Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 23 aug 2011 - Anul XVI, nr. 198 (4796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Sorin AVRAM

Sorin AVRAM


Festivalul trece, sărăcia rămâne

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mii de turişti au fost în judeţul Suceava în perioada 15 iulie - 15 august. De fapt nu mii, ci zeci de mii, după cum a spus preşedintele PD-L al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, iniţiatorul programului „Pelerin în Bucovina”. Iar turiştii nu doar s-au plimbat cu bicicletele, ca pelerinul Niculai Barbă, şi au străbătut drumurile forestiere pe jos, ca pelerinul Petrea Dulgheru. Şi nu doar au căzut în genunchi prin curtea Mănăstirii Putna, ca pelerinii pelerini, de Sfânta Maria. Şi nici nu doar s-au minunat de frumuseţea picturii de la Mănăstirea Voroneţ. Turiştii s-au şi cazat în pensiunile din judeţ, iar cei care n-au mai găsit locuri au apelat la ospitalitatea gospodarilor, care i-au culcat în „casa cea mare”, pe patul pe care, de obicei, stă cuminte, în fund, o păpuşă gătită mireasă. Turiştii nu au plătit numai cazarea, ci şi masa, că doar n-au venit toţi cu ouă fierte de-acasă şi cu conserve cumpărate de la hipermarketuri. Ceea ce-i foarte bine pentru economia judeţului Suceava.

Încurajat de realizările Consiliului Judeţean Suceava pe partea turistică, am luat drumul Stupcăi. Dar nu prin pădure, ca pelerinul Dulgheru, ci pe drumul care, teoretic, ar fi trebuit să fie foarte bun. Spun asta pentru că, în perioada 3-9 iunie, Consiliul Judeţean a organizat cu mare tam-tam, prima ediţie a Festivalului European al Artelor „Ciprian Porumbescu”. Însă, cârpeala făcută înainte de manifestare s-a stricat. Drumul prost care şerpuieşte de la DN 17 până la intrarea în Stupca continuă cu un drum prost prin comuna în care cu siguranţă oamenii se îndeletnicesc cu crescutul cailor şi al vacilor. Altfel pe drum nu s-ar fi instalat confortabil un pat de bălegar. Până la Muzeul „Ciprian Porumbescu” te conduc nişte case care stau într-o rână. Iar cele mai zdravene stau la soare, în speranţa că acesta le va împrumuta un pic din strălucirea sa. Muzeul te întâmpină cu o figură tristă. Tristă clădirea, trist şi difuzorul cocoţat în vârful acesteia. Şi cum să nu fie posomorât dacă la vârsta lui, vreo 60 de ani, este pus şi-acum să stea afară, indiferent de vreme, şi să le cânte turiştilor „Balada” lui Ciprian Porumbescu. Iar el, săracul, neavând încotro, cântă. De fapt, mai mult gâjâie. Muzeul înseamnă nişte fotografii îngălbenite de vreme, câteva tablouri realizate de artişti cu nume prea mici în comparaţie cu numele lui Ciprian Porumbescu, două partituri, un pian, o baghetă şi o husă de vioară. Plus câteva vederi din vremea când eu eram pionier şi un CD editat de „Electrecord”. Muzeul „Ciprian Porumbescu” înseamnă sărăcie. O sărăcie de idei în primul rând. Situaţia este oarecum salvată de muzeografă. O tânără cu un corp frumos şi cu o privire vie, care ştie ce are de spus şi care se comportă atent cu vizitatorii.  

Turismul în judeţul Suceava nu ar trebui să însemne doar o mănăstire, o cameră de pensiune termopanată, un păstrăv afumat şi o afinată. Şi nici un drum cârpit la repezeală şi un festival care să umple agenda realizărilor Consiliului Judeţean. Dar, pentru oficialităţi, judeţul turistic Suceava arată cu totul altfel. Asta pentru că oficialităţile sunt ocupate cu făcutul programelor şi cu inaugurarea manifestărilor. De aceea, nu mai au timp să vadă lucrurile prin ochii unui simplu om. Unul care merge pe drumul care duce într-o localitate unde nu este nici un fel de festival şi unde nu-l aşteaptă primari cu tricolorul pe piept, elevi îmbrăcaţi în costume populare, soboare de preoţi şi clădiri proaspăt văruite.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul trece, sărăcia rămâne.
 Vizualizări articol: 2298 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Festivalul trece, sărăcia rămâne4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(23 aug 2011, 11:03:07
Un amestec clocit de imprecaţie şi admiraţie
Îmi trage vălul pe ochi ( cu pixelu’ albastru )
Furaţi şi minţiţi aproape fără nici o explicaţie
O să ne autoimpunem(forţat) mantă de sihastru

Eu văd ... tu vezi ? .. fiindcă el NU vede ( ei tac )
Să inventăm votul prin telepatie ( propun )
Să-l pot vota pe Flutur (deşi profund îl displac )
Şi altul ce (ca mine) .. la scârbă-i imun

Cât costă să scăpăm de PDL ? (off )deja costu-i mare
Deja mâna lor e peste tot în ale noastre buzunare
Cât (şi până când ) or vrea să fure , oare ?
Cât costă să scăpăm ? ... ( grea întrebare )

2.   Comentariu trimis de
(23 aug 2011, 20:48:19
Un articol corect pe fond. In rest, scris cam fara har. Un umor slab, platitudini vandute ca poante inteligente. La limita grobianismului chestia cu corpul muzeografei. Nu ajungea "tanara placuta" de exemplu?
2.1  RE: Comentariu trimis de
(23 aug 2011, 22:14:49
Că trage la țoi ințeleg dar că e și afemeiat nu.Ia uite la el,nerușinatul,a mâncat o boabă de strugure și vrea să fută pisica(era vorba de șoricel).
3.   Rachiul pesimist trimis de
(26 aug 2011, 12:53:12
de data asta Sorin a consumat făra ca în preajmă să fie şi domn profesor Popovici, fiindcă se ştie că în prezenţa lui devine mai jovial, cu chef de poante, caterincă. se pare că sezonul de pescuit al d-lui profesor îi creează scriptologului stări bacoviene.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei