Domnul Gheorghe Aldea este, dacă nu ştiţi, viceprimar al municipiului Fălticeni. În timpul liber se ocupă cu politica. Şi pentru că are mult timp liber, a ajuns preşedinte al PNL Fălticeni. Partidul Naţional Liberal. Un partid care, prin doctrina lui, promovează libera concurenţă. În economie, în societate, în politică etc. Asta fac liberalii adevăraţi, cei care au aderat la acest partid pentru o idee, pentru un crez sau pur şi simplu pentru că în istoria acestei ţări a existat un nume care a cântărit, în bine, extrem de greu: Brătianu. Liberali de frunte au făcut ani grei de puşcărie ori şi-au dat chiar viaţa şi pentru dreptul omului de a spune ce gândeşte, de a se exprima liber. Ca un liberal care se vrea a fi respectat, ca un preşedinte al unei organizaţii municipale, domnul Aldea ar trebui să ştie cu ce se mănâncă liberalismul. Asta dacă nu cumva s-a înscris în acest partid din oportunism. Dar chiar şi atunci, cu o brumă de inteligenţă politică ar fi putut să mimeze faptul că este un liberal şi că trăieşte într-o democraţie.
De ce spun toate acestea? Săptămâna trecută, unul dintre candidaţii la şefia liberalilor suceveni a intenţionat să organizeze o conferinţă de presă în sediul PNL Fălticeni. Au trecut alegerile la PNL, aşa că putem discuta la rece. Deci, candidatul respectiv l-a anunţat pe Aldea despre intenţia sa. Persoana respectivă era, repet, la acea dată, candidat la funcţia de preşedinte al partidului. Şi, în plan secund, mai era şi vicepreşedinte al PNL Suceava. Dar nu a putut să-şi ţină conferinţa. Nu l-a lăsat Aldea. Şi ia ascultaţi cum a explicat domnul preşedinte liberal Gheorghe Aldea gestul său: „Am intervenit la momentul oportun, pentru a păstra unitatea în zona Fălticenilor”. Domnul Aldea, chiar aţi vorbit dvs.? Chiar aţi gândit înainte de a deschide gura? Dar staţi. Că domnul Aldea a mai spus ceva: „Avem doi candidaţi pentru funcţia de preşedinte al PNL, ceea ce este un lucru destul de sensibil”.
Nu, tovarăşe Aldea! Nu e nimic sensibil în a avea doi candidaţi pentru o funcţie. Pentru asta s-au întâmplat nişte lucruri în 1989, pentru asta au murit o mulţime de tineri. Ca să putem avea doi candidaţi pentru o funcţie, tovarăşe Aldea! Pentru a nu mai exista partid unic, pentru a nu mai exista candidat unic.
Nu, tovarăşe Aldea. Democraţia pe care ne-au dat-o cei care s-au jertfit în 1989 ne dă dreptul să vorbim, să spunem ce gândim. Ce păcat, însă, că acest lucru nu este înţeles şi de mulţi indivizi care îşi spun oameni politici. Şi în mintea cărora, democraţia înseamnă să fie reales şefu` sau cel pe care îl nominalizeazăşefu`. În mintea unor tovarăşi ca Gheorghe Aldea, nu ai voie să candidezi împotriva şefului partidului. Înseamnă că distrugi partidul, că generezi o situaţie sensibilă. Cu aşa oameni politici, şi liberali pe deasupra, nu trebuie să ne mai mirăm că ţara arată cum arată, că trăim cum trăim.