Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 apr 2011 - Anul XVI, nr. 80 (4678)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion DRAGUSANUL

Ion DRĂGUŞANUL


De ce tace Gheorghe Flutur?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După ce şi-a tras director şi sfetnic cultural de cinci stele astrale (în locul celor cazone, care pot pica pe umerii oricui), în persoana profesorului şi muzicianului Sever Dumitrache, o personalitate suceveană reală, împotriva căreia nici măcar eu n-am ce cârcoti (dimpotrivă: din respectul pe care i-l port, am „promulgat” o amnistie generală în Centrul Cultural „Bucovina”), Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava (de parcă n-ar şti toată lumea cine este!), a trecut la treabă, în secret, dar şi în echipă cu personalitate (să apună, oare, epoca lingăilor?), pentru a contura, din vreme, un program cultural cu adevărat cultural, în cadrul căruia personalitatea lui Ciprian Porumbescu ocupă locul central. Atât de central, încât drumul de la Ilişeşti, la Stupca, va fi adus la standarde mai mult decât onorabile, în această vară, iar în Stupca se va construi, în câţiva ani, şi un ateneu, ceva mai mult, adică, decât un cămin cultural.

Flutur va închina, mai întâi, memoriei Porumbeştilor (nici Iraclie, primul poet adevărat şi mare prozator bucovinean, nu poate fi ignorat) un Festival European al Artelor „Ciprian Porumbescu”, în care Festivalul-concurs internaţional „Lira de Aur”, Festivalul-concurs al Poeziei Europene „Naţiunea Poeţilor” şi „Comemorarea Arderii Cărţilor Românilor”, în vara anului 1952, săvârşită doar în Bucovina şi doar în mandatul lui Gheorghe Flutur, constituie repere şi pentru un simpozion, dedicat personalităţii sărbătoritului, dar şi pentru lansarea, în ediţie bilingvă română-engleză, a cărţii „Inimă de român” („Iar când bunul Dumnezeu / Va curma spiritul meu / Şi inima-n veci va apune, / Atunci, Doamne,-n rai o pune, / Că-i inimă de Român!”), care adună în pagini, pentru prima dată, cea mai mare parte a creaţiei poetice a lui Ciprian Porumbescu, precum şi cărţile Martirilor Bucovinei George Ungureanu („Soarele pe grind”, scrisă până în 1954, când s-a predat pentru a-şi ispăşi… condamnarea la moarte, dar salvată ca manuscris de un universitar ieşean), Eugen Dimitriu („Lumini bucovinene”), Radu Bercea („Ţara lui tercea-Bercea”) şi Ştefan Piersic („Dor ni-i de tine, Bucovină dragă!”, în cazul în care Florin Piersic nu va întârzia prea mult cu „bun de tipar”).

La Stupca, spre sfârşitul lunii mai, se vor deschide tabere de pictură, de fotografie şi de sculptură, cele mai frumoase sculpturi urmând să fie amplasate, ulterior, pe un itinerariu bucovinean al lui Ciprian Porumbescu, omagiat în jurnalul său („Pojorâta, aici mi-ar plăcea să îmbătrânesc!” va fi textul, scris în mai multe limbi, care va însoţi, de pildă, lucrarea care se va amplasa în Pojorâta, odată cu debutarea programului „Drumul lemnului”).

În zilele de 4 şi 5 iunie, Stupca va răsuna de muzică instrumentală şi corală, dar şi de cea populară, popularismul fiind febleţea de nenegociat a lui Gheorghe Flutur, aşa cum se vor putea asculta şi câteva tarafuri ţigăneşti, cu aceeaşi dragoste cu care le asculta Ciprian, mai ales că unul dintre ele, pregătit de profesorul şi muzicianul Emil Havriliuc, va interpreta şi două dintre cântecele care au fermecat adolescenţa lui Ciprian Porumbescu, „Ţiganii se sfătuiră” şi „Pân’ era cioroaica barză”. O petrecere populară, dar şi un bal, reeditare a balurilor care se desfăşurau pe vremea lui Ciprian, în conacul şi curtea boierului Popovici (actualul muzeu din Stupca), organizat (dacă Gheorghe Flutur se va dezice de arhicunoscutele-i ezitări) în scopuri caritabile, inclusiv pentru cumpărarea unei pianine, destinată muzeului, vor poziţiona Stupca în centrul atenţiei românilor (vor veni şi ceva televiziuni naţionale), vreme de câteva zile ale începutului lunii iunie.

În 6 iunie, când se vor împlini 128 ani de la „punerea” inimii lui Ciprian „în rai”, muzicianul şi literatul de geniu al Bucovinei va beneficia, doar din partea urmaşilor lui şi a stupcanilor, de pomenire şi de serviciile religioase cuvenite, politicienii şi oamenii de cultură retrăgându-se cuviincios din faţa sacralităţii zilei respective.

Până atunci, Flutur a pus şi de un „Concert de toacă”, în Duminica Paştelui, un adevărat eveniment cultural, când se ocupă de el specialiştii, în care instrumentele tradiţionale din lemn (fluier, caval, nai, viori etc.) şi toaca vor clătina universul, dar văd că, dacă n-aş rupe eu embargoul tăcerii, întâmplările astea, care chiar contează, n-ar beneficia de nici o promovare. Gheorghe Flutur tace, deşi ar trebui să se laude. În fond, tot ceea ce se va întâmpla înseamnă asumare, deci şi un merit de necontestat pentru Flutur. Şi-atunci, de ce tace?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce tace Gheorghe Flutur?.
 Vizualizări articol: 2293 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.2 din 10 voturi
De ce tace Gheorghe Flutur?2.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bleah ! trimis de
( 6 apr 2011, 12:10:39
,,De ce tace Gheorghe Flutur?'' ar trebui înlocuit cu ,, te poţi abţine să vomiţi când citeşti asta?'' Doamne ... of ! libidinoşenia a atins cote alarmante (şi eu care credeam că maximul poate fi ,,filtrul'' ştirilor din conferinţele de presă) domnule Drăguşanu , când raţiunea vă v-a spune AJUNGE ! promiteţi să scrieţi un editorial influenţat (sper) de revenirea la realitate ?
2.   Iacs trimis de
( 6 apr 2011, 12:35:10
ce pupincurist poţi fi d-le gâză alias drăguşanul. eşti jalnic. ai o tehnică prin care cu limba ai fi în stare să faci mai mult decât viagra unui impotent. sunt sigur că s-ar fi afişat un calendar al manifestărilor cu care ai umplut 40% din pagină, dar limba ta trebuia să se lipească de dosul celui care conduce judeţul indiferent că-i Gavril, Gheorghiţă şi care or mai urma în veacul vecilor.
3.   Chhhhh !!!! trimis de
( 7 apr 2011, 12:21:00
este imposibil să nu fi intâlnit un pupincrurist in viaţa ta până acum ..şi chiar dacă nu ai făcut-o...cand citeşti acest articol iţi dai seama că tata pupincuriştilor e Drăguşanul.....
4.   Comentariu trimis de
( 7 apr 2011, 12:58:55
Suceava moare iar unora le vine a cânta si a petrece. Festivalul acesta e un fel de Parastas al Municipiului Suceava.
Stați liniștiți! Și Fluturii incremenesc la Înmormântarea Sucevei...
5.   Comentariu trimis de
( 7 apr 2011, 13:17:02
el tace pentru ca are altii lehaii care sa lalaiasca .....un articol de toata......mina.
6.   * trimis de
( 7 apr 2011, 13:53:01
Dac’ar tace
Un mare bine şi-ar face
Dac-ar tăcea
/ Poate / l’oi mai vota

Dar el behăie agitat
Ne zice că are de asfaltat
Da’ pân’acu’ ce’a făcut ?
S-a ( auto ) satisfăcut ?

7.   Simplu trimis de
( 7 apr 2011, 16:43:01
Nu stiu daca este afectat de aceste comentarii facute la articolele scrise de el .Cel mai bine ar fi sa tratati cu indiferenta si sa nu mai comentati .Comentind ii dati satisfactie si crede ca este lut in seama. IGNORATII ARTICOLELE CA ESTE MAI BINE.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei