Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 oct 2014 - Anul XIX, nr. 228 (5737)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


De ce ne urâm aşa mult unii pe alţii?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ca orice părinte sunt preocupat, dar mai ales îngrijorat, de viitorul acestei ţări. Cu viitorul economic aş putea spune că m-am cam lămurit, iar din simpla calitate de părinte nu pot face nimic pentru a-l influenţa. Rămâne doar viitorul legat strict de societate, de relaţiile interumane. Veţi spune că da, aici putem lucra, din calitatea de părinţi. Eu îndrăznesc, însă, să spun că tot ceea ce ţine de viitorul acestei ţări, de la economie până la cultură, poate fi schimbat de acţiunile noastre, ale părinţilor.

La ora actuală, trăim într-o ţară a urii. Ne urâm unii pe alţii, ceva de speriat. Nu avem respect faţă de cel de lângă noi, faţă de opiniile sau ideile lui. Iar exemple recente îmi stau la îndemână.

Zilele trecute, Radu Beligan a participat la lansarea lui Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni. S-au scris apoi articole, unele extrem de dure, în care Radu Beligan era acuzat pentru faptul că-l susţine pe Ponta. S-au făcut dezbateri: avea dreptul Radu Beligan, din calitatea sa de „monument” al teatrului românesc, să facă acest gest? Un om respectat ca el poate participa la o manifestare politică? Da. În limitele legii şi ale bunului-simţ, Radu Beligan poate face tot ceea ce-i trece lui prin cap. La statutul de „monument” a ajuns prin munca lui. Că este un simbol, că este un reper, asta nu înseamnă că nu are dreptul la o opinie. Bună sau proastă, are dreptul la o opinie pe care trebuie să o respectăm.

După vreo câteva zile, Aurelian Temişan a prezentat lansarea lui Klaus Iohannis în cursa pentru preşedinţie. Evident că nu este loc de comparaţie cu Radu Beligan, dar avea dreptul Temişan să prezinte (chiar dacă pe bani) lansarea lui Iohannis? Şi, poate, să influenţeze astfel fanii pe care îi are, puțin sau mulţi? Avea şi el tot dreptul. A făcut-o pentru bani, e meseria lui – om de scenă, dacă a fost şi din convingere, e dreptul lui, opinia lui şi trebuie respectată.

Lângă cele două cazuri, aş pune imaginile din campania electorală ce a precedat referendumul pentru independenţa Scoţiei. Oameni care, cu înverșunare şi patimă, îşi susţin poziţia. Pentru independenţă sau împotrivă. Strigă şi se agită susţinându-şi punctul de vedere. La doi paşi, sunt cei din cealaltă tabără. Strigă şi ei şi se agită. Dar nu au treabă unii cu alţii. Au opinii diferite şi le exprimă ca atare. Dar nu îi atacă, nici fizic, şi, de neconceput la noi, nici măcar verbal, pe cei care gândesc altfel.

Ce ne diferenţiază pe noi de aceşti oameni? Educaţia. De la educaţie porneşte totul. Dacă suntem educaţi, atunci cu siguranţă ştim că trebuie să respectăm opiniile şi ideile altora. Dar şi munca celorlalţi. O societate în care oamenii se respectă este o societate care nu poate decât să prospere. Din păcate, de peste 20 de ani ţara asta este mereu împărțită: comunişti – anticomunişti, părinţi – profesori, salariaţi – pensionari, băsişti – antibăsişti etc. Diferenţe de opinii au atras şi atrag cele mai mari duşmănii. Şi nu doar în plan politic, ci şi în plan social. Când vom învăţa să ne respectăm, când vom respecta ideile şi opiniile celuilalt (chiar dacă nu suntem deloc de acord cu ele) de abia atunci putem ridica ochii spre zare şi să privim la viitorul acestei ţări.

La începutul anilor '90, în viaţa politică era extrem de activ Ion Raţiu. Era ironizat de cei mai mulţi dintre români, pentru accentul lui britanic extrem de intens. Nimeni nu se gândea la faptul că Ion Raţiu a locuit 50 de ani în Regatul Unit şi că, din acest punct de vedere, vorbea perfect româneşte. Şi prea puțini dintre noi au apreciat atunci vorbele lui, devenite celebre peste ani: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”. De ce avea Ion Raţiu mentalitatea aceasta? Era un om educat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce ne urâm aşa mult unii pe alţii?.
 Vizualizări articol: 3869 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
De ce ne urâm aşa mult unii pe alţii?5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Orice societate se bazeaza pe niste reguli! trimis de
( 1 oct 2014, 13:31:40
Imi permit sa nu fiu de acord cu dna Furtuna. Comunismul nu a exista doar in Romania si cu toate acestea o mare parte dintre tarile fostului bloc proletar s-au integrat perfect in mentalitatea colectiv occidentala. Si asta deorece chiar si pe vremea comunismului acolo exista un sistem de valori si niste regului bine stabilite si respectate. Din pacate in Romania nu existat asa ceva nici macar inainte de razboi, doar ceva extrem de palid si vag, iar acum nimenea nu respecta nimic, se simte dintr-o data discriminat. Traim la propriu intr-o jungla a democratiei unde fibra musculara isi spune cuvantul! Tara noastra sufera de o boala sistemica ce a patruns in toate maruntaiele si pe toate nivelele. Si am sa cobor discutia in strada, la propriu. Suntem un popor de soferi agresivi, ne sicanam in trafic deseori, iar printre noi misuna sute de smecheri care nu respecta niciun fel de reguli. Toate astea iti creaza o stare de frustrare, nedreptate, ura fata de semeni si de nervi intinsi la maxim, claxoane, injuraturi etc. Ambuteiaje rutiere exista peste tot in lume, dar acolo in lumea occidentala, oamenii sunt calmi, asteapta in liniste la orice rand, fara nervi sau scandal, pentru ca ei stiu ca pentru orice abatere sistemul va interveni si va pedepsi orice derapaj. Sistemul are parghiile lui coercitive si va pedepsi prompt orice abatere de la regula. Si acolo sunt smecheri, dar daca nu azi, maine sigur vor fi pedepsiti. Asta da o senzatie de "safe" pentru ca tu stii ca Sistemul isi face treaba si nu te marginalizeaza. Discutia poate fi urcata si la un nivel superior, dar mi s-au terminat caracterelehappy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei