Dacă patronii ăştia de la eon s-ar comporta în ţara lor aşa cum se comportă în România, probabil ar fi linşaţi în piaţa publică. De când această societate de stat (extrem de profitabilă, fie vorba între noi) a fost preluată de nemţi, investiţiile s-au redus considerabil. Ce îl interesează pe neamţ dacă românul rămâne fără curent electric când îi este lumea mai dragă? Să fie bucuros că mai are electricitate. Ce îl interesează pe patronul de la eon că sunt fluctuaţii de tensiune în reţea? Bine că sunt, înseamnă că se transportă curent electric prin firele de tensiune rămase de pe vremea lui Ceauşescu.
În zona în care locuiesc se întrerupe zilnic (ca medie) alimentarea cu energie electrică. Este drept că în cele mai multe cazuri întreruperea durează câteva minute, iar uneori chiar câteva zeci de secunde. Partea proastă este că atunci când se reia furnizarea energiei electrice, tensiunea este, de regulă, mult mai mare decât ar fi normal, ceea ce reprezintă un risc major pentru orice aparat electric. Şi care-i problema? Ce îi interesează pe cei de la eon de aparatele noastre electrice? Ştiu o grămadă de cazuri de oameni cărora li s-au ars diverse aparate electrocasnice, de la televizoare până la centrale. Ca să obţii despăgubiri de la eon pentru astfel de pagube, produse, evident, din vina lor, trebuie să depui o muncă titanică. Trebuie să ai o răbdare şi o voinţă de fier. Şi, credeţi-mă, cei mai mulţi dintre cei aflaţi în astfel de situaţii renunţă să se mai lupte cu nemţii care sunt nemţi doar în ţara lor. Am admirat şi admir tot ceea ce este nemţesc, de la produse până la organizarea societăţii şi comportamentul oamenilor. Dar ce te faci că mentalitatea nemţească este aplicată doar în patria mamă. La noi, scopul este de a câştiga cât mai mulţi bani, cu cât mai puţin efort, cu cât mai puţine investiţii.
La începutul acestei săptămâni, cei de la eon ne-au invitat să facem un reportaj. Despre ce credeţi? Despre cum ajută ei nişte oameni aflaţi în suferinţă? Nu. Despre cum alimentează cu energie electrică nişte case izolate, aflate în vârf de munte? Nu, nici vorbă, pentru că asta ar reprezenta o investiţie total neprofitabilă. Marele subiect al celor de la eon era schimbarea unui stâlp. Da. Schimbarea unui stâlp din reţeaua de alimentare cu energie electrică de pe linia de 110 kV, Suceava – Gura Humorului. Ni s-a explicat că acel stâlp este foarte scump, circa 100.000 de euro, şi că lumea trebuie să afle ce eforturi fac ei. Hai, nu zău? Dar nu cumva asta e treaba lor? Nu cumva ei sunt cei care câştigă o grămadă de bani pe lună dirijând facturi din birouri? Măcar atâta să facă, să-şi asigure mijloacele de transport. Să şi le repare, să şi le întreţină. Că oricum o fac pe banii noştri.
Cât priveşte invitaţia celor de la eon, le-am transmis că un astfel de material este unul publicitar şi se poate realiza, ca orice material publicitar, contra cost. Au refuzat imediat, nici nu se pune problema, ne-au dat de înţeles. Păi fraţilor, eon este o firmă privată. De ce să beneficieze de tratament preferenţial? Eon este o firmă privată dar, la ora actuală, din lipsa concurenţei, noi suntem cei care ne ploconim la ea şi nu invers. Vrei curent electric în casă? Singura soluţie – eon. Nu îţi plac condiţiile lor de tarifare, modul de lucru, de intervenţie în caz de avarie? Să fii mata sănătos, că tot la eon ajungi...
( 5 feb 2014, 17:42:18