Suntem la jumătatea lunii ianuarie, iar sărbătorile nu dau semne că vor să părăsească judeţul Suceava. Asta înseamnă că se simt bine, la fel ca turiştii, care, conform datelor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, au umplut pensiunile sucevene de Crăciun şi de Anul Nou. Sărbătorile nu vor să-şi facă bagajele şi să plece fiindcă aici au dat de platouri doldora de chişcă şi cârnaţ, de sticle pline cu rachiu şi de copii, tineri şi bătrâni cu chef de distracţie. Başca faptul că sărbătorile se bucură de o atenţie deosebită din partea conducerii de partid şi de stat a judeţului Suceava, adică din partea lui Gheorghe Flutur. La Suceava se păstrează şi se duc mai departe obiceiurile pe stil nou şi cele pe stil vechi, şi, probabil, se pregătesc stilul smuls şi stilul aruncat.
În comuna Drăguşeni a avut loc cea de-a doua ediţie a Festivalului Obiceiurilor de Iarnă pe stil vechi. Timp de o oră, aproape 300 de mascaţi au blocat un sens de mers de pe drumul european 85, ducând la formarea unor cozi impresionante de maşini mici şi camioane. Astfel, manifestarea a avut şi public. Un public numeros format din şoferii şi însoţitorii lor care, atunci când au realizat că înjură degeaba, s-au relaxat şi au început să facă fotografii cu telefoanele mobile.
Mândru nevoie mare că a ajuns să blocheze un drum european fără să fie amendat de poliţiştii de la Rutieră, primarul din Drăguşeni, Vasile Cepoi, a explicat presei că la el în parohie toată lumea, de la ăl cu guma-n gură, pân’ la cel cu barba sură, iubeşte obiceiurile. Şi că toţi se maschează şi intră în „Banda lui Harap”.
Ce n-a spus domnul primar este că, unii dintre ei, din varii motive, ajung să facă parte şi din diferite bande de mascaţi care jefuiesc magazine, case şi bănci din ţară şi din străinătate. Că doar şi această activitate face parte din tradiţiile păstrate cu sfinţenie.
Pentru că tot a ajuns la marea sărbătoare de la Drăguşeni, preşedintele PD-L al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, nu putea să nu spună două vorbe de felicitare şi de mândrie patriotică locală: „Manifestarea de astăzi este încă un exemplu clar că în nordul ţării tradiţiile încă se păstrează şi vă mulţumesc pentru acest lucru. (...) Aici portul popular se poartă cu mândrie, iar tradiţiile strămoşeşti se păstrează vii, nu ca în alte locuri din ţară unde, trebuie să o spun cu regret, se închiriază tot felul de formaţii artistice care îmbracă costumul popular doar plătite şi mimează tradiţiile populare”.
Bine le-a mai zis-o domnul Flutur oşenilor, oltenilor, muntenilor şi bănăţenilor. Însă, din nefericire, Gheorghe Flutur se va vedea nevoit să critice şi pe cineva care dansează şi cântă în curtea domniei sale. Este vorba despre Laura Lavric, o cântăreaţă de muzică populară angajată la Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean. Şi doamna Lavric se îmbracă în costume populare, care e drept că nu sunt închiriate, doar plătită de nuntaşi şi de politicienii aflaţi în campanie electorală. Dar plătită şi din banii Ansamblului, adică din bani publici, în ciuda faptului că doamna cântăreaţă trebuia să iasă de mult la pensie.