Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 nov 2015 - Anul XX, nr. 277 (6089)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Teatrul nu s-a închis niciodată. Nici Nottara, nici altele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Citesc o ştire ca o sirenă care anunţă războiul. Bat clopotele tuturor televiziunilor, iar războinicii daci ai culturii au aprins focuri pe culmi. ”Asistăm la moartea teatrului”. ”S-a închis Nottara!” - ţipă culturalii.

Iubesc teatrul. Eu, ca individ. Adică am o iubire specială pentru regizori, actori, pentru nevăzuţii muncitori din culise. Mai puţin pentru unele spectacole în care joacă rolul lui Hamlet, să zicem, unul care a dormit în cameră cu mine şi nu pot uita că sforăia sau vorbea în somn. Mi-e greu să mai înghit deghizarea. Dacă s-a nimerit – inventez, fireşte – s-o sărut pe Ofelia în varianta actriţă, mi-e greu să mă despart, văzând-o pe scenă, de tandra ei senzualitate şi să plâng când moare ştiind că avem întâlnire la ieşirea din teatru. E o infirmitate pe care nu mi-o înving.

Ajungând eu în Grecia, când aveam 25 de ani, cu un grup de tineri scriitori din România, între care mă număram, am mers în Pelopones mai întâi la teatrul antic Epidauros şi apoi la arenele Olimpiei. Era seară, nu se juca nimic în clipa aceea, marele amfiteatru de piatră, înconjurat cu oleandri şi pini, trăia o clipă de respiro. Am mers pe ultimul rând, sus, sus de tot să verific legendara acustică. Am stat pe scaunul de piatră, iar ghida grecoaică, Danae, o brunetă specială, mi-a făcut plăcerea de a rămâne în centrul scenei şi, la semnul meu, a dat drumul unei monede care s-a rotit pe lespedea unde jucau actorii. Se auzea perfect, sus, unde eram eu în ultimul rând, fără microfoane, fără sonorizare, fără boxe. Teatrul, de la cel antic şi până azi, n-a dispărut şi ÎNCĂ SE AUDE. Nici Teatrul Nottara n-a dispărut. Se va muta în altă clădire. De ce nu l-au mutat până acum, având o vizibilă bulină roşie care indică risc mortal la seism? Pentru că pe toţi primarii şi responsabilii administrării teatrelor i-a durut fix în cur. Acum trei zile, găsindu-mă la Bucureşti, fiica mea cea mică, Luciana, m-a rugat s-o duc la un spectacol chiar la Nottara. Văzuse reclama la televizor şi nu mai agrea ideea de ”iar Țăndărică, iar Creangă”. Ce Dumnezeu, are 8 ani! Am ajuns când nu mai erau bilete, iar pentru altă zi nu am luat fiindcă plecam din Bucureşti. Spunându-i băiatului meu Arin ce aveam de gând, m-a certat. Cum poţi intra în nenorocirea aia de clădire? Se referea tot la riscul de a ne cădea în cap la un, Doamne fereşte, cutremur mare. Apoi mi-am amintit şi eu taverna din subsol, unde am văzut spectacole bune, dar tot o pivniţă a rămas de-o veşnicie. Naţionalul lui Caramitru, administrat de el adică, a trecut prin uriaşe transformări, cu toate că este nou. Cum de nu s-au găsit bani pentru consolidarea acelei clădiri de prioritate culturală zero? Înţeleg că şi domnul director, actorul Mircea Diaconu, azi ditamai europarlamentarul, a avut o bună ştiinţă de a face bani pentru el, distribuindu-se, când el, când soţia, în toate rolurile, de la regizor, până la actor şi sufleor (doar femeie de serviciu nu s-au pus!), dar n-a ştiut să se bată pentru consolidarea clădirii, iar dacă nu se putea, aparţinând altui proprietar (tatăl marelui regizor Ciulei), măcar pentru a obţine alt spaţiu se putea sforţa. Sunt cu duiumul în Bucureşti. N-a vrut sau n-a putut el, atunci să poată alţii. Acum, iute. Să confişte de la unul din primarii şpăgari o casă şi s-o facă acolo Teatrul Nottara! Zic primarii şpăgari fiindcă văd că s-au cantonat doar pe Oprescu.  Să mute teatrul în casa din Mihăileanu a lui Băsescu, lângă Cişmigiu. E oricum mai mare ca pivniţa de pe Magheru. Și mai am exemple.

Nu, nu s-a închis teatrul. Nici Nottara, nici Teatrul Mic sau Foarte Mic (ce idei de gospodar luminat a avut Dinu Săraru, când era director!), nu s-a închis teatrul în general. Teatrul va exista mereu. Pe scenă şi, din păcate, şi în viaţă.

P.S.

Învingându-şi cu o mişcare rapidă, care nu-i e în fire, lentoarea, Klaus Iohannis a invitat echipa Teatrului Nottara să joace la Cotroceni unde, înţeleg, au şi încercat prima reprezentaţie. Frumos, mărturisesc! Poate că primarul interimar al Capitalei, instalat miercuri, va aşeza lângă cele trei priorităţi pe care şi le-a rostit cu voce tare (una era că va da căldură, de parcă asta ar fi o minune, nu o obligaţie elementară!) şi pe cea a găsirii unui spaţiu pentru teatrele care stau în clădiri gata să se dărâme dacă suflă vântul mai tare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Teatrul nu s-a închis niciodată. Nici Nottara, nici altele.
 Vizualizări articol: 3207 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Teatrul nu s-a închis niciodată. Nici Nottara, nici altele5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bereni (versiunea fără ou) Dacă ați crezut că numai japonezii se pot lăuda cu celebrul lor preparat crocant și delicat numit tempura, ei bine, merită să încercați și versiunea românească urbană, servită prin berării  în special. Berenii sunt tot... Citeşte