se spune că dacă ar fi câștigat Hillary Clinton, jumătate de America ar fi fost în depresie și s-ar fi gândit să se mute în altă ţară. Pentru că a câștigat Trump, probabil jumătate de lume este în depresie și caută o altă planetă. Parcă nici chiar aşa. Există şi părţi bune ale acestei neaşteptate situaţii. Totul a devenit brusc mult mai interesant. Clinton era extrem de previzibilă, în timp ce Trump va trebui să ne arate partea sa cel mai puţin expusă până acum. Nimeni nu şi-l imaginează pe Donald Trump preşedintele, cert este că, cu el, nu ne vom plictisi. Asta ca să rămânem pe haz şi nu neapărat de necaz. Până una alta, după ce o planetă întreagă l-a hulit şi l-a blamat pe candidat, odată devenit câştigător al prezidenţialelor din America şi deci cel mai puternic om al planetei, s-au înroşit telefoanele de felicitare şi mesajele oficiale de speranţă într-un viitor roz. Un lucru este indubitabil: sloganul de campanie al lui Donald Trump a fost al câştigătorului încă de la facere - „Let's make America great again!”