Trâmbiţaşii liberali s-au mai domolit şi-şi cam ling rănile după eşecul ruşinos al moţiunii „străvezii” pe care au prezentat-o şi au susţinut-o. Trompetiştii de forţă ai noului PNL au cam redus decibelii cu care ne agresau urechile şi s-au cam pitit care pe unde au găsit un loc mai ferit. Aşadar, opoziţia e cam abstractă.
Regina Cacofoniilor, Alina Gorghiu, abia mai poate fi văzută pe ici, pe acolo, pe vreun colţ de ecran tv, iar Vasile Blaga mai bâlbâie şi el din când în când. Doar Cătălin Predoiu, vlăstar ministerial al fostului PDL, mai bâzâie în van. Şi ce credeţi că a dat pe goarnă foarte de curând? Ia auziţi: „Avem mari şanse să ajungem, anul acesta, la guvernare. PNL poate alinia două garnituri de guvern”, a spus Predoiu. Are omul ăsta un fel de mâncărici la limbă, ceva de nedescris, un fel de a bate apa-n piuă ca să nu creadă lumea că noul PNL s-a scufundat în mocirla opoziţiei. Predoiu o ia de la capăt cu aceleaşi vorbe goale, cu aceleaşi promisiuni, fără nici un pic de acoperire, ce par ca fiind o sarcină de partid prin intermediul căreia să se menţină firicelul de flăcăruie al liberalilor.
Un alt PNL-ist, liberal sadea, Victor Orban, a reuşit să fluture în sala de plen a Parlamentului steagul opoziţiei, un steag prea greu pentru o opoziţie slabă, neputincioasă, ale cărei calităţi sunt doar gargara.
Dar să ne referim puţin şi la premierul Victor Ponta. Ei, slavă Domnului, operaţia premierului la genunchi a decurs bine, semn că şi Allah ţine cu noi. Ponta s-a cerut afară încă 28 de zile, lăsându-l pe Oprea interimar. Altfel însă s-ar fi prezentat situaţia dacă Liviu Dragnea nu ar fi fost condamnat. În mod normal, el ar fi fost potrivit să-l înlocuiască. Gabriel Oprea este viceprim-ministru, dar este liderul altui partid. În plus, el a făcut în ultimul timp declaraţii care nu se „lovesc” sută la sută cu politica premierului Ponta şi a principalului partid de guvernare, PSD.
Tot în această vreme s-au inflamat relaţiile cu Klaus Iohannis. Preşedintele atacă sistematic guvernul, majoritatea parlamentară, dar şi personal pe Victor Ponta. Premierul şi-a justificat plecarea în Turcia pentru a avea mai multă linişte. Ţara nu trece printr-o perioadă foarte liniştită. Nu este timp de odihnă în partid. Opoziţia atacă din ce în ce mai puternic. Se mişcă şi societatea civilă, tot în defavoarea guvernului. Va fi o lungă vară fierbinte. Politicienii vor pleca în vacanţă, dar scena politică va rămâne în continuare inflamată, mai activă decât este de obicei vara.
Răuvoitorii spun că o ţară se conduce cu inteligenţă, nu cu genunchiul. Premierul Ponta este acuzat că fuge de DNA, ascunzându-se după un certificat medical. Este adevărat, au fost şefi de stat care şi-au condus ţara în momentele grele din scaunul cu rotile. Retragerea premierului o perioadă atât de lungă este o premieră în România. Lipsa lui ar putea provoca o criză, indiferent de motivele absenţei din fruntea guvernului. Fiind şi preşedintele partidului, criza s-ar putea extinde asupra întregului PSD.
În astă vreme, în laboratoarele liberalo-prezidenţiale se fierbe ceva. Cu capacul pus pe oală…