Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 mar 2011 - Anul XVI, nr. 74 (4672)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion DRAGUSANUL

Ion DRĂGUŞANUL


Şefii din judeţ, pe ruinele Solcăi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mă revoltă inutilitatea instituţiilor statului şi a tuturor celor ce s-au perindat, în ultimii zeci de ani, pe la conducerile acestora, într-un caz de distrugere planificată a patrimoniului edilitar bucovinean, prin aplicarea reformei sănătăţii în dărâmarea celei de-a doua, ca renume, după Meran, staţiune de tratament a imperiului austriac de odinioară, deci a unui ultim vestigiu de patrimoniu care îndreptăţeşte pompoşenia suitei de „Paşte”, „Pelerini”, „Produs” sau „Crăciun”, toate „în Bucovina”.

Fără Staţiunea Climaterică Solca, predestinată ruinării, toate manifestările legate de Bucovina nu mai înseamnă nimic altceva, decât o jalnică demagogie.

Solca reprezintă, ca şi în 10 februarie 1898, când Dieta Bucovinei lua în discuţie raportul lui Constantin baron Hurmuzachi, o „chestie economică naţională… dacă se consideră că staţiunea balneară Solca a dovedit, cu toate aceste împregiurări nefavorabile, o vitalitate mai mare decât ale întreprinderilor de acest fel, căci toate câte s-au făcut acolo au originea lor în iniţiativa privată” a medicilor E. Beilich, din 1845, şi Hermann Poras, din 1892.

Staţiunea şi parcul din vecinătate au dezvoltat o adevărată industrie turistică, celebre fiind, pe la sfârşitul secolului al XIX-lea „restauraţiunile de lângă pădure”, adică restaurantele din parc şi din vecinătate, inclusiv cel al parohului ortodox Epifanie Bacinschi, cu nimic mai prejos decât restaurantele lui Kramer, Adamovici, Reck sau Isopescu. În zonă, se construiseră superbe vile de vacanţă, din închirierea cărora făceau bani buni familiile Koch, Chilimon, Vasiloschi, Rath, Lazarovici, Abraham, Malarciuc sau Rott.

Solca devenise o ţintă turistică, de o popularitate care o egala pe cea a marilor staţiuni din imperiul austriac, fiind frecventată, pe sezon, de peste o mie de oameni, afară de cei aflaţi în trecere sau în sejururi ocazionale, de sfârşit de săptămână.

Prin Solca au trecut împăratul Francisc I, în 1817, şi tragicul prinţ de coroană Rudolf, în 10 iulie 1887, cel care avea să moară, în curând, la Mayerling, „drumul împărătesc” (Storojineţ, prin ambele Vicove, Voitinel, Horodnic, Marginea, Solca, prin Cacica, Păltinoasa, până la Dorna şi, de aici, prin Poiana Stampei şi pasul Tihuţa, spre Transilvania) fiind construit, între 1783-1808, sub conducerea inginerului genist Hora von Ozelowitz, pentru a pune Solca, izvoarele sale sărate şi ocnele într-un circuit economic european, iar legendarul haiduc Ioan Darii prin munceii Solcăi îşi avea cuiburile de vultur.

Parcul Staţiunii Solca, făcut de dr. Poras cu brazi şi molizi aduşi de la poalele Alpilor, din Elveţia, are cel mai ozonat aer din Europa, în sanatoriu tratându-se Ştefan Porumbescu, fiul lui Iraclie, fratele lui Ciprian, încă din anul deschiderii Institutului dr. Poras, poetul Traian Demetrescu, în 1894 şi 1895 („Îmi răsare icoana senzitivului Traian Demetrescu, cu sufletul pe buze, în cele două veri petrecute acolo, hrănindu-şi plămânii cu floare de brad, şi tot murind”, scria Caton Teodorian, în 1910, după o călătorie prin Bucovina, făcută împreună cu Mihail Sadoveanu, Cincinat Pavelescu, A. Herz şi Emil Gârleanu).

Simeon Florea Marian avea mulţi prieteni solcani, pe care, ca şi Iraclie şi Ciprian Porumbescu, îi vizita adesea; Nicolae Iorga a poposit la Solca în 1904, Ion Grămadă, în 1910, iar Liviu Rebreanu, la începutul lunii iunie a anului 1935.

Solca reprezintă un târguşor tipic pentru vremurile Bucovinei istorice, iar Sanatoriul şi Institutul Hidropatic ofereau „climă subalpină cu schimbări minimale de temperatură; aer curat, balsamic şi bogat de ozon; saloane de inhalare cu aburi de molizi şi de slatină din Solca; tot felul de ape minerale; massagiu, electricitate, zăr de oi, băi medicinale; scalde de slatină din isvoarele naturale, băi de extract de molizi, malţ, tărâţe, pucioasă şi nămol”.

Astăzi, Solca nu mai oferă nimic. Dar pentru oferta viitorului nu se merită să vă bateţi, domnilor Flutur, Popescu şi Abiţei?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şefii din judeţ, pe ruinele Solcăi.
 Vizualizări articol: 2455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.22/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 9 voturi
Şefii din judeţ, pe ruinele Solcăi3.259

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   APRECIERE trimis de
( 1 apr 2011, 12:58:22
Ai cautat mult in arhive pentru a scrie acest articol. Mai trebuie sa vii cu idei pentru a gasi finantari si a elimina distrugerea frumosului din bucovina.Vreau sa gasesti mai multi vinovati.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei