Din cauză că era foarte bătrână, mama lăudătorilor a murit, aşa că în ultima vreme nu a mai avut cine să aducă pe lume lăudători. Din pricina condiţiilor grele de viaţă, puţinii lăudători care rămăseseră prin judeţul Suceava au plecat la muncă în străinătate. De aceea, mai toţi candidaţii pentru alegerile din 10 iunie 2012 se văd nevoiţi să se laude singuri. Unii şi-ar fi adus lăudători din import, însă până când aceştia ar fi învăţat să vorbească limba oamenilor locului ar fi trecut alegerile. În plus, candidaţii au dat banii pe bannere, făină şi ulei, şi nu ar mai fi avut cu ce să plătească lăudătorii de import.
Unul dintre cei care se laudă singur de când a început campania este primarul PDL al oraşului-comună Liteni, Tomiţă Onisii. Domnul Onisii povesteşte cum a asfaltat el drumuri şi cum a sprijinit el bisericile şi şcolile. Din vocabularul domnului Onisii nu lipseşte „covorul asfaltic”, aşa cum din nici o casă de om gospodar nu lipseşte covorul persan. Ca să se diferenţieze de ceilalţi primari din mediul ruralo-urban, Tomiţă Onisii a scos din bagajul de cuvinte cu care umblă în campania electorală şi un termen tehnic: „Am turnat primul covor asfaltic pe raza oraşului Liteni, făcut vreodată de un primar. A fost turnat pe strada Siliştea, un drum cu o declivitate foarte mare”. Trebuie că la auzul unei asemenea declaraţii mătuşele şi-au scuipat în sân, şi-au făcut cruce şi i-au mulţumit Bunului Dumnezeu că le-a dat un primar care să le scape de ditamai declivititatea.
Din noianul de laude pe care Tomiţă Onisii le-a pus pe masa reporterului care i-a luat interviul n-au lipsit „standardele europene”. Dacă pui un bec în toaleta primăriei ori dacă torni o linguriţă de asfalt în mijlocul uliţei şi nu spui că lucrările s-au făcut conform standardelor europene, te faci naibii de râs. Spune lumea că eşti ţărănoi.
Domnul Onisii, mai domn decât toţi ceilalţi domni candidaţi din judeţ, a mers şi mai departe de standardele europene. Vorbind despre lucrările executate la şcoala din Siliştea, primarul oraşului-comună a declarat că unitatea de învăţământ este „conform standardelor secolului nostru”. În amplul interviu pe care l-a acordat unui cotidian local, Tomiţă Onisii nu a suflat nici o vorbă despre nerealizările sale. Dacă ar fi făcut-o, atunci n-ar fi fost suficientă o pagină, ci ar fi trebuit ca ziarul să scoată un supliment special. În interviul autolaudativ, primarul oraşului-comună Liteni şi-a umflat bine realizările şi a folosit limba de lemn ca un adevărat profesionist. Ţinând cont de acest lucru, Tomiţă Onisii ar putea să promită şi că va pune Liteniul pe harta turistică a ţării şi chiar a lumii. Cum? Prin înfiinţarea unui muzeu al lemnului. Lemn dintr-ăla din care domnia sa şi-a confecţionat limba.
(16 mai 2012, 14:04:37