Mâine este ultima zi de înscrieri la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. Cele mai căutate locuri au fost cele de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi cele de la Facultatea de Inginerie Alimentară, iar printre specializările de care adolescenţii nu par interesaţi se numără Energetica Industrială, Sistemele Electrice şi Ingineria Economică în domeniul mecanic. Este firesc, din moment ce în România nu mai există industrie, iar singurele echipamente care se mai produc în această ţară sunt cele pentru orele de sport, adică şorturi şi tricouri. Dacă s-or mai face şi din astea.
În cazul în care Universitatea „Ştefan cel Mare” ar fi vrut să dea lovitura, ar fi trebuit să se orienteze funcţie de cerinţele pieţei şi să înfiinţeze specializări noi, la care taxa ar fi trebuit să fie obligatorie. De exemplu, de un mare succes s-ar fi bucurat Facultatea de canadieni. În trei ani de zile, studentul ar fi învăţat limbile franceză şi engleză, şi Istoria şi Geografia Canadei. Apoi, ar fi studiat Constituţia Canadei şi cele mai importante legi ale acestei ţări. La orele de educaţie fizică ar fi jucat hochei, cel mai popular sport din această ţară, iar la cele de muzică ar fi învăţat despre Celine Dion, Bryan Adams şi Nickelback. La terminarea celor trei ani de facultate, absolventul ar fi devenit un canadian cu diplomă căruia Canada nu ar fi avut cum să nu-i acorde cetăţenie. Odată ajuns în Canada, proaspătul absolvent al Facultăţii de canadieni s-ar fi apucat de o facultate şi s-ar fi făcut inginer, doctor sau avocat.
Oricum, un absolvent al Facultăţii de canadieni este mai în avantaj decît un român care a făcut Ingineria, Medicina sau Dreptul la noi în ţară şi care, nefiindu-i recunoscută diploma atunci când ajunge în Canada, este obligat să facă o şcoală. Cei care vor să rămână doar cu Facultatea de canadieni îşi vor găsi repede de lucru pentru că, am uitat să spun, această şcoală ar trebui să aibă şi ore de atelier în timpul cărora studentul să înveţe să schimbe un bec şi să repare o instalaţie de încălzire.
La ce bun să faci altă facultate la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava sau oriunde în ţară, din moment ce pentru postul de agent vânzări sau pentru cel de şomer nu-ţi trebuie multă carte? Universitatea suceveană mai are la dispoziţie o zi pentru a înfiinţa Facultatea de canadieni. Ar trebui să încerce. Succesul e garantat, spun eu. Sunt sigur că, văzând cât de bine merge treaba, universitarii suceveni vor înfiinţa la anul şi facultăţile de australieni şi neozeelandezi.
(21 iul 2010, 08:10:29
Nici pentru postul de "radio topist" nu trebuie multa carte, decat bascalie si multa prostie.