Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 9 iul 2012 - Anul XVII, nr. 157 (5062)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Vinovaţii pentru bac: politicienii, părinţii şi profesorii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Învăţământul românesc se duce de râpă, iar acest lucru se vede foarte clar din rezultatele de la examenul de bacalaureat din acest an şi de anul trecut. Principala vină pentru această situaţie o au politicienii. De la toate guvernele care s-au perindat în ultimii zece ani pe la conducerea ţării.

În primul rând, s-a hotărât că toţi românii trebuie, obligatoriu, să aibă liceul. De parcă nu ar fi putut lucra în agricultură, la strung sau pe şantier doar cu zece clase şi, eventual, o şcoală profesională. Probabil că această hotărâre are în spate şi nişte motive pur financiare, şi anume crearea unor hoarde de studenţi pentru nenumăratele facultăţi private. Căci, pasul următor a fost crearea unei Românii în care aproape toţi absolvenţii de liceu trebuie să fie studenţi (şi dacă nu prind loc la stat, merg, evident, la particulară), jumătate dintre locuitori trebuie să aibă minim un master şi cel puţin un sfert să fie doctori.

În al doilea rând, s-a decis ca, în învăţământul românesc, să primeze nota. La intrarea la liceu se ţine cont de media din gimnaziu, iar la admiterea la facultate se ţinea cont, până anul trecut, şi de media din timpul liceului. Ce a rezultat? Din clasa a V-a, elevii au ştiut că trebuie să aibă medii mari, dacă se poate chiar maxime, la toate obiectele de studiu. S-a ajuns, vorbesc de cazul Sucevei, ca, în clase întregi, mai bine de jumătate dintre copii să aibă 10 pe linie. Cine a făcut o şcoală cât de cât serioasă ştie ce înseamnă acest lucru. Să fii perfect la toate materiile, semestru de semestru, timp de patru ani. Ar putea exista câteva cazuri, dar zeci de copii în fiecare şcoală, an de an... Cam imposibil, mai ales dacă ne aruncăm fugar un ochi asupra generaţiilor actuale. Cică modelul acesta, cu admiterile în funcţie de note, este luat după nu ştiu ce sistem occidental. Cam aşa s-au implementat multe în ţara noastră. După sisteme germane, franceze, americane, fără a se vedea dacă sunt adecvate felului nostru de a fi. Şi uite aşa ajungem la părinţi. Pe mulţi dintre aceştia nu îi mai interesează ce ştiu copiii, ci doar ce note au. Importantă e nota, nu ce ştie copilul. Şi s-a văzut şi anul acesta, la evaluarea naţională, cum foarte mulţi copii cu medii mai mici în şcoala generală au luat la examen note mai mari decât colegii lor cu 10 pe linie sau cu medii apropiate de cea maximă. Ce înseamnă acest lucru? Că mediile acelea foarte mari nu reflectă realitatea. Că multe dintre mediile de 10 nu arată cât ştie elevul. Ci, hai să recunoaştem, arată cât a cărat părintele la profesori. Ne tot codim să spunem lucrul acesta, dar ştim cu toţii realitatea. Unii părinţi cară la greu, de-a lungul anilor de şcoală, diverse atenţii profesorilor copilului lui. Copilul primeşte note mari pe baza cadourilor duse de părinţii. Inconştienţa acestor părinţi şi a profesorilor respectivi fac rău în primul rând copilului. Elevul nu are nici o vină. El învaţă de la părinţi că totul se poate cumpăra. Învaţă de la profesori că oricine sau orice poate fi cumpărat. Timp de patru ani are impresia că tinde spre categoria geniilor, dar se trezeşte la primul examen serios.

Eu sper că lucrurile se vor îndrepta. De anul acesta, din câte ştiu, la admiterea la facultate nu se mai ţine cont de media din liceu, ci doar de media de la bac. Un prim pas înainte. Cred că vor mai urma şi alţi paşi. Cum ar fi reintroducerea examenelor de admitere. O variantă care mi se pare mult mai corectă decât compararea mediilor obţinute pe banii părinţilor cu cele obţinute de elevii care au muncit pe brânci.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vinovaţii pentru bac: politicienii, părinţii şi profesorii.
 Vizualizări articol: 2647 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.76/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 33 voturi
Vinovaţii pentru bac: politicienii, părinţii şi profesorii4.8533

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Uăi băieti, uăi! trimis de
( 9 iul 2012, 11:16:43
Da' cini-i musteciosu' aista de samănă cu dom' brigadir-șăf?
Da' ci rotund ș-adâng grăiești dispri problemili școlerilor?
Uăi, băieti!
Îi numa bun di ministru la instrucțiunea publică!
+Vi+ctoraș, aport!
-------------
p.s. am glumit! editorialul este excepțional și cuprinzător.
Dar, odată prins Tiberiu- slu**iul la potecuță, trebuia să-i plătim niște polițe virtuale!
Așe-i TIBI?
1.1  RE: Uăi băieti, uăi! trimis de
( 9 iul 2012, 11:21:22
TIBI!
Zâ-le la derbedeii ceia cu oci albaștri și cu căștile pe ureci să nu sufoce serverul de la IT Connect - Web Hosting că nu se mai poate loga poporul.
„Mai răsfirați, băieți, mai răsfirați!” cum glăsuia un banc ante-decembrist.
(sau trimete-l pe derbedeul ceala de WM să deie o țâră cu dalta și barosul printre scripturi.)
1.2  RE: Uăi băieti, uăi! trimis de
( 9 iul 2012, 11:26:11
Tot io!
Ca să vezi că-s băiet de-a Vrâncioaiei, cât timp stă editorialul tău în pagină, promit să te votez de vreo 60 de ori și numa cu 5 pointuri. Asta ca să nu vă mai denaturez cu vreo 14 proțenturi acuratețea sondajului curent.silly
Hopa!idea Ia fă un sondaj nou cu Băsăscu și intenția de vot, cam cum are Dinu Păturică de la Tzară!
(dai o bere pentru aidea?)
1.3  RE: Uăi băieti, uăi! trimis de
( 9 iul 2012, 12:00:40
amu' iegzact un an (iegzact p-acelaşi subiect )
iegzact în locu' ista ti-arătai " îngrijorat "
sî vedi treaba cî Presa nu-i di mari efect
ai însî dreptati : nu li trebî la toţ bacalaureat
1.4  RE: Uăi băieti, uăi! trimis de
( 9 iul 2012, 12:11:24
Mi-amintesc.
Iar îngrijorarea era perfect întemeiată.
Urechi de auzit nu au fost și nici ochi capabili să vadă.
Cât despre presă se spune că este câinele de pază al celorlalte puteri din stat (care în loc să se supervizeze reciproc își dau la țurloaie cu entuziasm iresponsabil).
Atunci cred că ar trebui introdus un nou concept sociologic denumit „A cincea putere în stat!”
Presa supervizează (ineficient de cele mai multe ori) celelalte structuri de stat.
Dar presa cine o supraveghează în condițiile în care societatea civilă, privită în fundamentul definiției, a devenit o noțiune utopică?
Răspuns: a cincea putere în stat sunt ... POSTACII. Indiferent de coloratura lor sau nivel de pregătire și exprimare.
DIXI!
1.5  RE: Uăi băieti, uăi! trimis de
( 9 iul 2012, 14:11:21
bah Gigi , io subscriu (cu modestie) cum că "postacii"
ar giuca şi ei un rol ( sau ... roluleţ )
dar un rol (pe undeva) îl are şi-ăla de la coada vacii
Societatea (plus sau minus ) plăteşte-un preţ

prea mult a pâlpâit şi "Flacăra" asta "Violet"
pisti contemporanii noştri , pisti tăt şî tăti
una pisti alta io am un mari regret :
prea ne-am dat la gioali şî-s răni nevindecati
prea ne-am crezut în vorbi,în fantomi,în străini
uitând cî cel mai di valoari lucru îi Gândirea
şî tari mi-i teamî cî sîntem tot mai puţâni
cari cred(şî văd) Orizont şî continuî ...Vâslirea

1.6  RE: Uăi băieti, uăi! trimis de
( 9 iul 2012, 14:33:45
Ba are rost postăceala, atâta timp cât am avut ocazia să văd expus aproape repetitiv, la o televiziune națională, în prime-time, un comentariu de pe pagina web a acestei fițuici nenorocite.
Și iar de ce are rost să se mândrească postacii cu titulatura de exponentul 5 al unei baze democratice este pentru că (se știe mai puțin) serviciili, când au de realizat o sinteză referitoare la starea de spirit sau moralul po ☭ ției, nu procedează ca insomarii și irsopii mincinoși, adică să de telefoane pe la fel de fel de baze de date și să întrebe franc:
„Bulă ziua, sunt polcovnicul Gregoire Ureche de la Serviciul Român de Investigare, vă rog să-mi spuneți care este părerea dvs. despre această țară de  ☭ !”
Fiindcă este austeritate bugetară (vezi „reducerile strașnice care s-au procedat în bugetele serviciilor) băjetanii monitorizează la milimetru fiștecare comentariu și fiștecare ănjurătură de pe edițiile online ale publicațiilor.
Avantajul acestor comentarii este că au un grad sporit de credibilitate, tocmai prin motivația voluntară a emiterii acestor afirmații!
DECI SĂ POSTĂCIȚI BINE, UĂI PIPĂL CURAJOS ȘI Semi-INCONȘTIENT!
-------
p.s. Jiji? Asta n-o fost o bunăciune pisicoloagă care ș-o lansat la apă nuș ce scriere despre complexul oedipian la furnicile africane?
Error, ΑΒΓΔ-are! Içi Holy Ghost! Aceea despre care Domnul Zeu al lui Pigment- tropolitul vorbăreț spunea că are vro 70 de nume și toate-s fake-uri!
1.7  RE: Uăi băieti, uăi! trimis de
( 9 iul 2012, 14:59:13
necazu-i că un lucru "reclamă" mai multe adevăruri
o Faptă nu-i adeverită prin fapte, ai observat ?
în fiecare colţ găsim un "băsesc",doar prin abuzuri
lupta cu OZN-ul porno-dacic a progresat

sloganul naţional e : Semnul Internaţional al Degetului
Sistemul trebuie dărâmat şi reconstruit ! cin' s-o facă ?
zici bine căî ne-am mai rămas bucuria (free) a netului
dar SĂ ŞTII CĂ NETUL(DOAR CU UN CLICK şi...) O SĂ TACĂ !

1.8  RE: Uăi băieti, uăi! trimis de
( 9 iul 2012, 15:03:42
nu ştiu când da' ştiu cum şi cine o s-o facă
1.9  RE: Uăi băieti, uăi! trimis de
( 9 iul 2012, 15:39:45
Of topic (de parcă până amu ar fi fost ceva la subiect!)
Asta dilemă mi-aduce aminte de o clasificare exhaustivă a tipurilor de motăneală (dragoste pt. ăi mai bătrâni și sex-viteză pentru juncări)
Cică era dragostea adolescentină : ai cu ce, ai când, ai unde dar n-ai cu cine
Apoi cea a maturității : ai cu cine, ai cu ce, ai unde , dar n-ai când
Mai pot fi enunțate diferite variații conjuncturale: dragoste de bagabont – ai cu cine, ai cu ce, ai când dar n-ai unde.
Vine apoi tipul de drăgăleală al vârstei mature: ai cu cine, a unde, ai când dar n-ai cu ce.
Și peste toate triumfă apoteotic tipul de dragoste filosofică:
Ai cu cine, ai cu ce, ai unde, ai când dar… DE CE?
-------------
Zici că știi cine și cum să impună un mare SILENȚIO peste plasă, dar nu știi când.
La care întreb și io, ca tot rumânul imparțial: DA DE CE s-o fuck-ă?
Las-o bă, blueeyes, că merge-așa/ Ne-am obișnuit cu ea!
hee heeoh go on
1.10  RE: Uăi băieti, uăi! trimis de
( 9 iul 2012, 15:58:46
Hai c-ai fluierat în beserică, ΑΒΓΔ-are!
cică prima dată că FOX-ul meu de foc e configurat pe un server care refuză conexiuni. Da eu n-am configurat nica, taman ca-n poanta aia cu baba care-o trecut-o un derbedeu strada da ie nu voie să trespasing.
Apoi după cicăleală-n setings - no internet conection.
ca mai apoi 504 gateway time out.
Cum plm că acu 2 minute scrisei prostii pe garduri și pe walluri?
AHA! azi e dziua aia-n care îmblă croncobaurii pe net și-i lasă pe copiii oamenilor cu ochii în soare. M-am priceput la mișculație!
1.11  RE: Uăi băieti, uăi! trimis de
( 9 iul 2012, 19:37:54
nop ! nu-i cazu' meu . Io , frate, am fost la bere
mai păstrez , însă , vorbe pt. cenzorii de mâine
un emagiu rezistenţei Netului(că poate să digere)
şi (fireşte) pentru watcherii lui : SĂ TRĂIŢI BINE !

1.12  RE: Uăi băieti, uăi! trimis de
(10 iul 2012, 09:21:20
Ș-o fo' bună și rece? (berea?)
Amu' m-am șăguit și eu o târă cam cum ar trebui să se comporte un pisiu infectat cu DNS changer.
Mia mi l-o semnalizat ESS5 (cu licență legală) încă de-amu' o săptămână că-ncearcă să se bage-n seamă printre registrele mele. (navigam pe niște saituri deșucheate în căutarea unui utilitar de system cu carele să scanez o țâră gazda fițuicii nenorocite în căutarea unor vulnerabilități de tipul „cruciulițe de scripturi”hee hee poate au nevoie băjeții să le facem o „injăcție”hee heehee heehee hee )

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei