Toamna este anotimpul în care păsările călătoare îşi iau zborul pentru a migra spre meleaguri mai călduţe.
Probabil că asta au gândit şi mai marii PSD când au clocit Ordonanţa 55, la faptul că anumiţi aleşi au nevoie de locuri mai călduţe. Şi unde poate fi mai bine decât la putere.
Pentru unii primari sau consilieri este prima experienţă de acest gen, dar alţii zboară de când se ştiu. Cunosc atât de bine drumul migraţiei, încât vorbesc cu o naturaleţe desăvârşită despre pasul pe care nu l-ar fi făcut în ruptul capului dacă interesele celor care i-au ales nu ar avea de suferit iremediabil.
Şi cum poţi tu, ziarist, să te pui în calea fericirii oamenilor, când el, primarul, are argumente imbatabile. Iar faptul că primarii care zboară din floare-n floare sunt realeşi aproape constant nu face altceva decât să confirme că opţiunea este una corectă.
Până la urmă, locuitorii din Dolhasca, Cornu Luncii şi restul comunelor sau oraşelor cu primari călători îi vor judeca. Şi nu în piaţa publică, ci la alegerile din 2016. Nu-mi fac iluzii că vor fi sancţionaţi, poate doar în situaţii extrem de rare şi pentru vreo greşeală personală, nicidecum pe criterii de migraţie politică.
Caragiale este de actualitate în fiecare minut şi în aproape fiecare ungher al comunelor şi oraşelor din Suceava. Iar dacă tot sunt la modă aceste practici, vechi, dar în acelaşi timp extrem de noi, cred că ne putem baza pe un adevăr gol-goluţ, valabil de la Farfuridi şi Brânzovenescu: „Trădare, dar cel puţin să ştim şi noi!”.
Cei care acum îşi freacă mâinile de fericire că armata de primari şi consilieri creşte de la o zi la alta trebuie să ia în calcul şi faptul că, la un moment dat, cine a trădat o dată o va face şi a doua şi a treia oară.
Şi atunci îi vor afurisi pe aleşii care acţionează mereu, dar mereu, în slujba cetăţeanului. Sincer să fiu, nu vor avea nici un motiv să-i critice, pentru că acum nu doar că şi-au asumat aceste migrări, dar chiar le încurajează public.