Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 ian 2014 - Anul XIX, nr. 13 (5522)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Ce păţeau patronii de la Padrino dacă îşi făceau cafeneaua în Germania şi nu în Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În 2009 am scris un editorial intitulat „Suceveanul respectat în Germania”. Mi-am adus aminte acum de acest material, în contextul în care patronii de la Padrino, care au făcut un bar în incinta Casei de Cultură, sunt puşi la zid pentru că au pus nişte plăci de rigips în plus faţă de proiectul iniţial. Iar împotriva lor s-a dezlănţuit o campanie, inclusiv mediatică, de închidere a localului. Cu precizarea că subiectul editorialului se numeşte Vicu Bumbu, fostul proprietar al Bicom (care, într-o întâlnire ulterioară apariţiei materialului, mi-a povestit şi alte „aventuri” de aceeaşi natură pe care le-a avut cu autorităţile germane), vă redau integral ceea ce am scris acum aproape cinci ani, pentru a vedea ce ar fi păţit patronii de la Padrino dacă s-ar fi aflat în Germania.

Un sucevean şi-a vândut acum vreun an afacerea şi s-a mutat în Germania, unde a cumpărat o pensiune. Omul nostru avea în municipiul Suceava un hotel, care acum vreo 10-11 ani era cel mai bine cotat din localitate. Nu ştiu care sunt motivele care l-au determinat să vândă tot şi să se mute în Germania şi nici nu mă interesează, pentru că altul este subiectul materialului de faţă.
După ce a cumpărat pensiunea, suceveanul a amenajat-o, a mai finisat-o puţin şi, firesc, a deschis-o. S-a cam grăbit şi a deschis pensiunea înainte de a avea toate avizele necesare. Cele importante le avea, dar, ştiţi cum e, avizul e aviz, oricât cât de neînsemnat ar fi.
O zi sau două au trecut de la momentul deschiderii şi la uşă au bătut reprezentanţii primăriei din localitate, veniţi în control. Cunoscând obiceiurile româneşti, omul nostru se aştepta la o lista serioasă de pretenţii şi de amenzi, mai ales că, ştim deja, era cam în culpă. Surpriză. Oamenii primăriei nu au cerut nimic. Veniseră doar să-l felicite pe fostul patron român, în calitatea lui de investitor în Germania. Să-l felicite, să-l încurajeze şi să-l asigure de tot sprijinul administraţiei locale. Dar l-au rugat un lucru: „nu avem nimic împotrivă să fie steagul României pe pensiune, dar vă rog să puneţi şi steagul Germaniei, pe care vi-l facem noi cadou”.
Au mai trecut câteva zile şi la uşa proaspătului investitor a bătut o echipă unică de control. Ştiu toţi că nu te joci cu nemţii. Se ştie că nemţii sunt extrem de meticuloşi şi atenţi în ceea ce fac, atitudine care explică şi anii lumină pe care îi au în faţa noastră. Ştiind acestea, când i-a văzut la uşă pe inspectorii nemţi, suceveanul nostru s-a gândit la tot ce e mai rău. De la amenzi ameţitoare, până la închiderea restaurantului, pentru că, nu-i aşa?, nu te joci cu nemţii, iar dacă un inspector, din orice domeniu, vrea să-ţi găsească nod în papură, va găsi cu siguranţă. Aţi ghicit probabil că chestia cu papura o ştia din România.
După ce au terminat controlul, când să-şi prezinte inspectorii concluziile, suceveanul nostru le-a luat vorba din gură: „Aici trebuie să mai pun nişte faianţă, dincolo nişte gresie, acolo trebuie să mai fac aia, dincolo cealaltă etc.”. Încerca omul, probabil, să-şi mai îndulcească situaţia, că cine ştie ce aveau nemţii ăia în cap. La care inspectorii germani, în loc să scoată chitanţierul, i-au trântit-o în faţă fostului patron din România: „Nu, domnule, nu mai faceţi nimic. Totul este bine, sunt respectate normele, dar mai este ceva treabă până a fi perfect. Vă lipsesc nişte avize, dar puteţi funcţiona acum şi fără ele, aveţi timp suficient să le obţineţi. Sunteţi investitor în zonă, dezvoltaţi-vă afacerea, faceţi-o profitabilă şi o să vă anunţăm noi când o să trebuiască să mai investiţi în modernizare”. Şi au plecat inspectorii nemţi. Fără mustrări, fără sancţiuni, fără şpagă. Hm! Pare din alt film, nu?
Cu prima ocazie, suceveanul nostru, fost patron de succes în România, le-a povestit prietenilor din ţară prin ce a trecut. Prin ce a trecut, în calitate de investitor în Germania. Fără a minimaliza cu nimic activitatea suceveanului sau dimensiunea afacerii lui din Germania, putem spune că este un investitor într-o amărâtă de pensiune. Amărâtă în comparaţie cu marii investitori din acea ţară. Cu toate acestea, a fost şi este tratat cu un respect deosebit. Că investeşte o sută de milioane de euro, un milion de euro sau câteva zeci ori sute de mii, omul este considerat un investitor şi este tratat cu respectul cuvenit. De fapt, acesta a fost şi mesajul pe care suceveanul nostru l-a transmis prietenilor din ţară după ce le-a povestit cele două întâmplări. „Simt că sunt respectat”, le-a spus el. Şi le repetă asta, „simt că sunt respectat”, de fiecare dată când vorbeşte cu ei.
Probabil că dacă inspectorii nemţi îl amendau pentru că era un fir proaspăt de praf pe preşul de la intrare, suceveanul nostru nu spunea nimic. Aşa sunt nemţii ăştia, exagerat de tipicari, enervant de scrupuloşi.
Cele două întâmplări pot explica, însă, diferenţa între mediul de afaceri german şi cel românesc. Nu vreau să vă amărăsc cu exemplele de inspectori de la unele instituţii de control din România care au normă zilnică sau lunară de amenzi. Că au sau nu au motiv, ei trebuie să se dea peste cap, să stea pe capul agentului economic pentru a găsi ceva în neregulă şi a aplica o amendă. La nemţi e puţin altfel – lucrează mata liniştit, dezvoltă-ţi afacerea, mai angajează oameni (ceea ce însemnă impozite suplimentare la buget), fă şi un profit (adică noi impozite la buget) şi toţi suntem fericiţi. Investitorul că nu-l freacă nimeni, inutil, la cap, iar statul că încasează bani, prin impozite, din afacerea omului. Dar astea sunt tâmpenii nemţeşti...
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce păţeau patronii de la Padrino dacă îşi făceau cafeneaua în Germania şi nu în Suceava.
 Vizualizări articol: 15468 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.90/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 30 voturi
Ce păţeau patronii de la Padrino dacă îşi făceau cafeneaua în Germania şi nu în Suceava3.9530

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   On-topic?! ?! trimis de
(20 ian 2014, 11:03:08
Construind pe tomuri întregi de caractere strâmbe
Vom (re)ambala, cochet, sinistrul , doar
O amăgire ( pentru-a fi dezamăgiţi) …pentru plébe
NU SUNT BANI! (ar trebui să scrie-n subsidiar)

Prin sciziparitate ridicolul se-nmulţeşte, flacăra
E canibalismul înfometat al oricărui sistem
Aşa cum e certitudine că ,inevitabil, vine seara
Aşa-i şi cu (pră)buşirea de fundu’ râpei
(d-asta .. mă tem! )

Mahmureala financiară n-o stingi cu zamă de varză
( de verzişori, da… da’ de un’ să-i iei ?! )
Iar când voluptatea ticăloşiei “semnată” de-o luază
e-mpinsă-n faţă cu/pentru/despre LEI GREI
atunci…ce faci?! Te-ntinzi şi tu..să iei?!

Biserica ne mân(t)uieşte cu psalmonella, ne “face” !
( au “paravan” , ai grijă ce zici, române! )
Da. “Abisul nemerniciei” îţi vorbeşte despre pace
Despre cât să sari (când apasă el pe butoane)
El,ei,inexorabili, “transparenţi” ( ..ghinioane)

Dictatura unei economii fără chip .. ’şi-arată faţa
Hâdă,rânjită,periculoasă, e, azi , la vedere
Priveşte-o ! (de ai ochi să vezi). Nu-i groasă ceaţa
Simte-o ! şi riscă (de ce nu ?! ) de ea o-apropriere
Ce-ai de pierdut?! Un fleac, doar .. o avere

Unii, cu fese tonifiate de la şuturi, (ne) vorbesc
( lăsaţi, deseori, în ofsaid, de propria-i pripeală )
Că va fi (şi mai) bine aici, pe pământ românesc
trebuie, doar, înc-o “limbă” ( nu, nu prin şcoală)

(NU SĂRIŢI, CaAaLM! …ŞEFULUI,momentan, nu i se scoală ! )happy

2.   Jos palaria Tiberiu Avram trimis de
(20 ian 2014, 11:33:45
Va felicit pt acest articol ! Multi dintre noi,angajati la stat eventual la institutii de control habar nu au cum functioneaza mediul privat.Din pacate mostenirea comunistoida pe unii ii stramba de la realitate.Traim intr-un mediu concurential la fel ca in orice tara din Europa si din pricina asta cine nu isi gestioneaza afacerea cum trebuie pierde in fata concurentei.Despre asta e vorba in Germania si de aia inspectorii de acolo nu au venit sa-l beleasca pe omul nostru cu amenzi.Daca nu s-ar baga statul peste tot suspectand pe oricine ca e infractor selectia sa-r face natural.
In cazul nostru cu totii stim ca e vorba despre altfel de controale!!!
3.   Raspuns trimis de
(20 ian 2014, 11:43:26
"Ce păţeau patronii de la Padrino dacă îşi făceau cafeneaua în Germania şi nu în Suceava"
Erau la puscarie deja. Sambata am facut consumatie la Padrino(ala vechi nu in Lounge) de 85 RON, nu am primit absolut nici un bon fiscal.
In Germania il legau demult daca facea atata amar de evaziune fiscala.
3.1  RE: Raspuns trimis de
(20 ian 2014, 12:02:20
Am vazut Padrino Lunge si imi place mult cum a fost renovat holul casei de cultura.

Mie mi-e clar ca nu a obtinut spatiul ala intr-un mod ortodox ci uneltind cu tot felul de angajati la stat. N-am auzit sa se faca o licitatie pentru concesionarea/inchirierea acelui spatiu, n-am auzit ca alti patroni sa aiba o sansa corecta la aceeasi oportunitate de business. Am auzit doar ca s-a asociat cu sotia unui deputat, ca a uneltit, ca a urzit, ca a influentat.

Sa-l prezentati acum ca pe o victima a sistemului de stat(pe care se pare ca il indupleca cu succes), e o eroare. S-a intamplat ca acum sa concureze beizadeaua primarului si sufera un pic dar acest investitor nu-mi pare o victima a sistemului de stat.
3.2  RE: Raspuns trimis de
(20 ian 2014, 12:13:07
Licitatie pentru inchirierea unui spatiu privat? Nu prea am auzit....
3.3  RE: Raspuns trimis de
(20 ian 2014, 12:51:12
Spatiu privat in care guvernul baga 3 milioane? Nu prea am auzit: "Printr-o hotărâre de Guvern din 28 aprilie 2010, Guvernul României a alocat 3 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare a Casei de Cultură din Suceava."
3.4  RE: Raspuns trimis de
(20 ian 2014, 13:02:20
@critic, administratorul nu-i proprietar

La discuţiile avute pe tema descentralizării, la București, în cadrul şedinţei Asociaţiei Municipiilor din România, premierul Victor Ponta a anunţat transferul Caselor de Cultură către primării, în măsura în care există solicitări. Cu siguranţă suntem interesaţi să o preluăm, am solicitat deja de mai multe ori acest lucru”.

Casa de Cultură Suceava a intrat, după Revoluție, în administrarea Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), sub patronatul a patru mari confederaţii sindicale, respectiv CNSRL – Frăţia, Cartel Alfa, CSDR şi Blocul Naţional Sindical.
3.5  RE: Raspuns trimis de
(20 ian 2014, 19:27:37
Este o confuzie la mijloc, dar nu e vina dvs. Cele 3 milioane de lei s-au dat pentru Centrul Cultural (fostul Cinema Modern) si nu pentru casa de Cultura. Pe de alta parte, Casa de Cultura nu poate fi trecuta in proprietatea Primariei Sv. sau a Consilului Judetean. Ar insemna nationalizare, deoarece sindicatele sunt proprietarele spatiului, nu doar il administreaza.
3.6  RE: Raspuns trimis de
(21 ian 2014, 00:53:27
ok, s*a notat partea cu proprietatea casei de cultura.
4.   Apropo trimis de
(20 ian 2014, 12:17:35
Ca tot sunt zilele astea controale de la nou infiintatul serviciu de control al finantelor prin bazar, piete, societati.. in cazul in care se intampla sa nu gaseaca nimic pe care sa puna o amenda.. au pus amenda pe faptul ca ora de la casa de marcat nu este reglata. Ce prejudiciu a adus statului un patron de butic care avea actele in regula .. dar ora de la casa de marcat era in urma. Si mai ales ca toti stiu ce greu se deplaseaza cei cativa agenti autorizati sa programeze casele de marcat.
5.   Putin exagerata paralela trimis de
(20 ian 2014, 16:26:23
ati exagerat putin cu paralela intre padrino lounge si germania,aici e o crasma in casa de cultura,au mai fost si altele dar la subsol,e o mica diferenta.
de vina nu e patronul, e chiar de felicitat ca are idei si e intreprinzator. de vina nu sunt cei care au aprobat de la primarie,ca sunt corupti si nu ii duce capul sa faca ceva bun in oras. de vina sunt sucevenii! daca era cerere pt o librarie sau pt ceva cultural, asta se facea acolo. asa cum este cerere pt crasme,crasme se fac. chiar daca majoritatea care frecventeaza aceste localuri au maxim 50 de lei in buzunar tot isi petrec noptile in crasme. si tot sucevenii pot schimba situatia nemergand acolo in semn de protest ca e o crasma in casa de cultura. si cultura zero,nu avem un teatru sau o filarmonica. bineinteles tot din cauza sucevenilor care se multumesc ca in sfarsit sunt asfaltate gropile. si mai vrem capitala de regiunelaughing
6.   Raspuns pentru H2SO4 trimis de
(20 ian 2014, 22:19:21
Eu am citit intr-un articol al Danei Humoreanu ca cei de la Padrino platesc la stat circa 3 miliarde de lei vechi si vre-o alte doua la autoritatea locala si nici nu ma mira,daca zic ca au peste 60 de angajati.In aceste conditii,nu prea pare ca lucreaza la negru.Dar mai cred ca matale nu ai calcat niciodata in acel local pentru ca nu-ti permiti!
6.1  RE: Raspuns pentru H2SO4 trimis de
(21 ian 2014, 01:14:22
Casa Plus platea mai mult de 3 miliarde taxe dar cu toate astea ce sa vezi:

"Presedintele organizatiei municipale al PNL Suceava este acuzat ca a prejudiciat bugetul statului prin firma Casa Plus, cu 22,7 miliarde de lei vechi. Politicianul local risca pana la 15 ani de inchisoare, daca va fi gasit vinovat. firma Casa Plus, prin care s-au derulat afacerile prin care a fost fraudat statul, a intrat in faliment, cu datorii de peste trei milioane de euro"
7.   In plus trimis de
(20 ian 2014, 23:12:29
Sunt impresionat de articolul d-lui Avram si cred ca lucrul asta se intampla nu numai in Germania ci in orice tara civilizata unde un business este privit ca o sursa de venit pe termen lung pentru stat prin taxele care vor creste odata cu cresterea cifrei de afaceri...cu numarul de angajati...etc. La noi insa "organul" de control, atunci cand iti calca pragul, te priveste ca un infractor, si daca nu gaseste nimic in neregula te amendeaza pentru ca stai cu mainile in buzunar cand vorbesti cu el. Sunt si eu un tanar care am un mic business si care atunci cand am deschis firma dl Boc a considerat ca daca ai firma ai si bani si ne-a facut cadou forfetarul. Nu mai spun de "ajutoarele" primite la infiintare...atunci cand mergi sa obtii autorizatia de la primarie toti striga la tine...domle trebuie platita taxa de salubrizare..care oricum o platesti la adresa de domiciliu.....domle ai reclama? Cati metri patrati? Baga taxa...Si multe altele care nu imi vin in minte acum. De aceea numai cine nu a trecut prin toate acestea nu stie cum e...e foarte usor sa vorbesti din postura unui angajat..Eu ii inteleg perfect pe patronii de la Padrino si ii apreciez pentru ceea ce fac, pentru locurile de munca pe care le ofera...care sigur nu sunt putine...pentru Padrino Lounge un local care dupa parerea mea este printre cele mai frumoase din Moldova. Stau si ma gandesc mirat de ce nu a investit nimeni pana acum intr-un astfel de local...de ce acum, cand sucevenii au unde sa se relaxeze intr-un loc unde nu mirosi a tigara cand pleci acasa, se trezesc niste ofuscati invidiosi sa strige "hotii"....si ne mai miram ca suntem la coada Europei...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei