Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 21 ian 2011 - Anul XVI, nr. 16 (4614)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Redresarea României în 25 de puncte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

S-a nimerit să primesc la redacţie un proiect interesant, vizând evoluţia posibilă spre bine a ţării, realizat de omul de afaceri Halil Bulut în zilele în care preşedintele ţării ne certa că facem pe deştepţii căutând alte soluţii de ieşire a României din criză decât cea gândită de el. Avem un plan, e validat de UE, ce vă tot strofocaţi? Planul e cel clocit în laboratorul Cotroceni, poartă deci amprenta preşedintelui Băsescu şi a fost însuşit fără crâcnire de docilul şi executantul guvern. Deci Academia, instituţiile de cercetare economică şi prognoză, partidele din opoziţie, prin specialiştii lor, sau românii de rând, care pot avea opinii şi, de ce nu, soluţii ingenioase să stea domol, cu curu’ pe cămeşă, cum zice moldoveanul. Studenţii de la Academia de Studii Economice (nu ştiu dacă nu şi-a schimbat cumva denumirea, dar tot aia e) fac ingenioase simulări de proiecte cu studenţii sub îndrumarea unor dascăli emeriţi. Să fie România la mâna unui singur om, oricât de priceput în toate ar fi el?

M-a impresionat demersul individual al lui Halil Bulut pe care l-am cunoscut cu ani în urmă ca om de afaceri. Amabil, zâmbitor, săritor, dintr-o bucată. Este investitorul care a construit cea mai modernă fabrică de biscuiţi din ţară, are sute de salariaţi şi se zbate şi el azi, ca toată lumea, să supravieţuiască într-un mediu economic bolnav şi viciat de incompetenţe şi abuzuri. E de 20 de ani cetăţean român, cei doi copii ai lui sunt născuţi aici şi se simte dator faţă de ţara sa de adopţie să vină cu o idee. Aşa a apărut acest plan de redresare naţională în 25 de puncte.

Nu sunt nici finanţist, nici economist cu patalamale doveditoare, ci doar scriitor. Opinia mea poate fi luată deci doar cu titlu de inventar. Ce zice Bulut? În domeniul fiscal, planul lui propune un TVA diferenţiat şi situat între 1 şi 25 la sută. Impozitul pe profit – 10 la sută. Reluarea relaţiilor cu Africa, ţările arabe, Asia şi, în mod special, cu China. Vorbeşte despre altă viziune privind agricultura şi despre acordarea de subvenţii în acest domeniu care cândva, îmi amintesc eu din lecturi, făcea din ţara noastră grânarul Europei. Sunt şi alte puncte demne de analizat.

L-am sunat pe Halil Bulut şi l-am întrebat dacă a trimis acest proiect doar presei sau şi instituţiilor statului. L-a trimis peste tot. N-am vrut să-l dezamăgesc, aşa că m-am abţinut să-i spun că, de pildă, din propunerile opoziţiei, care presupun că nu este compusă, aşa cum cred Băsescu şi Boc, doar din tâmpiţi, Guvernul n-a reţinut nimic. Nimic, nimic, nimic. Toate acele mii de propuneri sunt, fără excepţie, proaste în comparaţie cu ce a emanat mintea stăpânului suprem de la Cotroceni. El e strateg, academician de rezonanţă mondială, economist, aviator, comandant de oşti, cel mai tare din parcare. Numai că sub cârmuirea sa înţeleaptă şi clarvăzătoare, fermă şi ininteligibilă, România a dat cu oiştea în gard. Ţara are cel mai scăzut nivel de viaţă din Europa. România riscă să nu mai fie. Ce n-au reuşit ruşii, otomanii, fanarioţii, valurile năvălitoare, reuşeşte în două mandate un singur om.

Ce face poporul? Unii – nimic. Alţii, încă încrezători în democraţie şi în libertatea de exprimat opinii (unul din punctele scrise cu majuscule din planul lui Bulut este LIBERTATEA PRESEI) avansează proiecte. Poate sunt bune. Poate merită să discutăm şi alte soluţii de ieşire din nenorocire decât cele care ne-au băgat în nenorocire. Puterea de azi n-are timp de aşa ceva. Abia dacă face faţă iureşului de a aduna, în vreme de criză, pe reţeta exersată a furtului, bani, bani cu nemiluita, bani pentru partidul-stat, bani pentru fiecare mercenar în parte din legiunile politice ale puterii. Ne coborâm noi, Boc, Udrea, Hoară la nivelul unor bieţi academicieni sau studenţi? Ne pierdem noi timpul - şi ştiţi că timpul înseamnă bani – să citim programele imbecile propuse de opoziţie? Cu atât mai mult să ne uităm la ce ne povăţuieşte un om de afaceri? Să fim serioşi!

Aşa e, satrapilor de la putere. Ţara, azi, sunteţi voi. Dar azi s-ar putea să nu dureze prea mult! Fiecare veşnicie îşi are limitele ei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Redresarea României în 25 de puncte.
 Vizualizări articol: 2567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 11 voturi
Redresarea României în 25 de puncte4.6511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(21 ian 2011, 11:19:29
Ne supraevaluăm obscuritatea
Subevaluăm promiscuitatea
Ascultăm sunetul de fond ce’l cântă moartea

Facem lucruri din obişnuinţă
Doar adaptarea ... se învaţă
Dar minciuna ce ţi se rosteşte’n faţă ?

Durerea e mai aproape de tine
Decât propria’ţi piele , ştii bine
Călătorim fără paşaport prin destine

Avem spitale’n moarte clinică
Acoperite de mâzgă politică
Şi’un D-zeu girat într’o bancă cinică
Cin’să te salveze , bah , la o adică ?
2.   Voci in pustiu? trimis de
(21 ian 2011, 14:22:08
Toti, dar absolut toti cei ce nu au intrat in gratiile stapinilor de azi, in special al celui de la Cotroceni (cu a sa confidenta si, de multe ori, povatuitoare) nu au nicio sansa sa fie auziti, bagati in seama, pot sa fie ei remarcati de orice foruri stiintifice internationale de mare prestigiu. Nu conteaza ca tara se duce d.r.a.c.u.l.u.i (poate chiar asta vor?), conteaza numai ce spun si ce fac ei, atotstapanitorii momentului! Acum inca se face parada de investitii -''tara-i un vast santier'' - dar va veni vremea calculului eficientei lor - fiindca nu sunt banii proprii ai niciunuia care se lauda cu ele, ci sunt ai contribuabililor - si atunci se va vedea in ce ne-au inglodat stapanii acestei noi "iepoci de Aur".
3.   Pentru ABCDAR trimis de
(21 ian 2011, 14:30:09
Domnule, esti dragut sa spui cine te indeamna sa te bagi mereu pe forumurile astea? Cauta-ti domnule o gazeta literara, frecventeaza cercuri literare unde sa-ti citesti productiile, fiindca - repet ce ti-am mai spus - eventualul tau mesaj critic este searbad. Parca anume esti pus de cineva sa arunci in derizoriu tot ce este opinie critica la adresa actualilor guvernanti, a actualei stapaniri. Cauta-ti drum inspre o gazeta literara si promit sa-ti citesc opera. Succes!
4.   Revin la editorial trimis de
(21 ian 2011, 14:46:50
In ce priveste sanatatea, se reduce, de ex., autonomia Institutului National de Fonoaudiologie "Prof. D.Hociota" din Bucuresti, un asezamant fanion al medicinii ramanesti unde se trateaza inclusiv pacienti din strainatate, spital care nu are nicio datorie le stat, spital ce se autofinanteaza si unde se face cercetare-cercetare (nu se prezinta lucrari scrise de altii despre strategia Marii Negre!).Care-i rationamentul? In loc sa se trateze pacienti straini la noi, sa se trateze romanii afara? Eventual in Ungaria? Nu fac nicio aluzie la cine conduce acum Ministerul Sanatatii, dar de ce ne ingropam, ori ne risipim valorile noastre? Pentru a plati altora in loc sa castigam noi de la altii?
5.   * trimis de
(22 ian 2011, 08:20:26
Am sentimentul c-o să ne-nţelegem bine
Eu ... şi cu tine ... domnu’OARECINE
Şi , fiindcă sunt sucevean ca şi tine
Şi sătul de ,, inflaţia ’’ de ... fluturime
Îmi spun punctul de vedere , ( mai ) e liber ?
Ca mine , sper s-o facă mulţi ... prea mult cer ?
Sigur , ( mai ) greşesc , nu sunt perfect ... ( ca tine )
Închei spunându’vă un călduros : să trăiţi bine !

6.   Ce-ti spuneam, ABCDAR ?! trimis de
(22 ian 2011, 14:36:45
Esti simpatic, ai umor, meriti toata atentia ABCDAR, dar mi se pare ca ai fi perfect pentru Academia Catavencu. Te-as citi cu mare placere. Problema este ca aici, cand ti se baga cu furca-n ochi, nu-i cazul sa dansezi menuet. Cat despre perfectiune, unul singur este perfect in tara asta, daca iti mai aduci aminte replica ''Sunt perfect, doamna!''. Da, e vorba de insusi Mult Prea Inteleptul Nostru Conducator.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei