În municipiul Suceava operaţiunea ligheanul este în plină derulare, iar premisele sunt foarte mari pentru a vedea cât de curând şi o continuare: operaţiunea plapuma.
Supăraţi, şi pe bună dreptate, că au livrat către populaţia oraşului apă caldă şi căldură fără să încaseze decât o mică parte din banii cuveniţi, reprezentanţii firmei Bioenergy au închis robinetul. Condiţia reluării acestui serviciu este legată de plata parţială a datoriilor, care se ridică la aproape 5 milioane de euro. Da, aţi citit bine, în Suceava datoriile acumulate prin neplata căldurii şi apei calde se ridică la 5 milioane de euro.
Cum s-a ajuns aici? Simplu, prin faptul că Termica, fostul furnizor de căldură şi apă caldă, acum în insolvenţă şi cu mari şanse de a intra în faliment, a fost ani în şir un sac fără fund pentru datornici.
Chiar dacă în Consiliul de Administraţie şi în Adunarea Generală a Acţionarilor au fost mereu reprezentanţi ai Consiliului Local Suceava, unicul acţionar al SC Termica SA, niciodată nu s-a pus piciorul în prag pentru a ţine sub control raportul dintre încasări şi serviciile prestate. Termica a fost o mamă cu două unităţi de măsură, tolerându-i pe cei care au ignorat totul şi luându-i de proşti pe cei care au plătit serviciile furnizate, pentru că aşa se simt toţi cei care sunt bun-platnici. Această stare de fapt a fost menţinută artificial, cu bună ştiinţă, de oameni cu funcţii de conducere în administraţia locală. Se ştia că totul va crăpa mai devreme sau mai târziu, iar protecţia socială nu înseamnă să-i ocroteşti pe leneşi şi nesimţiţi, pe cei care profită conştient de un sistem şubred.
Spun asta pentru că în afara oamenilor cu adevărat nevoiaşi care trăiesc de pe azi pe mâine, pe lista datornicilor s-au aflat şi se mai află încă şi suceveni care câştigă mii de lei lunar, de la judecători, medici sau afacerişti.
Şi atunci? De ce să sufere un oraş întreg? Pentru că aşa au fost învăţaţi să procedeze mulţi datornici. Pe principiul că dacă a mers azi voi fi ajutat şi mâine, sute de familii de suceveni au împins totul la rang de tupeu şi persiflare. O greşeală groaznică a celor care au preferat să nu-şi ridice în cap oamenii, oferind cadouri în căldură şi apă caldă celor care nu meritau.
Acest lucru nu se întâmplă şi la sate, acolo unde omul gospodar îşi cumpără lemne din vară pentru a nu îngheţa iarna. Sunt şi la sate cazuri, izolate, în care primăria mai oferă ajutoare, dar nu se pune problema ca fenomenul să aibă o asemenea amploare ca în municipiul Suceava.
Proprietarul privat al centralei termice care oferă căldură şi apă caldă în municipiul Suceava, recte Bioenergy, funcţionează doar pe criterii economice şi de performanţă. Iar dacă reprezentanţii acestei firme trag linie la final de lună şi sunt pe pierdere nu au prea multe variante la îndemână. Iar momentan singura variantă viabilă a fost întreruperea furnizării apei calde.
Şi uite aşa, ne-am întors în timp cu 25 de ani, iar oalele şi ligheanele au fost scoase din debara pentru a folosi unui scop nobil: spălatul.
Vinovaţi sunt nu doar cei care nu şi-au plătit facturile, cât mai ales cei care au permis să se ajungă aici. Dar cu ce au greşit sucevenii care au fost corecţi şi sunt cu plăţile la zi pentru utilităţi?
(14 oct 2014, 12:13:55