Deşi e vară şi parlamentarii sunt în vacanţă, aleşii noştri au prins tupeu (nu că n-ar fi avut vreodată) şi vor să le crească indemnizaţiile la 9.000 de lei. Adică dublu! Păi, dacă-i relaxare, relaxare să fie! Doar e vară şi totul se dilată din pricina căldurii… Şi-apoi când să te relaxezi dacă nu vara? Aşa că la vârf, relaxarea a coincis cu triplarea: Ponta e în Miami, Iohannis e la Neptun. Noroc că nu li se simte lipsa. Mai ales de când cu “deraierile” din Codul Fiscal semnalate de Guvernatorul Isărescu, guvernul a fost pus sub tutelă.
Orice am spune, Codul Fiscal pare a fi pus în pericol. Chiar dacă la el s-a lucrat ani de zile, discutându-se şi cu oameni politici, cu patronatele sau mai exact cu mediul de afaceri, pe muţeşte, în ultima zi el a fost respins de la promulgare şi retrimis de preşedintele Iohannis la Parlament pentru o nouă dezbatere. Cu toate că el, Codul Fiscal, a fost votat prin consens aproape în unanimitate. Inclusiv de PNL, care-au condiţionat votul lor de aprobarea amendamentului ca reducerea TVA să fie de 19% faţă de 20%, cât voiau cei din alianţa de la guvernare.
Dacă ne aducem bine aminte, şi ne aducem, reducerea TVA la 19% fusese şi o promisiune în campania electorală a actualului preşedinte Klaus Iohannis. Probabil, sfătuit de consilierii săi, Iohannis a mai cerut o dezbatere suplimentară, apreciind că prea multele măsuri de relaxare fiscală vor crea un deficit bugetar mai mare decât acela asumat faţă de partenerii externi (Comisia Europeană şi FMI!).
Bizar ni se pare că deşi despre Codul Fiscal se vorbea de foarte multă vreme, abia după votarea lui în Parlament, ca iniţiativă legislativă a alianţei din jurul PSD, preşedintele României şi guvernatorul BNR şi-au modificat poziţiile cu 180 de grade. Alina Gorghiu, copreşedintă a noului PNL, dimpreună cu Vasile Blaga, susţin că ar fi vorba doar de discuţii tehnice, dar ele sunt de fapt politice. Primează ceva ce nu are nici o legătură cu fiscalitatea, deficitul economic, colectarea taxelor şi impozitelor, ci cu lupta pentru putere şi supremaţie politică.
Colac peste pupăză, pardon, peste guvern, s-a primit un aviz favorabil la un proiect de lege conform căruia Guvernul va fi supravegheat de o instituţie “Gardian”, al cărei şef va fi Mugur Isărescu. Nimeni altul decât Guvernatorul BNR şi uitat în funcţie de toate celelalte partide ajunse la guvernare.
Proiectul de lege se referă la o supraveghere macroprudenţială a sistemului financiar naţional şi se va decide, în urma dezbaterii şi votului în Parlament, crearea Comitetului Naţional pentru supraveghere Macroprudenţială, al cărui preşedinte va fi Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Această instituţie nu este prevăzută în Constituţia României.
Bun, dar cea ce nu ştim încă este ce va face cu adevărat această instituţie. Unii susţin că va emite recomandări. Ceea ce n-ar fi tocmai rău. Dar dacă ele vor fi obligatorii, atunci nu mai sunt recomandări! Se mai zice că această lege a fost impusă de Comisia Europeană. Şi, uite-aşa, Guvernatorul pe viaţă al BNR, Mugur Isărescu, ar putea deveni “Vătaful” Guvernului!