Vasile Monacu a fost unul dintre cei mai longevivi şefi din judeţul nostru. Mă refer la şefii numiţi, nu la cei aleşi. Însă, într-un târziu, a venit şi sfârşitul lui Vasile Monacu în calitatea sa de adjunct al Inspectoratului Şcolar Suceava. Domnul Monacu a intrat în Inspectorat în anul 2005, după ce alianţa PD-PNL a venit la putere, şi a plecat din Inspectorat la finele săptămânii trecute, din cauza unei alte alianţe electorale. Una din care face parte numai PNL, partid al cărui membru a fost Vasile Monacu până a trăda şi a trece în tabăra PDL, o corcitură între PD şi foşti membri ai PNL. Domnul Monacu a fost vreme de şapte ani unul dintre cei doi adjuncţi ai Inspectoratului Şcolar Suceava fiindcă a ştiut cât să stea în PNL şi când să treacă la PDL. Vasile Monacu a fost numit pe criterii politice şi a fost destituit din considerente politice. Inspectoratul Şcolar Suceava, la fel celelalte instituţii de stat la dispoziţia partidelor, sunt politizate la vârful lor.
Şi, spunând-o pe aia dreaptă, este normal să se întâmple aşa ceva, însă până la un punct. Până la punctul care-i desparte pe conducătorii de instituţii de adjuncţii lor şi de ceilalţi angajaţi. Pe de altă parte, este anormal ca unii să treacă de la un partid la altul pentru a-şi conserva poziţiile şi ca alţii să refuze să plece odată cu partidul care i-a pus în funcţii, susţinând că ei sunt şefi ca urmare a câştigării unor concursuri. Mă refer la concursurile aranjate în care câştigătorii sunt aleşi de partidele care le dau acordul pentru a participa la acestea.
Revenind la Vasile Monacu, locul acestuia a fost luat de Gabriela Scutaru. Culmea este că domnişoara Scutaru nu este membră de partid şi a fost numită pe criterii strict profesionale! Gabriela Scutaru a ajuns adjunctă la IŞJ numai pentru că a avut o bună activitate ca inspector la departamentul care se ocupă de relaţia cu şefii unităţilor de învăţământ. Iată un prim pas, mic, ce-i drept, spre normalitate. Din nefericire, se pare că va fi singurul, din moment ce se aude că mai mulţi adjuncţi ai instituţiilor de stat la dispoziţia partidelor urmează să fie schimbaţi pe criterii politice.
În ceea ce o priveşte pe domnişoara Scutaru, aceasta poate nu va fi nevoită să se înscrie, până la urmă, în PSD. Însă, atunci când se va schimba puterea politică, îşi va pierde postul, pentru că a fost pusă acolo de un partid.