Una dintre păcălelile cu care găleţile portocalii i-au scos pe oameni la urne, convingându-i că ţării îi stă cel mai bine în portocaliu, a fost aceea că parlamentarul ales în sistem uninominal va fi mai sensibil la nevoile electoratului.
Că nu este deloc aşa s-a văzut la votul pentru moţiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Boc. Atunci, uninominalii partidelor care formează coaliţia aflată la putere au stat cuminciori în bănci, aşa cum au stat oile în staulele amenajate pe dealuri în cinstea venirii lui Traian Băsescu în Bucovina. Că uninominalii sunt mai răi decât cei aleşi pe liste s-a demonstrat şi în ziua în care degetul liderului deputaţilor PD-L din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, nu a fost într-o formă prea bună, derutându-i pe parlamentarii care trebuiau să voteze împotriva reducerii TVA la alimentele de bază şi pentru impozitarea pensiilor. Nici unul dintre uninominali nu se abate de la linia trasată de partid de teamă ca nu cumva la viitoarele alegeri să nu mai fie puşi pe liste.
La noi votul a fost uninominal, dar, de fapt, tot pe liste a fost. Adică, partidele au făcut listele cu candidaţii care trebuiau să ajungă neapărat în Parlament, plasându-i pe aceştia în colegiile uninominale în care aveau siguranţa că vor câştiga. Un ficus dacă ar fi candidat şi tot ar fi ieşit parlamentar pentru că, pur şi simplu, aşa dădeau calculele politice ale partidelor. În rest nu au fost decât vorbe, găleţi, pungi de zahăr, sticle de ulei, poze colorate şi sloganuri electorale.
Doar nu crede cineva că, de pildă, Dan Gabriel Gospodaru a ajuns deputat PD-L în Colegiul Gura Humorului-Câmpulung Moldovenesc pentru că mătuşile din Pojorâta, Vama şi Prisaca Dornei erau fermecate de acesta sau că moşnegii care beau la crâşmele din Stulpicani, Vatra Moldoviţei şi Pojorâta ştiu că domnul Gospodaru este reprezentantul lor în Parlament. Domnul Gospodaru este extrem de comic sau pur şi simplu crede că suntem proşti cu toţii atunci când declară cu seninătatea cu care oaia se uită la Dragoş Juravle, consilierul PD-L al preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, atunci când aceasta o pune să scrie cu corpul ei „Bucovina” pe dealuri: „Votul uninominal te obligă să faci treabă”.
Poate treabă în casă, în calitatea sa de ales al soţiei sale. Reprezentantul doamnei Gospodaru în Parlamentul României se află, astfel, în dezacord cu colegul său de partid Orest Onofrei. Senatorul PD-L de Suceava Orest Onofrei se numără printre iniţiatorii iniţiativei pentru desfiinţarea votului în sistem uninominal. Bravo, Orest Onofrei! Ruşine, Dinu Patriciu!