Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor cititori, simpli cititori, sper că aţi avut cu ce merge în vacanţă în vara care tocmai s-a încheiat şi că v-aţi simţit bine. Doamnelor şi domnilor cititori cu funcţii de conducere în cadrul instituţiilor publice, sunt convins că aţi avut cu ce pleca în vacanţă şi trag nădejde că v-aţi refăcut după munca epuizantă pe care aţi depus-o în ultimul an.
Acestea fiind zise, le urez doamnelor, domnişoarelor şi domnilor cititori, simpli cititori, o toamnă cât mai bogată în de toate. Iar doamnelor şi domnilor cititori cu funcţii de conducere în cadrul instituţiilor publice le urez să aibă capacitatea de a înţelege, în sfârșit, prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Doamnelor şi domnilor, articolul 15 din legea înainte numită spune aşa: „(1) Accesul mijloacelor de informare în masă la informaţiile de interes public este garantat. (2) Activitatea de culegere şi de difuzare a informaţiilor de interes public, desfăşurată de mijloacele de informare în masă, constituie o concretizare a dreptului cetăţenilor de a avea acces la orice informaţie de interes public”. Doamnelor şi domnilor şefi, articolul 16 al aceleiaşi legi arată că:
„Pentru asigurarea accesului mijloacelor de informare în masă la informaţiile de interes public autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să desemneze un purtător de cuvânt, de regulă din cadrul compartimentelor de informare şi relaţii publice”. În speranţa că nu v-am plictisit, doamnelor şi domnilor şefi, vă prezint şi articolul 17: „(1) Autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public. (2) În cadrul conferinţelor de presă autorităţile publice sunt obligate să răspundă cu privire la orice informaţii de interes public”.
Deci, doamnelor şi domnilor, aveţi obligaţia să desemnaţi purtători de cuvînt care să organizeze conferinţe de presă şi care să răspundă la întrebările jurnaliştilor care vizează informaţiile de interes public. Ori de câte ori aceştia sunt solicitaţi, şi nu doar o dată pe lună.
Doamnelor şi domnilor şefi, acum că sunteţi fresh după revenirea din vacanţă, poate că veţi înţelege mai uşor că instituţiile în vârful cărora v-au cocoţat formaţiunile politice ori cumetrii nu sunt propriile dumneavoastră moşii.
Care sunt purtătorii de cuvânt ai Prefecturii Suceava, ai Consiliului Judeţean şi ai primăriilor din judeţ? Cine sunt şi ce fac purtătorii de cuvânt ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Direcţiei de Finanţe? Dracu’ ştie. Pardon, Dumnezeu ştie.
În judeţul Suceava, din câte se observă, doar două instituţii publice au purtători de cuvânt: Laura Hacman, de la Inspectoratul Şcolar, şi Ionuţ Epureanu, de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie. În rest, multă linişte şi durere-n cot.
( 3 sep 2013, 13:27:09
L-ați împăunat cu banere și publșicitate mai ceva ca o paparudă.
Voi credeți că vă accesează numai cei din Rromânica saudită?
Puneți mâna pe mătură și curățați mizeria asta de site!