Pe ecranele posturilor naţionale de televiziune a rulat săptămâna trecută, zile în şir, ştirea că Viorel Hrebenciuc a fost dus cu mascaţii la audieri la DNA Braşov.
Sincer să fiu, ştirea m-a bulversat pentru că, în cei 25 de ani post-decembrişti, băiatul care pleca în viaţă acum 61 de ani de la Siminicea de Suceava şi-a construit o carieră care părea fără cusur.
De cele mai multe ori în umbră, dar mereu implicat, Viorel Hrebenciuc a jonglat artistic de fiecare dată când a avut ocazia. Memorabilă rămâne discuţia cu Adriean Videanu, când liderul democrat-liberal vorbea într-un limbaj ironic amical cu „Viorică” şi-l anunţa că a pierdut alegerile.
Mai nou, acelaşi „Viorică” a fost înregistrat de DNA pe când promitea că intervine în nenumărate locuri pentru ca apropiaţii săi să beneficieze de avantaje materiale substanţiale.
Una din ţinte era şi castelul primit de familia Sturdza la Salcea şi care a devenit o adevărată piatră de moară pentru oamenii cu titluri nobiliare în dulapul cu amintiri. Pentru că nu aveau bani să întreţină clădirea, cei din familia Sturdza i-ar fi cerut prietenului şi finului Hrebenciuc să-i ajute.
Şi de unde putea veni ajutorul dacă nu din partea unei instituţii a statului. Primul telefon a plecat către şeful Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, căruia i-a cerut să se implice. Nu se ştie exact care a fost răspunsul, dar se poate presupune că a primit acelaşi refuz ca şi în cazul cererii de cumpărare a unei suprafeţe de 10 hectare de teren: „În bugetul Consiliului Judeţean Suceava nu sunt prinse fonduri pentru o asemenea investiţie”.
Nu cred că total străin este Viorel Hrebenciuc nici faţă de prinţul Paul şi prinţesa Lia, care doresc de ani buni să pună mâna pe o avere imensă şi regenerabilă constând în 34.000 de hectare de pădure la Broşteni, o operaţiune care a murit înainte de începe cu ajutorul procurorilor DNA.
Despre băiatul de la Siminicea, învăţat încă de la Bacău cu aerul puterii, iar mai apoi desăvârşit în ale politicii şi afacerilor la Bucureşti s-au auzit o grămadă de legende. Avea puterea de a influenţa oameni şi evenimente, avea bogăţie, dar părea intangibil, într-o altă lume, departe de a noastră, a muritorilor.
Numai că, a venit un povestitor de la DNA, care a deschis o nouă carte. A şmecheriilor şi a unui Viorel Hrebenciuc despre care bănuiam dar nu aveam nici o probă. Iar povestea nu s-a terminat.