Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 1 mai 2010 - Anul XV, nr. 100 (4391)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Un leu kilogramul de lână

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Speranţele noastre agricole s-au cam dus de râpă. Inclusiv dinspre partea Uniunii Europene, mama atâtor nădejdi pe care le irosim din naivitate sau, ce s-o mai cotim, de-a dreptul din prostie. Avem, zicem noi, băţoşi, cel mai rodnic pământ din Europa. Am putea, cultivându-l, să revărsăm vagoane de grâu în toate hambarele lumii. Dealurile şi păşunile noastre montane sunt pline de mioare, atât de multe şi de lăptoase încât putem să ne iscălim cu ele sau să construim înscrisuri gen ”Trăiască Elena din Troia” vizibile de pe Lună. Ce mai! Belşug şi fericire.

În această dimineaţă am ieşit la poartă strigat de un nene care meştereşte ceva la ceea ce eu am numit Muzeul Pietrei. Am adunat în ani sute de pietre cioplite de ţărani şi, în asociere cu o donaţie de terenuri şi case, să las un reper cultural pe meleagurile mele natale, la Sângeru. Trag speranţe că în acest an voi putea deschide publicului muzeul care va demonstra, între altele, că simbolurile brâncuşiene nu se trag nici din arta malgaşă şi nici din cea budistă, ci se găsesc pe la noi, prin risipitele cătune de munte.

Dar să isprăvesc această acoladă şi să mă întorc la ideea acestor însemnări. Ieşit eu în drum, am schimbat o vorbă şi cu un vestit crescător de oi. Am, zic eu, o droaie de terenuri moştenite de la bunicul meu spre Ceptura. Au fost vii nobile pe vremuri, acum au rămas, redate nouă, moştenitorilor, nişte pârloage. Ierburi şi mărăcini. Aş cumpăra şi eu, zic, vreo zece oi, să le dau să mi le întreţină unuia care şi-a făcut stână pe moşia mea şi nu-mi dă nici-un sfanţ. Să am acolo un miel de Paşte. Măcar cu atât să mă aleg, că tot plătesc impozite de-a surda. Cât face o oaie? Păi, una din asta de-a noastră, rasa Ţurcană, cam două milioane de lei vechi. Vinde-mi zece oi, zic, bucuros că am tranşat o chestiune importantă de agricultor român. Nu mai am, domnule Lucian. Le-am dat, să scap de ele. Am rămas ca la dentist. Păi sunteţi un neam de oieri, i-am prins şi pe bunicul matale şi pe tatăl de la care cumpăram cea mai bună brânză. Gata, oftează omul. Oaia e de râsul lumii. Mi-au rămas câteva tone de lână cărora le-am dat foc. Nu mai are nimeni nevoie de lână. A venit unul, dar în general nu vine nimeni, să cumpere aşa ceva şi mi-a oferit un leu pe kilogram. Un leu din ăsta nou. Păi cum să mă mai ajung eu dacă doar tunsul unei oi mă costă patru lei, iar de la oile învăţate cu mărăcinii noştri nu obţii mai mult de un kilogram de lână de animal? E o afacere? Nu e. Până acum se mai dădea o subvenţie. Nu se mai dă nici aia. Statul n-are nevoie de crescătorii de animale. Statul se şterge cu noi pe pantofi. Are, pesemne, alte preocupări.

Ce preocupări o fi având statul român, dacă mănoasele noastre terenuri au ajuns paragină, lâna e la preţ de ruşine, agricultorii lăsaţi în voia nenorocirii? M-am întors la articolul meu îmbogăţit cu o tristeţe. Datoria făcută de Ceauşescu a fost plătită cu porcii, oile, grâul nostru şi, fireşte, cu foamea românilor. Din acea datorie plătită până la ultimul cent a rămas, dincolo de sărăcie, un pic de metrou, niţică autostradă, un Transfăgărăşan pe care nici Băsescu şi nici Berceanu, am ales doar doi faimoşi miniştri ai Transporturilor, nu l-ar putea face nu în şapte mandate câte au avut însumate amândoi, ci în 777 de mandate.

Nenorocirea este – conform unei statistici europene – că sărăcia românilor a egalat-o pe cea din 89 şi tinde s-o depăşească. Păi atunci de ce ne-am mai împrumutat? Unde s-au dus nămeţii de bani? Unii s-au dus pe pensii neruşinate şi salarii astronomice, zice domnul Boc. Dar ăilalţi unde sunt, fiindcă nu ies la socoteală. Cică din ultimele 20 miliarde euro împrumutate, nu ies vreo 13. Le-a înghiţit pământul? Păi dacă le-a înghiţit pământul, ar trebui să crească la tot pasul nu ce a crescut în ”Povestea poveştilor” a lui Creangă, ci numai vârtoase şi drăgălaşe purcoaie de euro. Unde cresc ele, fiindcă pământul nostru rodeşte bălării, iar oi să le pască încep să nu mai fie. Nu mai are căutare lâna, nu mai are căutare mielul, nu mai are căutare, revocat de istorie, ţăranul român. Fie-i ţărâna uşoară. Cioclii lui stau cocoţaţi sus, în cancelarii, iar brânza, împachetată stilat, le soseşte de la Paris.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un leu kilogramul de lână.
 Vizualizări articol: 2248 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Un leu kilogramul de lână5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ciclicitate trimis de
( 1 mai 2010, 15:51:20
...va veni o vreme cind ne vom intoarce si la agricultura, vedeti ca tot ce ni se intimpla se repeta in istoria omenirii, doar pe ici pe colo se mai schimba cite ceva, si nu in bine, ci in rau ( ex. cresterea populatiei planetei, cresterea poluarii planetei, schimbarea obiceiurilor alimentare ale omenirii, etc), iar daca nu tinem pasul cu schimbarile, inclusiv de tehnica si tehnologie agricola, pe fondul "stradaniei" guvernantilor nostri de saracire a populatiei, sunt slabe sperante de revigorare a agriculturii doar pe spinarea taranului roman, schimbarea va veni din alta parte, prin voia Domnului de Sus......pina atunci insa raman la parerea mea ca avem inca legume si fructe mai bune decit ale celor cu tehnologie avansata, avem si produse lactate bune, si multe altele....multumim Domnului pentru ceea ce avem, doar de minte luminata pentru cei care ne conduc avem NEVOIE!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei