Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 22 iul 2016 - Anul XXI, nr. 170 (6283)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Fiara-om. Întâmplări pe care n-aş fi vrut să le povestesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cineva se arăta alarmat (alarmată) de „barbaria de a umili nişte oameni”. Imaginea care întregea comentariul arăta nişte bărbaţi, foşti generali degradaţi, în bustul gol, cu mâinile legate la spate, aşteptând cu capetele plecate ceva. Să fie decapitaţi, eventual.

Port în mine două întâmplări povestite de martori oculari. Mă obsedează şi, de câte ori am vrut să le scriu, m-am oprit fiindcă am simţit că nu pot. Încerc să mă eliberez de ele acum. E vorba de cruzimea inimaginabilă a fiarei-om în război.

Tata Mihai, bunicul meu de mamă, era copil încă. Casa lui se găsea în faţa cimitirului din Sângeru. Era primul mare război. Un pluton german înainta pe Cricov, iar grosul armatei române se retrăgea spre Buzău. Doi soldaţi de-ai noştri fuseseră lăsaţi, ca ariergardă, să ţină cât mai mult în loc înaintarea nemţilor. Unul trăgea câte un glonţ de după colţul clopotniţei din cimitir, altul era mai la stânga, după un tei gros. Trăgeau amândoi, rar, către valea pe unde înainta inamicul. Armele erau fără tragere automată, iar focurile lor erau mai mult să arate că acolo e o rezistenţă armată. N-a fost greu ca nemţii să încercuiască locul şi să-i ia prizonieri pe cei doi nefericiţi soldaţi. Zic nefericiţi, fiindcă nu au fost luaţi prizonieri pe regulile militare, nici executaţi. Bunicul a văzut tot, privind îngrozit prin gard. Ambii au fost împuşcaţi sub braţe, la ambele subsuori. Gloanţele au fărâmat oasele articulaţiilor. Apoi au fost lăsaţi să moară în chinuri cumplite. Nu-i greu de imaginat ce s-a petrecut în acea vreme de război, fără spitale, cu armata română retrăgându-se în dezordine. Doi tineri omorâţi lent, bestial, de alţi tineri, încălcând orice regulă militară şi umană. Şi unii, şi alţii erau soldaţi. Soldaţii încetează să fie oameni în război?
Eram ziarist în primul an de angajare în presă la Râmnicu Vâlcea. Paznic de noapte al clădirii ziarului ”Orizont” era un bărbat cu părul alb, nea Avram. Părea un om cumsecade. Într-o seară, un coleg adusese o fiolă de ţuică din teren şi l-a cinstit şi pe paznic. L-a luat repede valul şi s-a pus pe povestit din război. Fusese soldat în al doilea război. Trecuse Nistrul şi românii, aliaţi cu nemţii, înaintau prin sate neştiute. Într-o noapte au rămas într-un sat. Rusesc, ucrainean, nu ştia. Soldaţii umblau după băutură. Au găsit o prăvălie cu obloanele bătute în cuie. Au tras în încuietori şi au intrat. Înăuntru au găsit nu numai alcool, ci şi o tânără femeie care-şi ţinea în braţe fetiţa ei de patru ani. Au violat femeia, bând şi hohotind. Au violat copilul. Unul, un soldat român, a avut ideea să introducă în vaginul femeii aproape inconştiente o bucată de var nestins. Au legat-o, apoi, de picioare şi mâini. Aşa au lăsat-o. Şi tu nenorocitule ce ai făcut, am urlat eu, către paznic? Ce era să fac? Eu n-am participat, jur, a spus, dezmeticindu-se parcă, surprins de furia mea, paznicul redacţiei. Câţi aţi fost acolo? – am mai bâiguit eu, de parcă mai conta. Opt. Ce s-a întâmplat cu ei? Toţi au murit în zilele următoare, că eram în prima linie. Eu am scăpat că m-a pitit o tătăroaică şi apoi m-au luat ruşii prizonier.
N-am mai vorbit niciodată cu paznicul redacţiei. În anul următor s-a pensionat şi a murit curând după aceea.
Uneori mi se pare că am visat aceste întâmplări cumplite. Că ele nu s-au petrecut niciodată. Că oamenii, fie ei şi soldaţi care mor în război, nu-s în stare de asemenea atrocităţi. Dar n-am visat, n-am visat…

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fiara-om. Întâmplări pe care n-aş fi vrut să le povestesc.
 Vizualizări articol: 3637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Fiara-om. Întâmplări pe care n-aş fi vrut să le povestesc5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocăniţă de purcel la ceaun, cu ardei şi năut Este un preparat consistent şi gustos, care se face fără mari eforturi şi se pretează mai ales la petrecerile cu mâncare pregătită la ceaun. Poate fi însă gătit şi în clasica oală din bucătăria de la bloc, iar rezultatul savuros nu... Citeşte