În numărul de marţi, „Monitorul” a publicat un studiu al Asociaţiei „Pentru Suceava”, studiu care a fost realizat prin intermediul a 25.000 de chestionare, cu câte 21 de întrebări, la care s-a putut răspunde în perioada 27 aprilie - 5 mai 2011. Repet, este vorba despre un studiu şi nu un sondaj de opinie, cum l-au considerat unii. În cazul unui sondaj de opinie este suficient un eşantion de vreo 1.000 de oameni, dar subiecţii sunt aleşi după criterii ştiinţifice, astfel încât răspunsurile lor, însumate, să transmită starea de spirit a populaţiei din zona respectivă. Totuşi, dacă la cele 25.000 de chestionare ar fi răspuns tot atâţia suceveni (sau măcar pe aproape), atunci studiul ar fi fost, cred eu, reprezentativ pentru ceea ce cred sau apreciază locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ. Din păcate, doar 2%, adică circa 500 de suceveni, s-au obosit să completeze chestionarul şi, evident că, în această situaţie, rezultatele studiului sunt departe de a reda fidel preferinţele sucevenilor. Acesta a fost principalul motiv pentru care am decis publicarea respectivului studiu. Pentru a arăta slaba implicare a sucevenilor, lipsa aproape totală de reacţie atunci când este vorba de implicarea în problemele urbei.
Nu trebuie, însă, să discredităm complet rezultatele studiului. Sunt multe persoane care consider că îşi merită locurile fruntaşe ocupate în clasamentele rezultate. Dar există şi persoane, respectabile, dar prea puţin cunoscute la nivelul întregului municipiu, lideri ai unui anumit grup, să le spunem aşa, care apar ca fiind cei mai şi cei mai din Suceava. Evident că situaţia rezultată a fost interpretată. Ba că „Monitorul” a făcut jocurile nu ştiu cui, ba că a fost plătit de nu ştiu ce partid să publice studiul pentru a induce în opinia publică un anumit curent şi tot felul de chestii de genul acesta. Nu ne-a plătit nimeni şi nu am făcut jocurile nimănui. Poate am fost manipulaţi. Posibil. Dar o mare parte dintre cârcotaşii care îşi dau acum cu părerea sunt dintre cei care au refuzat să răspundă la întrebările studiului.
Nu am publicat studiul nici măcar pentru faptul că, la întrebarea privind sursele credibile de informare, „Monitorul” este situat pe primul loc, cu 36,93%. Procentul este bun, dar ne dezavantajează şi spun asta fără a putea fi acuzat de lipsă de modestie. În sondajele realizate în ultimele luni (sondaje profesioniste, pentru uzul intern al diverse instituţii), „Monitorul” este clasat tot pe primul loc între sursele credibile de informare din judeţ, dar cu un procent mult mai mare.
Publicarea acestui studiu, cu rezultatele extrem de controversate la unele categorii, poate fi o lecţie. O lecţie pentru suceveni, în special pentru cei care stau deoparte. Putem spune, categoric, că rezultatele studiului reprezintă opinia a 500 de suceveni, dintre cei aproape 110.000 de locuitori ai municipiului. Studiul nu este reprezentativ pentru municipiul Suceava, ci doar pentru un grup de 500 de oameni. Care sunt aceia? Nu ştiu. Sunt oameni, suceveni, care au criteriilor lor de valori, care au preferinţele lor. Îi putem blama pentru că preferinţele lor nu sunt întocmai cu rezultatele unui sondaj profesionist? Da, putem să-i blamăm cât vrem, că aşa suntem noi, românii. Nu ne opreşte nimeni. Numai că, moral, nu avem nici un drept, atâta timp cât am stat deoparte. Şi cred că nici pe viitor nu vom avea dreptul moral să vorbim, să criticăm astfel de acţiuni sau de alt gen în care noi refuzăm să ne implicăm.
(26 mai 2011, 11:09:35
Iar mlaştina nu ne lasă să privim în sus ( € )
Pentru ,, putere ’’ ni se recomandă viagra
Dar puterea joacă alba-neagra ( v-am spus )
Ne-am declarat republică tragic-umoristică
Ne tragem în ţeapă cu băţu’ ... de la drapel
Privim realitatea dar nu vedem că-i asimetrică
Normal ! .. cine să facă la raţiune apel ?
Cu mintea pusă pe bigudiuri privim la tv .
Statul împrumută tone de bani , nu ne deranjează
Iri şi Moni nu se împacă .. oare de ce ?
Da’ Pepe şi Oana ? ... fiindcă asta’i tot ce contează