Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mai 2011 - Anul XVI, nr. 109 (4707)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion DRAGUSANUL

Ion DRĂGUŞANUL


Dacă procurorii nu cunosc etimologia şpăgii!...

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Găştile de bişniţari politici din opoziţia suceveană au anunţat, deja, că ne vor supune atenţiei, prin sondaje, numele de candidaţi, pentru a selecta noi personajele preferate. Se vede treaba că Nechifor şi Băişanu ne iau drept fraieri, care pot pune botul, din nou, la această prefăcătorie, când se ştie că listele de candidaţi, inclusiv la PD-L şi la PRM, se fac în baza contribuţiei băneşti şi nu prin filtrul „sondajelor de opinie”, care nu înseamnă decât penibile tentative de manipulare.

Ştiu un caz, la PSD, în care un tânăr, care făcuse un credit bancar de o sută sau două de milioane, pentru a-şi finanţa campania, şi care, în clipa în care Gavril Mîrza şi Ioan Cătălin Nechifor au fost aleşi în Parlament, devenea, conform ordinii de pe lisă, consilier judeţean, dar care n-a mai ajuns, pentru că i s-a înfăţoşat, imediat, ştabul de partid municipal, Virginel Iordache, care i-a cerut să se retragă, „pentru binele partidului”, locul acela, cuvenit tânărului cu datorii bancare, fiind dat plocon unui alt membru, din josul listei, al găştii politice când roşie, când albastră. Şi mai ştiu un student sărac, supravieţuind şi plătindu-şi taxele universitare din munca de hamal în bazar, care a trudit pentru PSD ca nimeni altul, Nechifor promiţându-i un loc de muncă în cadrul birourilor parlamentare. Fraierul de student, tot din hămălit în bazar supravieţuieşte!

Şi mai ştiu o mulţime de studenţi „liberali”, care au format „alaiurile” lui Băişanu şi care au fost lipitorii lui de afişe doar pentru a trece, cu nota 9, dar fix cu nota 9, fără a mai da şpagă, examenele la un alt „universitar PNL” şpăgar (ţin să precizez că Băişanu nu ia şpagă de la studenţi). Al dracului cuvânt, care desemna, cândva, uneori şi sub numele de şpa(n)gă, suliţa aceea scurtă şi groasă, pe care politicienii, de la Vlad Ţepeş încoace, o foloseau drept ţeapă (păcat că Băsescu nu a cunoscut etimologia şpăgii!).

PD-L, în schimb, nu are probleme cu sărăcia simpatizanţilor săi, ci doar cu cea a numiţilor în funcţii de conducere (majoritatea sunt săraci… cu duhul!).

Aleşii locali şi judeţeni, în marea lor majoritate (printre excepţii s-a numărat Doru Popovici şi se numără Brânduşel Nichitean şi Petrică Ştirbu), sunt doar nişte bişniţari politici, care investesc sute de milioane de lei în locul eligibil de pe liste, apoi se bulucesc, pentru a-şi recupera înzecit investiţia, în comisiile cu dever mare la şpagă şi, mai ales, în cea de urbanism (ce să-i faci, dacă procurorii nu cunosc etimologia şpăgii!...).

Prestaţia aleşilor noştri municipali şi judeţeni ne este mereu potrivnică. Datorită acestor lacomi, dar orgolioşi bişniţari politici, plătim noi impozite şi cheltuieli comune mai mari, aşa cum plătim, anticonstituţional, şi ceea ce nu consumăm (energia termică, pentru cei cu centrale proprii, de pildă). Datorită bişniţarilor politici municipali, Suceava nu are, de două decenii, un plan general de urbanism, construcţiile noi ocupând toate spaţiile verzi de pe Calea… Şpăgii. Din când în când, în megieşia alegerilor, aleşii noştri se pun pe vărsat lacrimi de crocodil prin conferinţele de presă, ba mai dând în primarul Lungu, dar nu cu adevăruri, ci cu calomnii atât de sfruntate, încât să nu le creadă nimeni, ba mai dau în preşedintele Flutur, dar cu multă, multă delicateţe, de teamă să nu-i arunce Flutur în ceaunul cultural al lui Niţă Humor de Bucovina şi să-i depună, apoi, pe masa obştească, drept mămăligă. La drept vorbind, ei, aleşii noştri municipali şi judeţeni, nici nu sunt altceva decât mămăligi, ba ale lui Mîrza, ba ale lui Flutur şi ale lui Lungu, aruncate pe masa alegătorilor, din patru în patru ani, deja mucezite şi otrăvitoare, dar savant învelite în roşu, în portocaliu sau în galben.

Pariez că, în urma acestor „sondaje de opinie”, de cea mai mare popularitate afectivă printre suceveni se vor bucura farurile noastre călăuzitoare spre viitorul luminos al Sucevei, Ştefan Alexandru Băişanu şi Ioan Cătălin Nechifor, de multă, multă dragoste bucurându-se şi rudele lui Băişanu, şi „colegii lui, academicienii”, dar şi cei mai mulţi dintre inutilii, păguboşii consilieri ai actualului mandat. În primul rând, studenţimea şi liceimea social-democrată şi liberală vor vota entuziaste şi în secret pentru notorietatea unor indivizi care nu o merită, dar care au metode specifice de obligat studenţimea şi liceimea să compliciteze la acest neruşinat fals manipulatoriu. Iar lecţia asta de ipocrizie nu se va uita, din moment ce înseamnă iniţiere în găşcărism politic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dacă procurorii nu cunosc etimologia şpăgii!....
 Vizualizări articol: 3111 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 9 voturi
Dacă procurorii nu cunosc etimologia şpăgii!...2.759

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu se poate, nu pot să cred! trimis de
(11 mai 2011, 12:05:46
cred că ai uitat să aprinzi lumina în bucătărie când te-ai dus noaptea după un pahar de apă şi te-ai lovit cu capul de tocul uşii sau te-ai împiedicat şi te-ai dat cu capul de duşumea. altfel nu se explică faptul că ai avut aceste revelaţii care brusc s-au dezarhivat din cerebel. problema lucrurilor pe care ni le dezvălui astăzi este că nu le-ai încriminat la timpul potrivit. ar fi şi aici o explcaţie plauzibilă: ai stat la aceeaşi masă (adică ai fost plătit) de aceşti bişniţari politici care acum se fac că nu te cunosc. sau te cunosc în adevăratul sens al cuvâtului?
2.   Henț careu! trimis de
(11 mai 2011, 14:18:49
Între metonimie lexicală și etimologie e loc de mâncat o pită!
Concluzia înainte de toate: sabia e una și buzunarul hapsân e alta.

Definiții dex:
ȘPAGĂ (1) s.f. (fam.) Bacșiș, mită, șperț. – cf. rus. SPAG (notă: спаг)
ȘPAGĂ (2) s.f. v. SPANGĂ

SPANGĂ, SPĂNGI, s.f. (Înv.) Spadă. Baionetă. [Var.: spagă, șpagă, șpangă s.f.] – cf. rus. ȘPAGA (notă: шпага)

ȘPANGĂ s.f. v. SPANGĂ
SPAGĂ s.f. v. SPANGĂ

Dicționar rus- român:
Шпаг/а, -и – f. spadă, sabie;
2.1  RE: Henț careu! trimis de
(11 mai 2011, 14:21:22
Conform comunicării lui Nistor Bardu, de la Universitatea „Ovidius”, Constanța, referitoare la dinamica lexicală a cuvântului șpagă:
„De când datează?
Lazăr Şăineanu, 1896, nu înregistrează şpagă cu sensul „bacşiş, mită, şperţ”, ci omonimul şpagă, cu sensul „spadă, baionetă” şi varianta fonetică spangă, comparat cu rus. Špaga.
Nici Candrea-Adamescu, 1931, nu înregistrează şpagă cu sensul „bacşiş, mită, şperţ”.
În DLRLC, 1958, vol. IV, şpagă apare cu glosa: „s.f. (ieşit din uz). Bacşiş, mită, şperţ” şi cu exemplul din romanul lui Cezar Petrescu Întunecare, vol. II, 1928, p. 199: „Nu pune la dispoziţie vagoane decât cu la personalul din staţii”.
Pe lângă acest exemplu în contextul DLR, 1978, include un alt exemplu, din romanul Risipitorii (ediţia a III-a, 1969) al lui Marin Preda: „Oţelarii... nu susţin că şeful cu aprovizionarea ar lua direct de la cei de la cuptorul cinci”. În cadrul aceluiaşi articol se fac trimiteri şi la ALR 1, 453/552, 1, 454/450, Lexic regional 32. De asemenea, alături de alţi autori, este citat Iorgu Iordan cu lucrarea Stilistica limbii române, pentru articolul dedicat cuvântului şpagă cu sensul lexical „bacşiş, mită, câştig ilicit” (mai ales despre funcţionari).
În lucrarea citată, Iorgu Iordan arată că şpagă a fost „foarte răspândit o bucată de vreme, după războiul din 1916-1918” şi că „în ultimii ani a fost înlocuit prin şperţ, care pare mai expresiv (din cauza scurtimii şi a sunetelor)”.
2.2  RE: Henț careu! trimis de
(11 mai 2011, 14:22:42
În legătură cu etimologia termenului în discuţie, Iordan, 1975, 338, consideră pe şpagă identic cu şpa(n)gă: „sabie, suliţă” şi dă următoarea explicaţie: „gândindu-mă la faptul că controlul mărfurilor venite din străinătate se făcea cu ajutorul unui fel de suliţă, pe care funcţionarul vamal o vâra în balot, spre a vedea ce conţine: de aici s-a ajuns, printr-o metonimie uşor explicabilă, la denumirea cu acelaşi cuvânt a bacşişului pe care negustorii îl ofereau vameşilor, pentru ca aceştia să renunţe la control. În cursul lecturilor mele n-am dar peste şpagă (şi nici peste derivatul şpagagiu). În schimb, pe şperţ (cu bogata-i familie: şperţar, şperţărie, şperţuri) l-am întâlnit adesea...”.
În ceea ce ne priveşte, credem, împreună cu autorii DLR că şpagă trebuie pus în legătură cu rus. špag, scr. špag „buzunar” mult mai apropiat de sensul cu care a circulat în trecut şi circulă şi azi termenul în cauză.”

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei