Fără îndoială, subiectul zilei este revolta bazariştilor la adresa inspectorilor ANAF - Regionala Antifraudă Suceava.
După cum se ştie, controlul derulat sâmbătă şi duminică în Bazar s-a lăsat cu huiduieli, pietre aruncate şi strigăte de nemulţumire. Derularea evenimentelor i-a luat total prin surprindere pe angajaţii de la ANAF, care în disperare de cauză au sunat după ajutor la Jandarmerie. În final, au fost evacuaţi în siguranţă, dar conflictul de duminică ar putea fi doar capătul aprins al unui fitil amorsat şi reamorsat timp de un sfert de secol.
Cine încearcă să asculte ambele tabere o să-şi dea seama că adevărul este undeva la mijloc. Şi am să încerc să explic de ce totul este ambiguu şi neclar, exact la fel ca întreaga noastră societate.
Indiscutabil, un stat democratic se clădeşte din taxele şi impozitele celor care au surse de venit. Sunt bani necesari fără de care nu se pot construi autostrăzi, şcoli, spitale. În esenţă, fără taxe şi impozite un stat este sortit pieirii. Iar ţările care au un nivel de trai ridicat, gen Germania, Suedia, SUA etc., se bazează tocmai pe o colectare cât mai bună a taxelor şi impozitelor. Iar infracţiunile economice sunt taxate la fel de dur ca şi crimele.
Pe de altă parte, comercianţii din Bazar se apără şi spun că în momentul în care cumpără o marfă de la o anumită firmă au surpriza să constate că au făcut afaceri cu o „fantomă”, ceea ce ar face imposibilă fiscalizarea. Fără a mai pune la calcul că mereu s-a spus, şi probabil pe bună dreptate, că Bazarul este o „chestiune socială”, iar închiderea sa ar echivala cu detonarea unei bombe. Păi când aude aşa ceva, orice om cu oareşce creier gândeşte automat că cineva acolo sus îl ocroteşte.
Bazarul de azi este o „chestiune socială” pentru că aşa s-a dorit. Ani în şir, afacerile de aici au fost protejate de oameni din Poliţie şi din Finanţe. Iar când ştii că oamenii care trebuie să te controleze sunt cei cu care faci afaceri zi de zi, în mod normal nu-ţi faci griji.
Problema a fost rostogolită şi ca orice virus netratat a ajuns acum să dea dureri de cap. Poate că nu se va reuşi peste noapte stabilirea unei discipline financiare în Bazar, dar de undeva trebuie început. În plus, există mitul, şi unde nu se face foc nu iese fum, că bazariştii au maşini şi apartamente pe care mulţi alţi suceveni nu au reuşit să le adune. Trebuie să mă repet, ani buni activitatea din Bazar nu a fost controlată de nimeni sau se mergea în acţiune doar de ochii lumii. Apropo, vă mai amintiţi controalele din urmă cu câţiva ani când chioşcurile se închideau imediat, iar când ajungea Garda Financiară sau Poliţia Economică nu mai era ţipenie de bazarist? Ei bine, nici aşa ceva nu e normal.
Pentru ceea ce a ajuns Bazarul nu sunt vinovaţi doar oamenii de acolo, care au fost atenţi cu cine trebuie pentru a fi protejaţi, ci mai ales cei care au trecut cu vederea ilegalităţile de acolo. Pe ei nu-i întreabă nimeni nimic?