Se aude că prin cabinetele celor care fac pe politicienii se urzesc tot felul de jocuri, de îmbârligături. Se împart circumscripţiile electorale, cine să câştige şi cine nu. Se caută candidaţi de ocazie, slabi sau doar de faţadă, se cumpără emisiuni de aşa-zişii jurnalişti, postaci, răspândaci şi alte trompete.
Democraţia, în care noi mai credem, nu a devenit decât un calcul precis pentru cei care vor neapărat să fie la putere, să trăiască liniştiţi, ei, familiile, acoliţii şi toboşarii lor, până la adânci bătrâneţi.
Din când în când, mai ies în câte o conferinţă de presă penibilii politicieni, aşa, ca să mai facă pe opozanţii, pe interesaţii de problemele poporului, pe nemulţumiţii. Prostii! Nu au nici o treabă cu cetăţeanul. Nu îşi protejează decât găştile şi interesele! Au zonele de influenţă împărţite. Au dat cu zarul. Noi, poporul, reprezentăm doar o maşină de vot oarbă. Răul necesar pentru ei. Fiţi convinşi că, dacă ar exista posibilitatea, ar elimina aceşti rinoceri pe care-i mai vânează DNA-ul din când în când şi scrutinul electoral.
O să scriu din ce în ce mai mult despre gloata politică îndrăgostită de putere. O să mă apuc şi de filfizonii din presă care ling blidele politrucilor şi de care mi se face silă când îi văd cum pozează în jurnalişti liberi şi ei, mizerabilii, tocesc pragurile şefilor de partid sau spionează ce se mai vorbeşte în breaslă urât de stăpânii lor. Ţara a devenit o cloacă a interesului! Încă aştept un lider adevărat! Vreau să cred că va apărea. Că vom deveni mai buni şi că haimanalele de partid vor fi eliminate de normalitate!
Electoratul s-a emancipat. Alegătorii nu mai sunt dispuşi să înghită pe nemestecate minciuni electorale şi nici să-şi mai lase voturile cumpărate cu o găleată şi-o tigaie. Semnalul de la precedentele alegeri este atât de clar, încât numai proştii mai pot să-l ignore.
Greul, însă, de-abia de acum începe. Gaura de la buget provocată de scăderea de taxe, estimată la aproximativ 3 miliarde de euro, va fi greu de compensat. În nici un caz imposibil, dar greu. Să sperăm că noul guvern care se va instala la putere în 2016 va găsi resurse umane capabile să gestioneze situaţia. Iar toate rudele şi prietenii politicienilor, abonaţi la contractele bănoase cu statul, sper să se refugieze în sistemul privat competitiv. Este momentul ca politica şi afacerile să-şi împartă beneficiile. Unii să primească puterea, iar ceilalţi să se mulţumească doar cu banii. Dacă se va întâmpla asta, va fi bine.