joi, 13 aug 2015 - Anul XX, nr. 186 (5998)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Greşelile altora nu ne interesează, moneda lor, da

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Europa se zguduie din ţâţâni, dar refuză deocamdată să ia în serios scenariul dezintegrării Uniunii. Funcţionează încă după principiul „să nu vorbim de funie în casa spânzuratului”, aşa că dacă se poate evita discuţia, se evită. Lucrurile în Grecia nu s-au liniştit nici pe departe, iar conceptul de Grexit n-a dispărut, ci doar s-a îndepărtat. La capătul celălalt al Europei, în Marea Britanie, subiectul renunţării la statutul de membru al Uniunii Europene se menţine în atenţia publică şi câştigă pe zi ce trece tot mai mulţi adepţi. Cu argumente. Şi adevărul e că abia un Britexit, dacă-mi permiteţi licenţa, ar putea avea efecte dezintegratoare, căci la bugetul Uniunii Europene se varsă în funcţie de putere, iar britanicii au cu ce. Dacă pleacă, pleacă cu tot cu bani, cu tot cu lira lor sterlină, considerabil mai valoroasă decât comunul euro. Politicile Regatului Unit în ceea ce priveşte Uniunea Europeană de până acum s-au dovedit a fi avantajoase şi-ar trebui să-i credem pe cuvânt, dacă nu pe argumente tehnice şi financiare mai greu de digerat, că e mai bine că şi-au păstrat moneda naţională şi n-au vrut să devină membri ai zonei euro. Acum, în caz de ieşire din Uniunea Europeană ar fi mult mai simplu. Cum Greciei i-ar fi fost cu mult mai greu, taman din cauza monedei unice. Noi, românii, stăm de ani de zile pe margine şi asistăm. Nu observăm sau cel puţin nu înţelegem şi nu învăţăm. Aşteptăm steguleţe verzi şi ok-uri, cu speranţa că dacă vom fi şi noi membri vom trăi brusc mai bine sau că dacă vom renunţa la leu în favoarea euro, vom câştiga mai mult. Suntem plini de speranţă şi atât. Entuziasmul aproape general cu care am intrat în 2007 în Uniunea Europeană a scăzut mult mai puţin decât era de aşteptat. Se regăseşte astăzi în dorinţa majoritar răspândită în rândul românilor de a fi parte a zonei euro, de a avea şi noi moneda unică. Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, 68% dintre români sunt de acord cu adoptarea monedei euro, în timp ce media europeană este de 49%. Deși în scădere cu 6 puncte procentuale față de valoarea înregistrată în 2014, această cifră îi plasează pe români în topul celor mai optimiști europeni față de moneda unică.Mai mult de jumătate dintre români cred că introducerea monedei euro ar avea efecte pozitive asupra economiei noastre şi doar 32% sunt de părere că trecerea la euro ar provoca scumpiri generale. Evident, există şi o explicaţie. Întotdeauna. Acelaşi eurobarometru relevă faptul că gradul de informare al românilor cu privire la moneda unică este cel mai scăzut. Sub un sfert dintre cei chestionaţi au ştiut să spună câte state au adoptat deja moneda euro şi doar 19% ştiu că modelul gravat pe monedele euro diferă de la stat la stat. Asta în condiţiile în care la nivel de percepție, 58% dintre români consideră că sunt foarte bine informați în legătură cu moneda unică europeană, cu 14 puncte procentuale mai mult față de media europeană. Aşa se explică entuziasmul. Greşelile altora nu ne interesează.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Greşelile altora nu ne interesează, moneda lor, da.
 Vizualizări articol: 1777 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Greşelile altora nu ne interesează, moneda lor, da0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei