Îl știu, așa cum îl cunosc atâția, pe Mihai Răzvan Ungureanu. Era ministru de Externe. Mi-a evocat marea lui bibliotecă (tatăl lui era profesor universitar) de acasă, din Iași, și-și amintea perfect unde sunt așezate cărțile mele de poezie pe care, zicea el, le-a citit, adolescent fiind, cu multă plăcere. Era primul dintre miniștrii întâlniți care vorbea, în cunoștință de cauză, despre cărți, teritoriu în care se mișca degajat. Mi-a povestit atunci despre cum a ajuns el, la 16 ani, în CC al UTC, membru supleant. Fusese mereu premiant, câștigase și o Olimpiadă școlară pe țară ca licean. Era perioada în care Nicu Ceaușescu declarase că s-a săturat de „tâmpiți cu dosare bune” și că vrea activiști la Tineret dintre șefii de promoție. Era o schimbare, frondă la mumă-sa care ținea la tradiția de neclintit a dosarelor cu origine muncitorească sănătoasă. I se va reproșa mereu acest episod, a oftat tânărul ministru. Nu e, l-am liniștit eu, o crimă. Așa au fost vremurile. Important e ce face acum. Și, ca ministru de Externe, vădea talent, avea contacte multiple afară. De când a devenit șeful spionilor nu l-am mai întâlnit. M-am mirat doar, nebănuindu-l priceput la așa ceva, când am aflat de acea numire. Și mai tare m-a mirat, cu mâhnire recunosc, văzându-l atras în troaca jocurilor băsesciene. Dacă l-aș întâlni, i-aș spune, fugi cât mai poți, fiindcă de mica ta atingere utecistă mai scapi, dar de duhoarea băsistă niciodată. Mă rog, fiecare își face viața cum îl duce capul. Paradoxul este că pe Mihai Răzvan Ungureanu îl duce capul, dar acum îl duce prost.
Când scriu aceste rânduri, Cabinetul Ungureanu, compus din indivizi care i-au fost serviți, fără excepție, urmează să fie validat de puterea portocalie încropită mercenar, în Parlament. Avioane, tancuri, elicoptere îi culeg de prin toate colţurile ţării şi îi aduc la Bucureşti să voteze. Parlamentarii opoziţiei nu vor participa şi bine fac. Ce va fi până la sfârşitul zilei, nu ştiu. Unii mai speră că mulţi pedelei nu vor vota noul Cabinet. Din varii motive. Unii au sperat să fie acolo şi ei sau oamenii lor, şi nu sunt. Alţii, atenţi la suflul de la Cotroceni şi bănuind că supărarea lui Zeus este uriaşă prin alungarea Elenei Udrea din noul Executiv, nu vor vota până nu revine Lenuţa pentru a-l linişti pe barosan. Scena scandalului nocturn din PD-L, relatată de presă, este elocventă dezlegând, dacă mai era nevoie, toate misterele. Greii partidului îi cer favoritei să părăsească nu numai postul ministerial, ci şi partidul fiindcă „ne-ai nenorocit pe toţi”. La numai două minute de la ieşirea furioasă din sală a ministresei împuternicite cu gologanii şi dezvoltarea ţării, a sunat Băsescu (omul ăsta nu prea doarme noaptea) şi i-a ordonat lui Boc să retragă toţi miniştrii partidului. Gata. Ori Udrea, ori nici unul. Și așa a fost. Nici unul. Așa au ajuns ușierii, băieții cu tava de cafea, purtătorii de mapă, fetele cu trei licențe luate într-o săptămână, blonde „responsabile cu optimismul” prin birouri influente, miniștri. Ce va fi până la urmă nu știu și nici nu are importanță. Importantă este revendicarea neonorată a protestatarilor din Piața Universității, puțini dar care vor împuia amețitor la primăvară, umplând străzile, piețele, bulevardele din marile orașe, revendicare clară, fără anexe, fără capcane de dus-întors: „Jos Băsescu!”. Pentru a se schimba ceva în această țară, pentru a termina cu jaful, pentru a rupe caracatița fraudei, cetățenii, cei văzuți și cei nevăzuți, vor plecarea președintelui. Plecarea – pentru a nu deveni dramatică sau tragică – trebuie să se petreacă în urma alegerilor anticipate. Nici un serviciu secret nu poate opri nemulțumirea populară acumulată și care se preschimbă, zi după zi, în ură.
P.S. Am ascultat discursul lui Ponta din Parlament. Păcat. Ar fi putut să tacă. A vorbit, sper să mă înșel, ca un ofițer SIE sub acoperire.
(11 feb 2012, 11:07:17
Ştii că se duce dreq societatea , dar .. nu vrei să simţi !
Te exhibi în cuvinte mari : Reformă , Patrie (desigur )
Însă din ce în ce în ce mai mult strângi din dinţi !
Simţi că eşti un onanist social ? nu ! dar ŞTII asta !
Eşti într-o fază autoimună a bolii de disoluţie
Nu recunoşti ! nu TE recunoşti ! deschide fereastra !
Mintea ta vrea să-ţi producă ( în inimă ) o revoluţie
În mijlocul capului ( acolo unde creierul e rar şi nu doare)
Te mai baţi cu palma,uneori , dintr-un instinct involuntar
Creierul nu poate plânge,inima-ţi suferă de deshidratare
Eşti în conflict (tu .. cu tine ) iar TU ... NICI NU AI HABAR !