Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 oct 2016 - Anul XXI, nr. 241 (6354)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Doar femeia de serviciu mai citește

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aseară m-a sunat doamna Doina Boriceanu, scriitoare din București. A trăit o vreme în țări exotice, unde soțul său, doctorul Boriceanu, pe care-l cunosc direct, a muncit să vindece băștinașii, cu o devoțiune rară, de maladii diverse. Soția, o vreme cadru universitar filolog, a descoperit bucuria de a scrie și a comis, în cele îndepărtate lumi, cărți notabile de proză și călătorie. Acum, returnată în capitala noastră de pe Dâmbovița, trăiește uimiri și nedumeriri. O aleg pe cea care a intrigat-o cel mai tare. Editura care i-a așezat între coperți ultima carte, de poezie de astă dată, nu i-o difuzează în librării, cu o rea-voință greu de înțeles. Și-a căutat personal cartea și nimeni nu auzise de ea, ba unele negustorese, care vând în paralel geamantane, poșete de piele și odicoloane, s-au mirat cu un zâmbet disprețuitor-imbecil de întrebare. Un fel de – ”Ești nebună, cucoană, noi nu ținem cărți de poezie!”

Doamnă, am zis, nu-i vinovată editura și degeaba îmi cereți numele alteia, ”serioasă”, cu contracte de difuzare a cărților, mai ales de poezie, cu marii difuzori. Librăriile, cele mai multe, refuză cărțile de poezie, iar unele refuză cărțile de tot, adaptându-și din mers profilul la o rentabilitate care să le asigure supraviețuirea. Nu vă mirați să găsiți în locul Librăriei ”Sadoveanu”, de pe Magheru, unde v-ați lansat cândva o carte, un magazin de rochii, iar în alta, mirosul de grătar al unei shaormerii. Generația tânără, cu, desigur, excepții, care există spre a confirma regula, nu mai citește decât pozele din tabletă și mesajele din smartphone.
Firește că am dezamăgit-o pe doamna Boriceanu, revoltată de o realitate pe care refuză s-o accepte. Mi-a povestit că, în urmă cu o săptămână doar, a dăruit ultima ei carte femeii care face curățenie pe scară. Nu uit gestul, mi-a spus ea, de a-i mângâia coperțile și de a o strânge, ca pe un dar rar, la piept. Voi citi, a spus angajata de pe scară, fiecare rând cu drag și luare aminte. M-am gândit, fără s-o spun, că după revoluție, am avut un caz la Timișoara cu o femeie angajată, având două licențe încheiate la universități de stat și un masterat, femeie de serviciu la o școală și de pe acest post a și ieșit la pensie. O fi fost aceea?
Am regretat, după încheierea convorbirii, că de aici, de la Sângeru, unde m-am retras între exponatele mele din Muzeul Pietrei și pădurile care suflă încă ozon peste acoperișuri și oameni, nu i-am transmis un mesaj încurajator doamnei Boriceanu. Rămas cu telefonul în mână, mut și inutil ca o rădașcă moartă (telefonul meu e arheologic, n-are touch, iar pe cele pe care le-am primit cadou, moderne, de la prieteni îngroziți că mă aflu în întârziere cu epoca, le-am făcut mai departe cadou), mi-am amintit amuzat un banc vechi. Un înalt inspector sosește în control la o primărie rurală unde găsește la post doar femeia de serviciu, în exercițiul măturii. Unde-i primarul? – se rățoiește el, găsind ușa respectivului încuiată. La căminul cultural, răspunde liniștită femeia de serviciu. – Și ce dracu face acolo? – Învață engleză! –Viceprimarul? – E la căminul cultural. – Și ăsta ce caută de dimineață la cămin? – E la lecția de engleză! Și tot așa cu secretarul primăriei, cu angajata de la cadastru, cu notarul. – Dar dumneata, întreabă exasperat inspectorul, de ce nu ești la căminul cultural? – I speak english! – răspunde femeia, văzându-și de mătură.
Am zâmbit singur, nițel amar. Nu m-a văzut nimeni. Ai mei erau cu treburi prin curte, iar fiica cea mică, Luciana, își făcea lecțiile la ”mate”, în odaia de alături.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar femeia de serviciu mai citește.
 Vizualizări articol: 2874 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Doar femeia de serviciu mai citește5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei