Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 14 oct 2014 - Anul XIX, nr. 239 (5748)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Sandrinio NEAGU

Sandrinio NEAGU


Operațiunea ligheanul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În municipiul Suceava operaţiunea ligheanul este în plină derulare, iar premisele sunt foarte mari pentru a vedea cât de curând şi o continuare: operaţiunea plapuma.

Supăraţi, şi pe bună dreptate, că au livrat către populaţia oraşului apă caldă şi căldură fără să încaseze decât o mică parte din banii cuveniţi, reprezentanţii firmei Bioenergy au închis robinetul. Condiţia reluării acestui serviciu este legată de plata parţială a datoriilor, care se ridică la aproape 5 milioane de euro. Da, aţi citit bine, în Suceava datoriile acumulate prin neplata căldurii şi apei calde se ridică la 5 milioane de euro.

Cum s-a ajuns aici? Simplu, prin faptul că Termica, fostul furnizor de căldură şi apă caldă, acum în insolvenţă şi cu mari şanse de a intra în faliment, a fost ani în şir un sac fără fund pentru datornici.

Chiar dacă în Consiliul de Administraţie şi în Adunarea Generală a Acţionarilor au fost mereu reprezentanţi ai Consiliului Local Suceava, unicul acţionar al SC Termica SA, niciodată nu s-a pus piciorul în prag pentru a ţine sub control raportul dintre încasări şi serviciile prestate. Termica a fost o mamă cu două unităţi de măsură, tolerându-i pe cei care au ignorat totul şi luându-i de proşti pe cei care au plătit serviciile furnizate, pentru că aşa se simt toţi cei care sunt bun-platnici. Această stare de fapt a fost menţinută artificial, cu bună ştiinţă, de oameni cu funcţii de conducere în administraţia locală. Se ştia că totul va crăpa mai devreme sau mai târziu, iar protecţia socială nu înseamnă să-i ocroteşti pe leneşi şi nesimţiţi, pe cei care profită conştient de un sistem şubred.

Spun asta pentru că în afara oamenilor cu adevărat nevoiaşi care trăiesc de pe azi pe mâine, pe lista datornicilor s-au aflat şi se mai află încă şi suceveni care câştigă mii de lei lunar, de la judecători, medici sau afacerişti.

Şi atunci? De ce să sufere un oraş întreg? Pentru că aşa au fost învăţaţi să procedeze mulţi datornici. Pe principiul că dacă a mers azi voi fi ajutat şi mâine, sute de familii de suceveni au împins totul la rang de tupeu şi persiflare. O greşeală groaznică a celor care au preferat să nu-şi ridice în cap oamenii, oferind cadouri în căldură şi apă caldă celor care nu meritau.

Acest lucru nu se întâmplă şi la sate, acolo unde omul gospodar îşi cumpără lemne din vară pentru a nu îngheţa iarna. Sunt şi la sate cazuri, izolate, în care primăria mai oferă ajutoare, dar nu se pune problema ca fenomenul să aibă o asemenea amploare ca în municipiul Suceava.

Proprietarul privat al centralei termice care oferă căldură şi apă caldă în municipiul Suceava, recte Bioenergy, funcţionează doar pe criterii economice şi de performanţă. Iar dacă reprezentanţii acestei firme trag linie la final de lună şi sunt pe pierdere nu au prea multe variante la îndemână. Iar momentan singura variantă viabilă a fost întreruperea furnizării apei calde.

Şi uite aşa, ne-am întors în timp cu 25 de ani, iar oalele şi ligheanele au fost scoase din debara pentru a folosi unui scop nobil: spălatul.

Vinovaţi sunt nu doar cei care nu şi-au plătit facturile, cât mai ales cei care au permis să se ajungă aici. Dar cu ce au greşit sucevenii care au fost corecţi şi sunt cu plăţile la zi pentru utilităţi? 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Operațiunea ligheanul.
 Vizualizări articol: 3935 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Operațiunea ligheanul4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Abur trimis de
(14 oct 2014, 12:13:55
Il rog cu respect pe domnu' autor, sa intre acum pe blogul personal si sa rescrie acest articol in stilul care il caracterizeaza acolo. Adica cu numele si prenumele vinovatillor, afacerile necurate care au condus la aceasta situatie, managementul prost, administratia paguboasa a orasului, datorii neplatite, procese pe rol, DNA, de fapt stie autorul mai bine. Aici e prea... cu manusi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei